Nejnovější

Politické zpravodajství Houpacího Osla 14. – 15. 10.

Přinášíme další zprávy z politického prostoru, kde dění s postupujícím podzimem jako obvykle nabírá na obrátkách. Dnes tu máme shrnutí dalšího dějství utkání ministra a exministra financí, k tomu poznámku k hlavní policejní akci těchto dnů, případ korupce na komunální úrovni, škatulata na Pražském hradě a na závěr se věnujeme poslaneckému handlu o stokoruny pro důchodce.

Další bitva Babiš vs. Kalousek

Andrej Babiš, jak se zdá, poslední dobou ztrácí nervy. Za posledních pár dnů stačil poměrně jasně zkritizovat lidovce, obvinit dva vládní poslance (jedním z nich byl Babišův „oblíbenec“ Šincl z ČSSD) z napojení na hazardní byznys a dnes se na jednání rozpočtového výboru zmínil o tom, že Miroslav Kalousek byl v souvislosti s povolováním internetového hazardu policejně vyšetřován. Exministr financí se tomu brání a vsadil se s Babišem o deset milionů, že vyšetřován nikdy nebyl. Kalousek si je vítězstvím jist, pan Babiš rovněž a slíbil, že vyhrané peníze poukáže matkám samoživitelkám a dalším potřebným (jedním z velmi potřebných by se vlastně stal i pan Kalousek). Na transfer milionů to ovšem nevypadá, celý spor se asi podaří utopit v právnické hantýrce a oba aktéři mohou být spokojeni, že se jim povedlo získat další publicitu pokračováním jejich nekonečného (a upřímně řečeno, občas i docela otravného) politického sporu. Babiš zároveň Kalouska obvinil, že zemi zadlužil o 668 miliard – když už to chce brát takhle, tak měl to číslo o dvě miliardy snížit, ať je to alespoň stylové.

Lepší časy ministra Chovance

Pokračuje operace VIDKUN, která má odhalit zrádce a zaprodance v řadách našich bezpečnostních složek a zároveň s nimi se může svézt i několik dalších známých jmen, např. exministr Langer či hejtman Olomouckého kraje Roztočil. Je to dost znepokojivé: Buď je policie opravdu prolezlá klientelismem, nebo jde o vnitřní boj v rámci strážců práva a pořádku, těžko říct co je lepší. Jasno má ovšem ministr vnitra Chovanec, politická hvězda posledních týdnů. Pochválil policii, že nechce ve svých řadách tolerovat lidi, kteří selhali, přátelsky naznačil svému stranickému kolegovi Roztočilovi, že se v případě obvinění (což se již stalo) bude muset pakovat, a zvěstuje také brzké posuny v celém případu. „Blýská se na lepší časy,“ prohlásil pan ministr pro Radiožurnál. Nu, jak pro koho, pro pana ministra dost možná. Já bych se spíše držel starého sovětského vtipu: „Kdy bude lépe?“ – „Lépe už bylo.“

Malý krůček v boji s korupcí

Nedá se ovšem říct, že by boj proti korupci, který zachvátil naši společnost, nenesl plody. Je ovšem třeba se podívat na trochu nižší úroveň politického provozu. Zrovna se objevil jeden případ z jižních Čech, konkrétně z obce Horní Stropnice. Po více než dvou letech se povedlo dotáhnout až k obžalobě tamního starostu (KSČM) a tři radní (dva komunisté a jeden tehdejší člen ČSSD). Tato vykutálená parta údajně chtěla pomoci spřátelené firmě s odbytem jednoho traktoru, a proto vypsala veřejnou zakázku, která (jistě čirou náhodou) sedla zméněné společnosti jako pozadí na hrnec. Tahle legrace jim teď může přinést až osm let v base. Za šťastlivce se může považovat pátý tehdejší (a neobviněný) radní Vlk (TOP 09), který s bezprostřední upřímností přiznal, že v radě byl „jen páté kolo u vozu“, a na jednání o zmíněné zakázce vůbec nebyl. Nu, bezvýznamnost sice v politice není nic moc, ale jak se ukazuje, občas by se dala vážit zlatem.

Další oběť rudých trenek

Stále doznívá trenýrková aféra, odporný případ znesvěcení národních symbolů a prezidentského majestátu. Hradní kancléř Vratislav Mynář, zjevně vděčný za každý skandál, který se netýká jeho, se rozhodl odvolat šéfa hradního bezpečnostního odboru Jana Fulíka. Dá se to pochopit, zabezpečení sídla Miloše Zemana kvůli akci recesistů teď nebudí zrovna důvěru – když pro vstup na střechu objektu stačilo pouhé kominické oblečení, jak velký problém by byl například pro islamisty, kterých se hlava státu velmi obává, infiltrovat Hrad a ohrozit přímo Jeho? Zaráží mě jen dvě věci: 1) Proč se k tomu pan kancléř rozhoupal až po třech týdnech? 2) Jde prý už o třetí vysoce postavenou osobu, která kvůli „skandálu“ musela odejít. Co by se stalo, kdyby šlo o opravdový útok? Šel by hradní personál do vězení? Nebo by snad došlo přímo k decimaci?

Stovka sem, stovka tam

Je zvláštní, o co všechno může být ve sněmovně či v samotné koalici veden zásadní spor. V tomto případě jde o mimořádný příspěvek důchodcům, který měl být nejprve 600 Kč v prosinci, poté se to posunulo na 900 Kč v únoru a ve středu poslanci sociálního výboru podpořili sumu o stokorunu vyšší, a to se ještě komunista Opálka snažil rozdmýchat trochu zdravého napětí mezi spořivostí ANO a populismem ČSSD návrhem na zvýšení příspěvku na 1200 Kč. Celé to připomíná spíše improvizovanou dražbu přízně voličů, která jim nijak zvlášť nepomůže (pokud jde o ty stokorunové rozdíly), ale státní rozpočet ji značně pocítí (stokoruna pro jednoho důchodce činí v součtu zhruba 350 milionů korun). Když už je nutné provozovat populismus, nenašel by se alespoň nějaký levnější způsob?

Matěj Pospíchal
Matěj Pospíchal (Články)
Student politologie na MU v Brně.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*