Nejnovější

Stav těch internetů v Polsku I.

Polsko. Taková ta velká země na sever od Česka. Mají moře, mají hory, mají placku uprostřed a mají závadné potraviny. Tentokrát to bude o jiném Polsku. O Polsku, ve kterém se satiricky komentuje nová vláda a každodenní reálie.

Jednou z populárních osobností polského internetu je Marta Frej. Marta je malířka, šéfuje nadaci Kulturoholizm a získala cenu Okulary Równości 2015. Její začátky s vytvářením memů byly jednoduché. Koupila si tablet na grafiku, vytvořila obrázek a něco jí tam chybělo. Přidala text a první meme dala na Facebook. Jaké jsou hlavní motivy a témata její tvorby? Především feminismus, církev a polská politika. Vydala také knihu a její tvorba se pravidelně ukazuje v deníku Gazeta Wyborcza.

marta frej1

O ženách víme vše…

marta frej2

Koukala jsem v TV na pořad o zákonu proti potratům a ve studiu byli samí muži. Myslíš, že aspoň jeden měl dělohu? Ne, ale všichni měli velkou představivost.

Další typ polských memů představují Sztuczne Fiołki. Sami se označují jako umělý, komický a tragický historický magazín. Specializují se na komentování aktuálního dění v Polsku. Svoje komentáře zasazují do malířských děl a nezapomenou uvést autora a historické období. Zábava a vzdělání v umění. Krásné spojení.

sztucznefiolki

A bude velká mše na oslavu 1050 let…. pedofilie v Polsku?

sztucznefiolki2

Já, že nejsem opravdový levičák? Ty přece ani nemáš MekBuka.

Třetím a v tomto díle posledním hrdinou memů je samotný Bohater (hrdina). Bohater je komiks o tom, jak se opravdu cítíš, ale nikomu o tom přece nemůžeš říct. Bohaterem může být každý z nás. Bohater chodí nerad mezi lidi, nic se mu nedaří a má nízké sebevědomí. Stvořila ho Małgorzata Halber a její nejlepší memy se objevily v knize vydané před rokem.

bohater1

Vím co chci, ale nechci se k tomu přiznat.

bohater3

Můj ideální terapeut by mi prostě hodinu říkal „ musíte to mít těžké“.

Andrzej Branny
Andrzej Branny (Články)
Nová média, kultura, politika.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*