Nejnovější

Nahlédněte do zákulisí svého oblíbeného divadla

Dne 21. listopadu se uskuteční třetí ročník Noci divadel, jde o obdobu projektů jako Noc muzeí nebo Noc kostelů, ale na divadelních prknech. Široká veřejnost dostává možnost nahlédnout do zákulisí, někde se dokonce může zapojit přímo do představení. Na Houpacím Oslovi přinášíme rozhovor s Adélou Vondrákovou, jednou z pořadatelek Noci divadel 2015.

Jak Noc divadel probíhá. Na co se návštěvníci mohou těšit?

Noc divadel je fenomenální, v programu si vybere skutečně každý. Ať už příjde s dětmi, s partnerem nebo třeba s babičkou. Návštěvníci si mohou vybrat z nabídky klasických a interaktivních představení, workshopů, koncertů, přednášek či prohlídek zákulisí. Program je k dostání na webu nocdivadel.cz.

Kolik divadel se tento rok zapojilo a existují i doprovodné akce?

Letos se do Noci divadel zapojí 130 scén z celé České republiky. Připravují speciální program, který většinou nelze zažít jindy. Nic méně dobrého zde nenajdete, i doprovodný program bude velmi kvalitní. Dosti netradiční bude letošní připojení k projektu Na dřeň.

Můžete nám projekt Na dřeň představit?

Jde o projekt, který dělá osvětu a motivuje lidi k registraci mezi dárce kostní dřeně, těch je v České republice rekordně málo. Zapojená divadla nabízejí dvě volné vstupenky na libovolné představení každému, kdo mezi 21. listopadem 2015 a 30. červnem 2016 prokáže registraci v některém náborovém místě. Více najdete na webu nadren.eu.

Má letošní Noci divadel jedno téma?

Témat je více, může jím být například pomoc syrským uprchlíkům – třeba výtěžek z Divadla Kampa půjde částěčně na konto Člověka v tísni, v Institutu umění se zas budou vyrábět dřevěné loutky pro děti v uprchlických táborech. Domníváme se, že síla a účel divadla nespočívá jen v umělecké funkci, ale také v jeho společenských přesazích. Právě proto jsme se rozhodli reflektovat současnou společenskou situaci a zaměřit se i na pomoc zdravotně a sociálně znevýhodněným.

Můžete nám přiblížit historii projektu?

V České republice se první ročník Noci divadel konal v roce 2013 a zapojilo se do něj více než osm desítek divadel z 24 českých a moravských měst. Česko navazuje na European Theatre Night. Jde o projekt, který vznikl v roce 2008 v Chorvatsku. Odtud se začal rychle šířit dále do světa, v současnosti se účastní více než deset zemí.

Co si tedy nemáme nechat ujít?

Můžu dopruči vše. Záleží na městě. Pokud jste z Prahy a vyrážíte s menšími dětmi, určitě si nenechte ujít program v pražském Divadle Minor. Najdete program plný tvůrčích dílen a  workshopů. Pokud se chcete zapojit do představení a na chvíli se stát součástí revolučního davu, přijďte se podívat do Divadla Archa. Scénické čtení a k němu kávu si můžete vychutnat v Divadelní kavárně U Maryši.

Andrzej Branny
Andrzej Branny (Články)
Nová média, kultura, politika.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*