Nejnovější

Imigrace zvýšila počet obyvatel České republiky, příchozích ubylo

Obyvatel České republiky v loňském roce přibylo. Jejich počet vzrostl na 10 553,8 tisíce. Za růstem stojí především příchod lidí ze zahraničí, kterých ale ve srovnání s předchozím rokem ubylo. Rostlo množství zemřelých.

V minulých dnech vydal Český statistický úřad (ČSÚ) zprávu, že počet obyvatel vzrostl v roce 2015 o 15,6 tisíce. Přistěhovalo se k nám 34,9 tisíce osob, to je ale o 6,7 tisíce méně než v roce 2014. Vystěhovalo se 18,9 tisíce jedinců. Bilance přirozené měny byla záporná (-0,4 tisíce), zemřelo tedy více Čechů, než se narodilo. Díky zahraničnímu stěhování tudíž vzrostl počet obyvatel České republiky o 16,0 tisíc. Nejvíce přibylo občanů Slovenska, Ukrajiny a Rumunska. O imigrantech z ještě více rozvojových zemí se ČSÚ nezmiňuje.

Průměrný věk obyvatel se zvýšil o 0,2 roku na 41,9 let. Živě narozených dětí meziročně přibylo o 0,9 tisíce na 110,8 tisíce. „Narodilo se nejvíc dětí za posledních pět let. Průměrný věk matky je historicky nejvyšší, dosáhl 30 let. A pokračuje trend svobodných matek,“ konstatuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Podíl živě narozených mimo manželství dosahoval v minulém roce 47,8 %, zatímco o rok dříve to bylo 46,7 %.

Podle předběžných údajů zemřelo v průběhu loňského roku 111,2 tisíce osob (někteří se asi ještě najdou, pozn. red.). To je nejvíc za posledních dvanáct let. K meziročnímu nárůstu došlo zejména v prvním čtvrtletí loňského roku, kdy zemřelo 31 623 lidí. Vyšší počet zemřelých v prvním čtvrtletí jsme přitom zaznamenali naposledy v roce 1993.

Zdroj: Český statistický úřad

Ondřej Krupčík
Ondřej Krupčík (Články)
Názory autora nevyjadřují názory autora.
  1. Pan Bělobrádek prohlásil na obhajobu imigrantů…
    Nela Lisková komentuje “kauzu” Bělobrádek. Jasně říká: “Pane Bělobrádku, nikdy se vám neomluvím. Jste největší vlastizrádce, jakého jsme tu kdy měli.” https://www.youtube.com/watch?v=a_aYIqmmzlw

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*