Nejnovější

Chceme Konvičku v ČR?

Docent Martin Konvička, muž velkých ambicí a ještě větších proslovů, je lídrem hnutí Islám v ČR nechceme. Na otázku, zda jeho samotného v ČR chceme nebo ne, můžeme dostat vícero odpovědí. Příznivci iniciativy Islám v ČR nechceme nejspíše odpoví, že ho v ČR chceme, a dají vám pěstí. Odpůrci naopak prohlásí, že ne.

Islám v ČR nechceme (IVČRN) je v současné době jedním z nejprofláklejších xenofobních hnutí na našem trhu. Původně facebooková stránka s pár uživateli se postupem času rozrostla na poměrně slušné monstrum. Nyní má přes 115 000 fanoušků, kteří jsou pravidelně informováni o všech zvěrstvech, která islám páchá. Společně volají po ničení mešit, zbrojení, likvidaci havlistických pravdoláskářů a multikulti paskvilistů a jsou vůbec skrz naskrz tolerantní. Z facebookové skupiny se navíc vytvořilo regulérní hnutí s vlastní stránkou, demonstracemi a přednáškami. Lídrem tohoto hnutí je právě Martin Konvička. Jak se představuje hnutí na svých webových stránkách?

Islám v ČR nechceme se staví na obranu demokratické ústavy, sekulárního státu s demokratickým vládním zřízením, ústavou zaručující lidská práva a rovnost lidí bez rozdílu pohlaví, vyznání a sexuální orientace proti totalitním ideologiím a islámu jako nejagresivněji se šířící ideologii současnosti obzvlášť.”

Zní nám podobné prohlášení sympaticky? No jasnačka! Ve jménu islámu dochází již několik století k hrůzným činům pobuřující celou společnost. Sice takové tendence vidíme i u jiných náboženství, ale to ponechme stranou, protože takové téma si zaslouží vlastní knihovnu. Problém je, že IVČRN se sice tváří tolerantně vůči všemu kromě islámu, ale realita je někde úplně jinde. Vyjádření jeho členů jsou nenávistná. Budu citovat z Konvičkova facebookového profilu, kde komentoval zrušení masopustního průvodu v Sasku slovy: “A tohle mají být NĚMCI, národ, kterého se kdysi bála celá Evropa?… gumy to jsou. Adekvátní reakce na vyhrůžky masopustnímu procesí je rozdat lidem zbraně a naučit je znovu pochodovat. Němci to kdysi uměli.” Pomyslné nebezpečí takového hnutí není v jeho nenávisti k islámu. Toto hnutí sdružuje celou řadu nenávistných jedinců, kteří by v opojení moci (pokud by ji získali) obrátili své komplexy k celé řadě etnik a menšin.

Chceme tedy Konvičku v ČR?

Já jsem v soudech zdrženlivý, protože jsem ostatně mladý liberální zmetek, který neumí dát jasnou odpověď. Když si pročítám Konvičkův blog, říkám si, že je to prostě jenom bývalý asociál, kterému někdo s nevysokým inteligenčním potenciálem začal naslouchat, a dokonce tleskat. On se k tomu ostatně sám přiznal na svém blogu:

„…prakticky celou minulou dekádu jsem byl typickým zažraným vědcem, podivínem a trochu asociálem…“

Citace navíc pochází z jeho proslovu na jedné z demonstrací, kterých se se zvláštní radostí v srdci účastní. Celý Konvičkův blog je místo, kam se odvážlivec pustí jen s pytlíkem na zvracení v pohotovostní poloze. Nejsem zastáncem škrobeného vyjadřování, ale způsob, jakým tento nadšený biolog-islamofob prezentuje své myšlenky, ostře kontrastuje s faktem, že se jedná o člověka působícího na akademické půdě (např. článek s názvem Homoušení dle šárie). Pochopitelně to, jak se vyjadřuje ve svém soukromí, s působením na univerzitě nikterak nesouvisí. Podobné vyjádření jsme slyšeli z úst jeho nadřízených, takže se vlastně nic závažného neděje, že?

Jak to celé je

Já se, bohužel či bohudík, s biologem-islamofobem a věčným rebelem (čti šikanovaným v dětství) neztotožňuji. To však neznamená, že jej v ČR nechci. Nechci, ale vyhánět ho nebudu. Jelikož máme svobodu slova, má právo své…echm… myšlenky svobodně vyjádřit. To, že omezují svobodu druhého, je obecně platný fakt, avšak čert to vem. Já naopak panu Konvičkovi držím palce, aby dál ukazoval, jak strašně krásné snahy se mohou ve společnosti objevit a že je třeba takové snahy tiše podporovat. Na chvilku jsem dokonce zaváhal, zda-li se nejedná o dokonale promyšlený trolling, ale nějak vnitřně jsem nakonec dospěl k závěru, že celé IVČRN je myšleno zcela vážně. Pan Konvička samozřejmě komentuje i homosexuály, kterým familiárně říká homouši, a obecně je jeho pedagogický vliv srovnatelný téměř se samotným Janem Ámosem (tím, který se narodil v Uherském Brodě a založil restauraci Družba, pozn. red).

Proč to řeším až teď?

