Nejnovější

Zdeněk Škromach zapaluje ohně ve jménu národních tradic

GLOSA – Internet je úžasná věc. Když si myslíte, že už na něm nemůžete najít větší absurditu, přichází okamžitě nová. Tentokrát všechny pobavil Zdeněk Škromach, který ve svých Hovorech pana Selfie – považte, kdo by si dal podobnou přezdívku – zahrál na uprchlickou notu. Jak se mu to nakonec povedlo? Armagedon nečekejte.

Hovory pana Selfie z bazénku jsou nejspíš jakýmsi pokračováním jeho dřívějších vlogů s názvem „Hovory od bazénku“. Přezdívka Pan Selfie je však zřejmě tak cool, že se v názvu zkrátka musela objevit i přes to, že touto svou vášní vzbudil skandál, když se fotil ve smutečním průvodu k uctění holokaustu. Budiž mu to přáno. I přesto zůstaly základní atributy – tedy bazének a Škromach – zachovány. Jeho nejnovější video, které baví a šokuje zároveň, má název „Škromach: My se svých tradic nevzdáme! My se nebudeme integrovat! My jsme tady doma!“ Docela trefně tento vlog komentoval na svém facebookovém profilu Jindřich Šídlo: „Mám trochu strach, jestli se tam místopředseda Senátu neutopil“. Po zhlédnutí videa vás tento pocit přepadne také.

Celé video začíná poměrně neškodně. Na záběru, jak už je ostatně zvykem, leží v bazénku hvězda pořadu – Zdeněk Škromach – v potemnělé zahradě, osvětlován pouze září jedné pochodně, kterou koupíte v každém špatném supermarketu. Všechny s úsměvem seznamuje s tím, že právě absolvoval návštěvu Sudoměřic. Pokračuje tím, že navštívil dobrého vinaře a u něj ochutnal dobré moravské víno (jako by Morava nějaké jiné víno produkovala). Rovněž neopomíná všem závistivcům vmést do tváře, že si pochutnával také na výborných moravských škvarcích.

Když tu zničehonic začne hrát dramatická hudba. Zdeňkův výraz potemní a on spustí: „Máte pocit, že naše tradice jsou ohroženy?!“ V tu chvíli opravdu nevíte jak zareagovat. Instinktivně zvednout pravici, nebo si rovnou prostřelit hlavu? Zdeněk ovšem pokračuje: „Zapalte ohně! Dejte najevo, že my se svých tradic nevzdáme! My se nebudeme integrovat! Ti, kdo přichází, ať se přizpůsobí. My jsme tady doma! Hezký den.“ Tím video končí. Vsadím se, že se nezmůžete na víc než jen nechápavý či udivený výraz. A není divu. Podobná prohlášení sice neztrácejí nic na své aktuálnosti, neboť uprchlická krize neustále pokračuje, ale Zdeněk minimálně jeden rok zaspal. S podobnými slogany už totiž delší dobu přicházejí politici z nejrůznějších stran i hnutí. A je jich opravdu spousta. Teatrálnost některých je dokonce ještě na vyšší úrovni, než můžeme vidět na tomto vlogu. A co na to všechno říká Dominik Feri? A Jan Tleskač? A Jan Hus? Jak, zapalte ohně?!

Ať už je tedy video dílem dobrého moravského vína, nebo pouze špatného úsudku Zdeňka Škromacha, výsledek je poměrně zřejmý. Video na internetu příliš sympatií nesklidilo. Zato se ovšem zařadilo do jeho zlatého fondu. A jak je známo – internet nezapomíná. Měl-li to být rozhodující trumf v nadcházejících volbách, pak doufám, že se jedná o recesi, protože podobnou absurditu by nedokázal splácat dokonce ani Eugène Ionesco. Nebo možná jen šlo o chabý úhybný manévr k odvedení pozornosti od neexistující tiskové mluvčí Hatemana Haška. Prostě musíte pomoct svému BFF a kolegovi, když je v takové bryndě, ne? Vzpomeňme na Lány! Tam to…taky nevyšlo. I přesto, nebo právě proto, dáváme Zdeňku Škromachovi palec nahoru, protože kdy jste naposledy viděli minutové video, které vás pobaví a vyděsí zároveň?

A na závěr si dáme píseň!

Tomáš Pika
Tomáš Pika (Články)
Absolvent žurnalistiky a mediálních studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Velký puntičkář.
  1. Zdeněk Škromach a jeho parta oživuje tradice ohně našich nejoblíbenějších. Vláda schválila Strategii romské integrace do roku 2020
    Jiří Dienstbier -5 za další nekontrolovatelné začleňování za miliardy. Sobotkova vláda schválila dva strategické dokumenty. Prvním je Strategie romské integrace do roku 2020, druhým zpráva o naplňování Strategie boje proti sociálnímu vyloučení v letech 2011–2015. http://jdem.cz/brv423

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*