Nejnovější

Svítá nám s Úsvitem? – hluboký lidský příběh

„Já Araba Achmeda znám. On tady byl. Tady ležel, jak sedíš ty, ty, ty a ty. Tady všude byl. Ale kdyby on nehalal,“ postěžoval si jednoho rána při úsvitu slunce i přímé demokracie mladý a statný jinoch Tomio.
„Seděl jsem onehdy na stráni a viděl jsem to jeho halání. Říkám mu, lotře, Tomiovi to nedělá dobře. Ale on nepřestal a halal, halal stále dál. Pořád. Neřád,“ kontroval jsem vrchnímu osvícenci…
Chmury zastřely jinak stále optimistickou moravskou tvář. Pozvedl číši slivovice pálené z wasabi a jemně upil. Nesměle se na mě obrátil, zda nečiní něco špatně. Já ho však povzbudil pohledem a řekl jsem mu: „Pyj.“
Povzbuzen mým svolením, obrátil do sebe státnicky celou flašku a okamžitě vytuhl. Působil nevinně a myslím, že se mu zdálo o nějakém zdařilém (super)holokaustu. Svým šlofíkem mi dal chvilku na krátkou filosofickou úvahu. Cítil jsem nával sil a vůni bolehlavu.

Nakonec jsem skončil projížděním porno stránek na internetu – rychle to omrzí. Zabrousil jsem až na facebookový profil T. Okamury. V první chvíli na vás vyskočí dvě motivující fotky samotného Téčka. Následuje řada odkazů na všemožné internetové servery doprovázena esejemi na téma hrůzostrašného islámu. Akcentovaný je také postoj proti ukrutné vládě, která manipuluje veřejnoprávní média a pokouší se z Okamury a jeho nejvěrnějších udělat partu šílenců zralých na pokoj s polstrovanou židlí, pohovkou i stěnami. Každá esej obsahuje razantní odmítnutí, nějaký ten Caps Lock a samozřejmě prosbu o sdílení. Ovšem sdělení jako taková nejsou hlavním tahákem stránky.

Důvodem, proč se zdravý člověk zastaví na stránce Tomia Okamury jsou komentáře jeho věrných stoupenců. Kromě těch zevšednělých: „Tomio, do toho!“ nebo „Stojíme za vámi“ lze nalézt mnohé skvosty v podobě propracovaných analýz světové ekonomiky z klávesnic samozvaných ekonomů, kteří zázrakem dokončili základní školu. Největším paradoxem ovšem zůstává fakt, že Úsvit se profiluje jako demokratická strana, neřku-li jako ta nejdemokratičtější strana ze všech. Na tento postoj ostře narážejí až komicky nenávistné komentáře směřující na adresu všech existujících menšin. Myslím, že kdyby se na území České republiky pohyboval aboriginec, dokáží z něj fanoušci Tomia Okamury udělat zrůdného fašistu, který může za jejich posraný životy – Klousek by si konečně mohl dát oraz.

Celé Hnutí dává za pravdu mé teorii o tom, že demokracie je zhruba stejná utopie jako komunismus. Každý model liberální společnosti totiž narazí na nepřekonatelný zádrhel – na obyčejného blba. Takový blb dokáže nadělat řadu problémů. Demokracii bez fašizujících prvků lze aplikovat pouze ve vzdělané společnosti. Nelze ji vyvážet do Afriky, do Číny a přiznejme si to, ani k nám, natož do USA. “Liberální demokracie je ten nejhorší způsob vlády, jaký si umím představit. Až na to, že neexistuje žádný lepší,” řekl prý Winston Churchill a nejspíš měl, alespoň v této otázce, pravdu. Nezbývá nám tedy, než se zamyslet, jaký je rozdíl v názvu “Úsvit přímé demokracie” a “Úsvit planety opic” a snažit se nepodléhat laciným slibům.

Čtenář by si mohl říci, že jsem touto polemikou nic nevyřešil. Přesně tak.

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*