Nejnovější

Politické zpravodajství Houpacího Osla 1. – 2. 9.

Zdroj: Novinky.cz

Na našem webu vám nabídneme občasné politické zpravodajství a to až do té doby, než nás to přestane bavit. Dozvíte se nejšťavnatější informace z nejsušších kuloárů domácí politiky. Můžete se pak tvářit chytře a házet očka na všechny kočky a kocoury. Divte se, ale i nyní lze napsat komentář na jiné téma, než je uprchlická krize.

Další mučedník upálen

ELE5d9d10_2311951844_10207616395197782_2546944Na začátek přeci jen k uprchlíkům, byť nepřímo. Daniel Kalenda vyletěl ze strany. Tento bývalý vysoce postavený člen Liberecké KDU-ČSL a zároveň autor svérázného nekrologu 71 uprchlíků udušených v dodávce nalezené v Rakousku (první odstavec příspěvku uvádíme vpravo) byl bleskurychle vykopnut. Vedení strany neobměkčilo ani vlastní pozastavení členství, rezignace na stranické funkce, ani alkoholové opojení. Kalenda – nejnovější politický mučedník –  formuloval vlastní obhajobu pro server Lidovky.cz: „Cítím se jako mistr Jan Hus. Poněkud nešťastně jsem vyjádřil názor většiny občanů republiky. Smrt těch lidí jsem nijak neschvaloval. Pouze jsem nevyjádřil nad neštěstím lítost.“ Při vší skandálnosti je docela zábavná představa, jak mistr Jan Hus na kostnické hranici konečně podléhá naléhání svých věznitelů a své učení odvolává, dejme tomu, slovy: „Sorry, byl jsem úplně našrot“. Obávám se, že by zástupci koncilu přiložili další dřevo.

Z komunálu pražského

Komediální seriál „Dění na pražském magistrátu“ poračuje. Tamní ČSSD evidentně dospěla k názoru, že vášně koaliční krize mírně pohasínají, a rozhodla se je rozdmíchat. Návrh na vyjmutí Institutu plánování a rozvoje z gesce Matěje Stropnického (náměstek primátorky, Trojkoalice a Strana zelených) nelze vysvětlit jinak. Náměstek Dolínek z ČSSD prohlásil: „Je to technická záležitost, nikoli záležitost politická,“ čímž dal najevo poměrně solidní předpoklady pro vlastní postpolitickou dráhu salónního komika – tímto vysvětlením si nejspíš tropí žerty jak z koaličních partnerů, tak z veřejnosti. Vzhledem k tomu, že současnou krizi akcelerovalo odejmutí jiných pravomocí Stropnického ve prospěch primátorky Krnáčové (ANO), lze se začít oprávněně ptát, co pan Stropnický bude na magistrátu dělat. Tímto tempem v jeho kompetenci brzy zůstanou pouze ty nejzávažnější záležitosti – vaření kávy a kontrola prezenčních listin na jednáních rady.

Z komunálu brněnského

My v Brně nemusíme smutnit. Opět ožila kauza s pracovním názvem „Odsun Hlavního nádraží“. Nejvyšší správní soud totiž zamítl stížnost brněnských opozičních zastupitelů, kteří nesouhlasili s konáním referenda až v roce 2016, společně s krajskými volbami. Netroufám si tvrdit, zda je lepší nádraží přesunout více (varianta Řeka), méně (varianta pod Petrovem), či vůbec. Vše bude evidentně nákladné a možnosti, že se dožiji výsledku, dávám stejnou pravděpodobnost, jako že se dožiji sjednocení Severní a Jižní Koreje, demokracie v Rusku či kolonizace Marsu. Idea přesunu nádraží se údajně zrodila už ve 20. letech minulého století, tedy zhruba před devadesáti lety. Alespoň v něčem získává mé milované město prim, délka sporů již překonala např. třicetiletou válku (divte se, ale 30 let), nejdelší papežské schizma (39 let), Nizozemskou revoluci (54 let), panování císaře Františka Josefa II. (68 let) nebo čekání Velké Británie na domácího vítěze tenisového Wimbledonu (77 let). Dotáhneme to i na válku stoletou?

Trápení pana ministra

„Babiš by změnil volební systém. Chce vládu jedné strany,“ sděluje nadějeplný titulek na Aktuálně.cz. Při dalším ohledání se ukázalo, že má jít o změnu volebního systému na systém většinový. Je zarážející, kolik našich politiků se domnívá, že jim taková změna může prospět. Pokud jde o Babišovo hnutí, nejsem si tím jistý – vzhledem k výsledku loňských senátních voleb. Tak zásadní změna je navíc dosti nepravděpodobná, bylo by třeba změnit Ústavu, a kdo je na to teď zvědavý? Pan Babiš si také stěžuje, že se ani po dvou letech neumí vyrovnat s atmosférou v politice. V tom s ním naprosto souhlasím, já mám od začátku jeho působení úplně stejný problém.

Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se

A nakonec zpráva, která částečně souvisí s mým předchozím článkem. Na portálu iDNES.cz byla spuštěna anketa o tom, pro koho by čtenáři serveru hlasovali v prezidentských volbách 2018. Z dvanácti kandidátů, vesměs dlouhodobě zmiňovaných v souvislosti s tímto úřadem, vede armádní generál Petr Pavel, nyní se čtyřmi tisíci hlasy. S velkým odstupem následují pánové Okamura, Zeman a Pospíšil. Poslední místo zaujímá senátor Zdeněk Škromach s necelými šedesáti hlasy. Panu Škromachovi upřímně blahopřeji a doufám, že tento výsledek vezme jako velké povzbuzení k další práci.

Matěj Pospíchal
Matěj Pospíchal (Články)
Student politologie na MU v Brně.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*