Nejnovější

Politické zpravodajství Houpacího Osla 13. – 15. 9.

Dnes zabředneme do všech úrovní politiky. Kromě komentáře k prezidentovu tokání s Říší středu probereme jednu poslaneckou iniciativu, energické konání Radmily Kleslové v Praze a důležitou událost ze samotných hlubin komunální politiky – z okolí Brna. A nakonec se budete moci ujistit, že přestože politická kariéra u nikoho netrvá věčně, naši voliči na své bývalé služebníky nezapomínají a rádi jim tu a tam věnují pár vřelých slov.

Prahu obchází strašidlo

– strašidlo Kleslová. Starostka proslulé zátoky sviní, známé coby Praha 10, je neobyčejně čipernou účastnicí nejen pražské komunální politiky (osobně velmi doufám ve vydání jejích pamětí). Kromě vedení městské části je také místopředsedkyní hnutí ANO, blízkou důvěrnicí Andreje Babiše a velmi štědře placenou poradkyní polostátní společnosti ČEZ a údajně i dalších firem. Je nutno ocenit, že se v naší politice angažují i takto renesanční lidé. Našlo se ovšem pár šťouralů, kterým minimálně ta smlouva nepřišla úplně korektní, a po mírném skandálu (kvůli celoevropským problémům teď ani pořádné skandály mít nemůžeme) musela kontrakt s milovaným ČEZem ukončit. Na celé věci je rovněž zvláštní, že Lukáš Wagentnecht, bývalý náměstek ministra Babiše a člen dozorčí rady ČEZ, který na smlouvu upozornil, se od paní Kleslové údajně dočkal nepříliš zaobalených výhružek a zároveň do schránky obdržel obálku se zlomenou tužkou, známým mafiánským symbolem. Závěry nechť si udělá každý sám, jenom doplním, že dle sobotního rozhovoru v Právu uvažuje paní Kleslová o budoucí práci poslankyně. Myslím, že se drží poměrně zbytečně při zemi, je evidentně tím pravým člověkem na post ministra vnitra a zároveň šéfa tajných služeb.

Zase jeden odvážný návrh

Je zajímavé, na co všechno mají naši poslanci čas. Na právě zahájené schůzi sněmovny chce poslankyně ANO Maxová předložit zcela zásadní návrh, podle kterého by za určitých okolností bylo možné odvolat ombudsmana. Maxová se příliš netají tím, že ji k tomu vede kromě přirozené starosti o veřejné blaho, kontrolu státních úřadů, světový mír a úsměvy na dětských tvářičkách také tak trochu i osoba současného ombudsmana, tedy Anna Šabatová, která prý neodvádí ve svém úřadu dobrou práci. Paní Šabatovou nijak zvlášť nemusím, ale nelze přehlédnout, že kdyby člověk bral vážně české internetové diskuze, musela by jednou rukou spouštět statisícovou migraci z Blízkého východu a druhou rozhazovat mezi tuzemskou romskou komunitu pětitisícovky. I z tohoto důvodu mám určité, jistě neoprávněné podezření, že se paní Maxová tak trochu chce svézt na populistickém odporu veřejnosti vůči komukoli, kdo by se tu snad mohl zastávat nepříliš oblíbených menšin.

Válka na Brněnsku?

Mezi obcí Podolí a brněnskou městskou částí Líšeň se schyluje k zásadnímu sporu. Podolí totiž chce na svém katastru povolit vybudování monstrózního kasina. Jeho majitel by byl za to obci zaplatil tolik peněz, že by starosta Vítězslav Eliáš pravděpodobně mohl pořádat takové koupání ve zlatě, jaké provozuje strýček Skrblík. Líšenští mají ale problém s tím, že by kasino stálo sice formálně mimo, fakticky ovšem téměř u nich. S odporem se k tomu vyjádřilo i vedení nedalekých Šlapanic a dokonce i samotný Matěj Hollan, který to možná pociťuje jako určitý osobní trolling ze strany hazardních společností. Vyvstává ovšem otázka, jak Podolí v povolení kasina zabránit, je to přeci jen samostatná obec. Zdá se, že jediným řešením je vojenská intervence, postavení jeho starosty před soud a následné připojení Podolí k Brnu, v současné atmosféře v České republice by se nad tím asi nikdo moc nepozastavoval.

Co přijde po Číně?

Předsedové OSD a TOP09 Fiala a Schwarzenberg na konferenci Forum 2000 komentovali nedávnou návštěvu prezidenta Zemana v Číně. Oba ho kritizovali za padání na kolena před velmocí a tvrdili, že náhlý (a podezřelý) příliv čínských investic do ČR s tím přímo nesouvisí. Představa, že k nám Číňané lifrují miliardy jenom kvůli Zemanovým krásným očím, je opravdu velice prostoduchá. Možná by se dala vysledovat spíše souvislost se zvýšenou aktivitou čínských špionů u nás, jak o tom referuje BIS. Z hlediska Číny jde možná o vyhozené peníze, docela aktivního stoupence mají přímo na Pražském hradě, a dokonce mu ani není nutné za pomoc platit. Jinak je zajímavý ten sestupný trend, co se týče zahraničních zálib našich prezidentů: Za Havla Západ, za Klause (mimo jiné) Rusko, za Zemana Čína a různé postsovětské země s dosti pochybnými režimy (Kazachstán, Uzbekistán, nyní Ázerbajdžán). Příští hlava státu se bude muset dost snažit tohle překonat.

Hlavně že se nikomu nic nestalo

A na závěr drama se šťastným koncem: Po delší době se nám připomněl pražský exprimátor Pavel Bém, bývalá hvězda ODS, oblíbenec Václava Klause a známý horolezec. Osobně doufám, že pan Bém na otevření Blanky nebude chybět, v jistém smyslu se tunelový komplex stal zároveň jeho pomníkem, alespoň pokud jde o politické ambice. Přes tento smutný pád se nyní exprimátor mohl přesvědčit, že na něj jeho Pražané rozhodně nezapomněli, neboť při venkovním natáčení rozhovoru pro televizi Nova se našel jeden kolemjdoucí, který cítil neodvratnou potřebu pana Béma konfrontovat s tématem neslavných investic veřejných prostředků v hlavním městě. Soudě podle videa nebyl s Bémovými odpověďmi spokojen a následně se dokonce odvážil mírné kritiky, cituji: „Tě chytnu za koule, ty z***e, a vyhodil bych tě do vzduchu. Takovýhle jako jsi ty.“ Bémovi slouží ke cti, že se bez bázně a hany o hlavu většího protivníka nezalekl, naštěstí nedošlo k fyzickému střetu. Jak se zdá, s případným návratem do politiky by pan Bém měl přeci jen ještě pár let počkat.

Matěj Pospíchal
Matěj Pospíchal (Články)
Student politologie na MU v Brně.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*