Nejnovější

Přehled: Vatikánští turisté nadšení jsou nudisté

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 29. května do 4. června roku 2023.

Pondělí: Už se ví, proč v Benátkách měli jasně vodu zbarvenou jasně zeleně. Někteří nadávali s předstihem klimatickým aktivistům, jiní prý viděli házet Nory tablety do vody, další soudili, že se pomnožila japonská řasa. Nakonec to byla indikační látka, která se používá, aby se zjistilo, kde něco netěsní. Teď zbývá zjistit, proč jí bylo tolik. – V Českých Budějovicích rozprodali autovraky, co zabíraly parkovací místa po městě. Něco vraky, jiné vypadaly ještě pojízdně. Hezky férově v aukci, minimálně na náhradní díly. Snad někomu nebude chybět odvoz, až se vrátí z pracovní cesty. – BIS varuje před sílící aktivitou ruských tajných služeb. No když jim tady krademe koně, búúú. (KL)

Úterý: „Ami, go home!“ neboli heslo další pofiderní demonstrace, jež se uskutečnila na Malostranském náměstí proti smlouvě, kterou před týdnem podepsala Černochová. Vlálo zde dost ruských a komunistických vlajek a samozřejmě se nadávalo na Západ. Jo a taky chtěli demisi vlády. Jsem ráda, že si zvolili úterý a můžu o nich napsat, normálně protestují v neděli. – Proběhl soud Jany Peterkové, která byla obžalovaná z šíření poplašné zprávy. Jednání muselo být přerušeno, jelikož se do budovy pražského městského soudu nahrnuli příznivci Peterkové, a dokonce vylomili dveře do soudní síně. To už je skoro jak na fotbalovém zápase, akorát bez fotbalu. Peterková se dokonce nechala slyšet, že je hrdou občankou České a Slovenské federativní republiky. Možná by nebylo na škodu si zopakovat dějepis. – Apoštolové jdou do lázní. Přesněji Tomáš, Matěj a Juda Tadeáš z pražského orloje putují do péče restaurátorů kvůli poškození od vandalů. (AK)

Středa: Na Havaji řeší palčivý problém. Mají tu málo pitné vody, ale za každou cenu potřebují sladkovodní bazény na surfování. Já jsem měl zato, že v moři je vln dost. Nebo nejde využít slaná voda z moře? Ale chápu, že jim vadí být pořád od soli. To musí být otravné. – Právníci usilují o smírné řešení obvinění českého lékaře, který je v Koreji obžalovaný z obtěžování. Případ se dokonce málem dostal až do Senátu. Advokát obžalovaného se proti tomu ovšem vymezil s tím, že by to lékaři nijak nepomohlo. Navíc by vyvíjeli nevhodný politický tlak na spřátelený stát. – A ještě se zastavíme v Kroměříži. V místní psychiatrické nemocnici podalo výpověď několik zaměstnanců najednou. No nedivím se, musí to být hrozný blázinec. (TV)

Čtvrtek: Elon Musk se znovu stal nejbohatším člověkem na světě. Předstihl Francouze Bernarda Arnaulta. Ten se na vrcholu žebříčku umístil loni v prosinci, ale moc dlouho se tam neohřál. Ne že by záleželo na tom, který boháč si zrovna může poklepávat na rameno, ale motivační účty na internetu a fanoušci Elona mají zase o něco větší záminku být otravní. – Americký petrochemický průmysl na břehu mexického zálivu se rozrůstá v důsledku evropské snahy odstřihnout se od fosilních zdrojů z Ruska. Rafinerie poškozují životní prostředí a omezují životy místních obyvatel. Ti trpí pachem z továren i zdravotními problémy. Lidé tu předčasně umírají na rakovinu, jsou zde častější dětské nemoci i úmrtí nenarozených dětí. Je jenom málo horších věcí než nosit poškozený plod. Řekla bych, že jednou z nich ale je nosit ho v Louisianě, kde je od minulého roku zakázané přerušení těhotenství. (AH)

Pátek: Poprvé v tomto volebním období se projednával návrh o uzákonění manželství pro všechny, no a k našemu překvapení… se opět nic nevyřešilo. Vládní koalice není v této otázce jednotná a projednávání není prioritou. V průběhu minulého týdne poslanci debatu přerušili hned třikrát a zatím není jasné, zda se k ní vrátí na příští schůzi. Úplná hra na kočku a na myš, nebo minimálně tak mi to připadá pokaždé, když se návrh projednává. – Návštěvník Svatopetrské baziliky ve Vatikánu se svlékl do naha a vylezl na hlavní oltář. Na zádech měl údajně nápis, který vyzýval k záchraně ukrajinských dětí. Muže posléze předala vatikánská stráž italské policii. Vypadá to, že obnaženými lidmi se to ve Vatikánu jenom hemží. Podobný incident s nahotou se stal už v roce 2016, kdy do téže baziliky vešel nahý muž s batohem na zádech. Později se ukázalo, že šlo o muže bez domova s psychickými problémy. Tak tady už nepomůže ani vůle boží. – Obří písečná bouře sužuje od čtvrtka nebe nad Egyptem. Zasáhla hlavní město Káhiru i vytížený Suezský průplav, který patří v námořní dopravě k nejrušnějším na světě. (JS)

Víkend: Trápí vás, že vaše ratolesti tráví nezdravě mnoho času u mobilních obrazovek? Můžete se inspirovat rodičema v Irsku. V městečku Greystones přijali kodex pro zákaz používání mobilních telefonů malými dětmi. Na mobil tak nesáhnete dokud nenanstoupíte na střední školu. – Joe Biden podepsal zákon, který pozastavuje pravidla o dluhovém stropu. USA se díky tomu nedostane do platební neschopnosti a bude tak moci splácet své závazaky. Zákon tedy odložil problém dluhového stropu až na rok 2025, do té doby se USA vyhne ekonomické turbulenci. – Jana Peterková, která je odsouzená za šíření dezinformací, požaduje kárné řízení pro soudkyní z jejího soudního procesu. Podle Peterkové porušila jak soudkyně, tak i adkovát její právo na spravedlivý proces, když o její vině rozhodli za zavřenými dveřmi. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*