Vážený čtenář se může ptát, a klade si takovou otázku zcela oprávněně, proč o Konvičkovi píši až teď, kdy největší hysterie kolem  pominula. Protože právě proto. Jelikož jsem hipstr, vynakládám nemalou snahu na to, abych psal o věcech dřív, než se stanou, nebo, a to je znatelně snazší, psát o nich s časovým odstupem. Jak je patrno, šel jsem tentokráte tou schůdnější cestou, protože jsem obecně docela líné prase (a jsem povolný k venčení před mešitami, ideálně takovými, ve kterých je onen pověstný zakopaný pes). Myslím, že občasná zmínka o aktivitách některých kontroverzních skupin je na místě a minimálně zpříjemní čtenáři chvilky strávené v rodinném kruhu (pochopitelně tradiční rodině, homouši ať se teplí jinde).

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.
  1. Díky za článek, který na internetu chyběl. Konvičku a jeho sdružení již nějakou dobu s údivem pozoruji a dle mého názoru jsou podobně nebezpeční, jako místní ruská pátá kolona. Nenávistný styl psaní, manipulace s informacemi a naprostá jednostrannost jsou něčím, co ve spojení se stotisícovou masou odběratelů stojí za zamyšlení.

    Konvička mi skutečně přijde jako podivín, který si na muslimech hojí své hluboce zažrané komplexy. Jeho postoj k ženám, zvláště těm, které mu oponují, je neuvěřitelný, až nechutný. Patřičný odborník by u něj asi neměl problém objevit nějakou deviaci.

    • Jakub Mikel Jakub Mikel | 4.4.2015 v 18:58 | Odpovědět

      Děkuji. Konvička je nekonečný zdroj údivu. Onehdá jsem si jej zkoušel pouštět v debatním klubu, ale jeho slovní projev mi způsoboval žaludeční obtíže, takže jsem to po hodině vypnul. Jeho komplexy jsou do očí bijící. Co se týče jeho iniciativy, tak ji mnoho lidí bagatelizuje, nicméně pokud se podíváme na úspěchy Le Pen ve Francii, tak bych byl i v tomto případě obezřetnější.

  2. Sharia4Czech | 4.4.2015 v 20:52 | Odpovědět

    Ano chceme. :-)

  3. Konvičku ano, filozofy ne!

  4. Slohovy cviceni bez jakychkoliv faktu. Jestli jste pane mlady liberalni zmetek, tak vite o zivote alw uplny ho*no a obavam se ze az nas tady budou nahanet muslimove, tak budete na rade mezi prvnima. Doufam, ze z toho vyrostete.

    • Jakub Mikel Jakub Mikel | 5.4.2015 v 9:12 | Odpovědět

      Dobrotivý pane Jiří, jako fakta jsem uvedl prohlášení pana docenta Konvičky o tom, že valnou část svého života strávil mimo lidskou společnost. Pokud nás tady budou nahánět muslimové, tak je podle mého úplně fuk, kdo budu (snad až na radostné konvertity). Jelikož jsem dosáhl dvacátého roku života, nějaký podstatný růst už neočekávám. Hezký den. :)

  5. jeden z mála prosluněných článků kde jsem se opravdu zasmál.

  6. Jsem rád, že se o takové profláknuté xenofobní hnutí zajímáte. Zatím jste myslím docentury nedosáhl,nebo se pletu ? Přeji plnohodnotné uplatnění v budoucím životě, nejlépe v nějaké neziskovce, neboť jinde místo neseženete a přeji hodně úspěšných grantů. A až tady bude muslimů 30 %, tak budete jako levičák první na řadě. Jako v Iránu. Takže pěkný zbytek života.

    • Ondřej Krupčík Ondřej Krupčík | 5.4.2015 v 9:04 | Odpovědět

      Vážený pane, v případě docenta Konvičky je docentura jaksi mimo mísu. Mnoho lidí disponuje kapitálem v jisté oblasti, může jím být vzdělání, které je sice činí důvěryhodnými, ale mnohdy je spíše v rozporu s erudicí v oblasti jiné. Docenturu v tomto případě nepovažuji za argument. Pokud se budeme bavit o broucích, potom ano. Biologie je fajn věda, ale my brouci nejsme. To, že mnoho hodnot a ideálů nepobrala, považuji za fakt. Snaha nahlížet náboženství a společnost optikou biologie, je také dosti krátkozraká – Konvička je v prvním plánu biolog. Něco mu chybí – a to právě nádhled a vzdělání v jiných oblastech a také to, co nás, lidi, odlišuje od zmíněncýh brouků.

      • Ondřej Krupčík Ondřej Krupčík | 5.4.2015 v 9:13 | Odpovědět

        Bezesporu je dobrý v tom, co dělá, je dobrý demagog. Někdo to dělat musí, my si do toho občas rýpneme.

  7. Karel Pátý | 20.4.2015 v 18:18 | Odpovědět

    Na autorovi je vidět, že je mladý člověk. Řekl bych, že dost osobnostně nezralý. Chlapče, přečti si ten článek za nějakých deset let, třeba až budeš mít rodinu. To se začneš na budoucnost a svět kolem sebe vůbec dívat naprosto jinak. Já to měl stejně.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*