Nejnovější

KOMENTÁŘ: Proč Lety nezlomí Babišovi vaz

„Kdyby to byl pracovní tábor, tak by jeho vězni neskončili v Osvětimi,“ uvedl prezidentovo stanovisko mluvčí Jiří Ovčáček. Miloš Zeman se zároveň přidal ke kritikům toho, že na místě koncentračního tábora pro Romy je nyní vepřín. Valíte bulvy? Pochopitelně, protože takto se Zeman vyjádřil před dvěma roky pro server lidovky.cz, když se do popírání holokaustu pustil Tomio Okamura. Uslyšíme však i letos podobnou kritiku na Andreje Babiše? Asi spíš ne.

Osa Hrad – Lukoil – Agrofert funguje již nějaký pátek. Babiš se staví za Zemanova kontroverzní prohlášení a osazenctvo Hradu za Babiše. Připomeňme například Zemanovo blahosklonné mávnutí rukou nad kauzou Čapí hnízdo. Podle prezidenta šlo o částku, kterou jeho senzory ani nezaregistrují, zatímco Bakalou vytunelované OKD je jiný náklad. Pochopitelně nelze rozporovat, že Zdeněk Bakala si naložil jak pán, na druhou stranu i Babiš přišel u Čapího hnízda s nápadem, jak šikovně ušetřit. Srovnávat však, kdo ukradl víc a kdo je tedy větší lump, je poměrně scestné a podobná srovnání připomínají hašteření o roli Spojenců a Sovětského svazu ve druhé světové válce podle počtu jejich padlých. Jedná se o falešné dilema. Nicméně tyto dvě kauzy nahlíženy vedle sebe jasně ukazují Zemanovu pozici. Spojenectví s Babišem je nepsané, leč zjevné, protože vždycky najdou společného nepřítele v Miroslavu Kalouskovi a Zdeňku Bakalovi. Ačkoliv by se mohlo zdát, že Zeman by měl zůstat ve svých názorech ohledně Letů konzistentní, neočekávám, že by tomu tak skutečně bylo.

Bakalova média a volební boje

Problém je totiž v tom, že o Babišově prohlášení informoval server Aktuálně.cz, který patří pod vydavatelství Economie a tedy Zdeňku Bakalovi. Babiš ve své facebookové Co tě nezabije…

Kauza Lety Babišovu kariéru neukončí. Babiš vstupoval do politiky s programem boje proti korupci. Ukázalo se, že sám si umí věci zařídit tak, jak se mu hodí, a stejně jsou preference ANO nebývale vysoké. Představa, že by tedy polemika nad nějakým táborem pro cikány pronesená navíc v oblasti, kde jsou problémy se začleněním romské komunity, měla Babišovi výrazně ublížit, je lichá. Závěrem jen zavzpomínejme na prohlášení Martina Stropnického k Okamurově popírání holokaustu v Letech pro lidovky.cz: “Lety jsou důkaz toho, že některé vážné věci nejenže nedokážeme v České republice adekvátně vyřešit, ale slouží dokonce některým politikům jako nástroj zviditelňování. Je to hodně nevkusné. Uvedené argumenty nestojí ani za vyvracení. Vždyť v táboře přišla o život například spousta dětí.“ Myslím, že tentokrát bude pan ministr poněkud mírnit vyjádření, pokud vůbec nějaké dodá. Ale to už je asi život v ANO.

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*