Nejnovější

Uganda schválila nejtvrdší zákon proti LGBTQ+ skupině na světě. Inspirovat se jím chce i Ghana

Foto: Alisdare Hickson | Wikimedia

Ugandský prezident Yoweri Museveni v pondělí podepsal zákon, který zpřísňuje tresty pro členy LGBTQ+ skupiny. V některých jeho zněních jim hrozí až trest smrti, jedná se tak o jeden z nejpřísnějších zákonů na světě.  „Jde o porušení všeobecných lidských práv,“ ozývá se ze západních velmocí. Ke státům, které opatření naopak podporují, se řadí Ghana, která se chce u africké země inspirovat.

Stejnopohlavní sex i pouhá „propagace“ homosexuality, to jsou akty, za kterým ugandské LGBTQ+ skupině hrozí nehumánní tresty. Uganda se netají tím, že k menšinové skupině dlouhodobě zastává nenávistný postoj. Ten byl nyní podmíněn podpisem zákona, který LGBTQ+ skupině nastoluje nelidské podmínky k životu.

Za sex s lidmi stejného pohlaví, kteří jsou mladší osmnácti let, nebo s HIV pozitivním člověkem, bude v zemi hrozit až trest smrti. Za „propagaci“ homosexuality by si pak Uganďané mohli odpykat i 20 let, samotné označení se za člena této menšiny se přitom stává nezákonným. Opatření navíc zavazuje občany jakoukoli homosexuální aktivitu hlásit, pokud tak neučiní, budou čelit pěti letům vězení.

Zákon se rovněž ostře staví k sexuální výchově o LGBTQ+ lidech. Žáci se tak maximálně dozví, že být gay či lesbička je proti přírodě a v takovém případě je třeba podstoupit konverzní terapii, která se snaží o změnu sexuální orientace. Prokazatelně však nikoho neléčí, právě naopak, podle průzkumů vede ke zhoršení psychiky, depresím a v některých případech až k sebevražedným sklonům.

Tato a další hrůzná fakta přinesl zákon, který před podpisem prezidenta prošel ugandským parlamentem. Zde se proti němu vymezili pouze dva ze 389 poslanců.

Ostrá kritika západních mocností

Hanebný krok ugandského prezidenta odsoudilo hned několik zemí včetně Spojených států amerických a Velké Británie. Bílý dům označil zákon za jeden z nejdrastičtějších kroků proti LGBTQ+ komunitě na světě. Americký ministr zahraničí Anthony Blinken vyzval ugandskou vládu, aby od zákona ustoupila. Prezident Spojených států Joe Biden označil tento krok za tragické porušení lidských práv a řekl, že Washington zhodnotí dopady zákona na všechny aspekty americké angažovanosti s Ugandou.

„Zvažujeme další kroky, včetně uplatnění sankcí a omezení vstupu do Spojených států proti komukoli, kdo je zapojen do vážného porušování lidských práv nebo korupce,“ dodal.

Britská vláda se k podepsání hluboce diskriminačního zákona postavila se zděšením. Podle ní poškodí mezinárodní postavení Ugandy.

Na prosazení zákona reagovala i Rada pro lidská práva OSN. „Jsme zděšeni tím, že byl prosazen drakonický, diskriminační zákon proti gayům. Je to recept na systematické porušování práv LGBT lidí i širší populace. Prosazení zákona je v rozporu s ústavou a mezinárodními smlouvami a vyžaduje naléhavou soudní kontrolu,“ uvedla rada na twitterovém účtu. Kritika zaznívá také z významných nadnárodních společností včetně Googlu a Microsoftu.

Ghana chce jít v ugandských šlépějích

Africké státy jsou k LGBTQ+ skupině dlouhodobě nepřívětivé, jediným státem plně podporujícím jejich existenci je Jihoafrická republika. Ugandští aktivisté za svá práva bojují dlouhodobě, zdá se ale, že tento boj nemá konce. Kvůli pomyslnému terči na zádech prchají před úřady členové této komunity do Keni, která je k nim o něco tolerantnější.

„Měli jsme s ostatními členy LGBT skupiny schůzku u nějakého hotelu, ale budova byla obklíčena policií, takže jsme byli odvedeni na policejní stanici. Policie nás stresovala, proto jsme utekli. Někteří z nás odjeli do Keni, jiní jinam, ani nevím kam, uvedl Uganďan Terry v rozhovoru pro americkou tiskovou agenturu Associated Press.

Někteří Uganďané možná v Keni nalezli částečnou útěchu, drakonický zákon ale nezná meze, inspiroval například politiky v Ghaně. Ta již homosexuální styk mezi muži trestá třemi lety vězení, zpřísnění postihu přitom navrhovala už před dvěma lety. „Když se na to podíváte z pohledu Ghany, tak to není zákon proti LGBTQ+. Je proti LGBTQ+ praktikám. Existují totiž určité praktiky, které nás velmi znepokojují,“ uvedl předseda křesťanské organizace Advocates for Christ Ghana Edem Senanu.

Ghana je jedním ze zhruba třiceti afrických států, kde je stejnopohlavní styk nelegální. Asi není třeba připomínat, že většina z těchto zemí je ohledně sexuality nebo genderové role velmi hluboce konzervativní.

Zda se situace někdy zlepší lze posoudit jen těžko, malá naděje by tu ale byla. Ugandský anti-homosexuální zákon ještě může zablokovat tamní ústavní soud. U podobné normy tak kvůli procedurálním nedostatkům zakročil už v roce 2014.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*