Nejnovější

Když média fungují jako Eva Hrindová

“Není to pravda, ale mohla by být a lidé tomu věří,” prohlásila kdysi v diskuzi pod příspěvkem naštvaná matka Eva Hrindová. Tento argumentační faul se v internetovém prostředí docela dobře uchytil a žije si svým životem. Ukazuje hloupý přístup k realitě, který ovšem média v posledních dnech neváhají používat.

Poslední dva týdny provází velmi napjatá atmosféra. Takřka nás neminul večer, kdy by informační kanály všeho druhu nezaplnila zpráva o krvavém útoku v Německu nebo ve Francii. Část těchto činů je prokazatelně motivována bojem proti Západu, ať přímo, či nepřímo s podporou IS, jiné ovšem patří k “běžné” kriminalitě, byť je provází například zvýšená míra brutality. Přesto, nebýt teroristické hrozby, k nám by se nejspíše vůbec informace o těchto případech nedostaly. Jako příklad můžeme uvést “mačetový útok” na těhotnou ženu. Jak se ukazuje, šlo o partnerské neshody řešené za použití nože na kebab. Podobné útoky jednotlivců mírně upozaďují naši domácí scénu a poctivou českou černou kroniku. Například případ ženy, která za bílého dne pobodala jinou ženu v nákupáku v Praze. Můžeme i zavzpomínat na šíleného střelce v Uherském Brodě, který nakráčel do hospody s flintou a vymaloval stěny à la Tarrantino.

Úvahy na téma “masový vrah cizinec = terorista versus našinec = psychopat, či dokonce oběť systému” nás provázejí a provázet budou nadále. Obě strany sporu o pravdivost této premisy se budou řezat a argumentačně faulovat asi nějaký pátek, než jim dojde, že pravda neexistuje, protože každý případ je specifický a ani odborníci nenabízejí přesné vysvětlení. Ano, někteří cizinci, jak se ukazuje, skutečně útočí s cílem pobít co nejvíce nevinných, jelikož jim mozek vypláchl bůh ví kdo. Philip Zimbardo například ve svých experimentech ukazuje, že zrůdu z člověka udělají vhodné podmínky. V historii lidstva se vždy našla organizace, která uměla tyto podmínky nastavit. Zároveň evidentně máme ve společnosti skupinu lidí, která i bez podmínek dokáže nadělat pořádnou melu. Do jaké míry jsou oba fenomény přítomny v posledních útocích, upřímně posoudit nedovedeme, nicméně problematikou se zabývají odborníci a přinášejí alespoň částečné informace o tom, jak jednotlivé buňky vznikají a zanikají. Atmosféra, kterou tyto útoky vyvolaly však bezpečnostní situaci v Evropě pouze zhoršuje.

Strach a podezření se vkrádají do mysli občanů, politiků i novinářů. V německé nemocnici zastřelil pacient lékaře. Jeho motivy nejsou známy, policie terorismus vyloučila, ale tuzemská média udržují zprávu na předních příčkách, protože pokud se z ní vyklube teroristický útok, zařadí se mezi další top zprávy měsíce, stejně jako útoky v Nice, Ansbachu nebo Rouen. Není to terorismus, ale mohl by být a lidé tomu věří. Navíc se to stalo v Německu a tam se teď neděje nic moc dobrého. Média samotná tak pravděpodobně nečiní úmyslně, protože pragmatický byznys model médií spoléhá v dnešní době a v našem českém prostředí na rychlost, nikoliv kvalitu, a tak si v rámci konkurenčního boje nemohou dovolit informovat o nějakém masakru s hodinovým nebo i delším zpožděním. Hysterie ovšem stoupá, těží z ní jak IS, které se může přihlásit prakticky k jakékoliv tragické události, a zároveň i radikální nacionální proudy, protože jim tyto akce naplňují agendu. A široké masy se bojí a nikdo se jim vlastně nemůže divit.

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.
  1. Snad to Putin neví – Dnešní zpráva převzata z deníku Al Ahram mluví za všechno.

    Turecký novinář Mehmet Akhul přinesl autentické svědectví o plánech a jejich realizaci přímo z centra bojů takzvaného Islámského státu z oblasti střední Sýrie. Rok a půl tam působil pod jménem Mohamed Akhe jako bojovník tzv. Islámského státu (kalifátu). Sám označuje tzv. Islámský stát (ISIS) jako podvod řízený zahraniční tajnou službou.

    Uprchlická krize je podle Akhula organizovanou, připravovanou ISIS na převezení armád ISIS do Evropy. Všechny akce s dětmi a ženami jsou zastírací manévr, který má uklidnit veřejné mínění v Evropě a zvednout vlnu solidarity.

    Cílem mají být samozřejmě nejvyspělejší ekonomiky EU. Bojovníci ISIS mezi sebou komunikují prostřednictvím mobilních GSM
    http://www.pozitivnisvet.cz/zprava-prevzata-z-deniku-al-ahram-mluvi-za-vsechno/

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*