Nejnovější

Pražské venčení šibenic

GLOSA – Už je to téměř rok od demonstrace protestující na Václavském náměstí proti příchodu „hordy nadržených černochů“. Tehdy se v davu několika set lidí objevily dvě šibenice s nápisem „Za vlastizradu.“ Samo o sobě by se v Západní, demokratické společnosti nemělo podobné počínání vyskytovat. Ale když se na internetu začíná stávat běžnou rutinou vyhrožování fyzickou likvidací, člověku to už ani nepřipadá nepřirozené.

To, že se jedná o naprosto normální a legální jev potvrdil hned na podzim Úřad městské části Praha 1. Jeho zaměstnanci totiž došli k názoru, že se jedná pouze o nedbalostní jednání. To se tak občas stane, že ráno místo peněženky, mobilu a klíčů vezmete omylem do rukou šibenici a vyrazíte na demonstraci. A co policisté? Ti tomu všemu jen z povzdálí přihlíželi. Policejní prezidium údajně neshledalo žádná pochybení.

Makety šibenic nejsou přestupkem

Vnitro však nechtělo nechat rozhodnutí policejního prezidia jenom tak. Obrátilo se tedy na Prahu 1 s tím, že se pachatel měl vystavováním maket šibenice dopustit přestupku proti občanskému soužití a porušení shromažďovacího zákona. Dalším bodem, se kterým vnitro operovalo, byl fakt, že pachatel přišel na shromáždění s předmětem, kterým lze někomu ublížit na zdraví.

Úřad Prahy 1 se však rozhodl oznámení odložit. Přestupkem by prý bylo, kdyby demonstranti měli předměty, kterými lze někoho zranit, nebo kdyby z jejich chování vyplývalo, že má předmět sloužit k násilí či jeho pohrůžce. Zarážející je, že tedy nedošlo k žádnému obvinění. Mám snad nedostatek fantazie, když si nedovedu dost dobře představit, k jakému dalšímu účelu by mohla taková šibenice sloužit? Na úřadu ji zřejmě užívají k sušení prádla.

Jediný trest, který jako následek toho bouřlivého 1. července padl, mířil paradoxně na opačnou stranu barikády. V Praze se totiž toho dne konala ještě druhá demonstrace, tentokrát však levicových aktivistů. Policie tehdy zasahovala právě proti nim, protože se demonstrantům na „Václaváku“ snažili zabránit v pochodu. Nakonec byla zadržena pouze jedna aktivistka. Buďme ale objektivní, skákat na záda policistovi jenom proto, aby ochránila svého, rovněž protestujícího přítele-aktivistu, to se prostě nedělá.

Ať jsou nám obě protestující strany sebevíce pro smích, ta proti-imigrantská začíná nabývat poměrně nepříjemných konotací. „Násilí plodí zase jenom násilí a revoluce vyvolá pouze druhou revoluci opačným směrem,“ řekl určitě někdo chytrý někdy v minulosti. A jestli ne, tak je ze mě filosof. Každopádně je to velká pravda. Nerad bych se dočkal doby, kdy se namísto pejsků v blahém letním odpoledni, budou běžně venčit šibenice. Tohle je totiž už jen krůček buďto k totální absurditě, nebo nekontrolovatelnému násilí, dámy a pánové!

Zdroj: Česká televize

Tomáš Pika
Tomáš Pika (Články)
Absolvent žurnalistiky a mediálních studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Velký puntičkář.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*