Nejnovější

Přehled: Matoucí je velice, ta slovenská justice

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 15. do 21. května roku 2023.

Pondělí: Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost, nechtějí šetřit tak, jak si představuje vláda. ,,To není dialog, to je diktát.” prohlásil Středula, jako mi jednou odpověděla učitelka češtiny v osmé třídě. – Ach maturity. Zhruba každý desátý maturant letos neuspěl u některého z testů. U toho z češtiny 6 % čtvrťáků, z angličtiny 3 %. Lidi, vždyť přeci česky mluvíte. – V Thajsku vyhrála volby liberální strana, která chce omezit moc krále (pro zajímavost se jmenuje Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun). Nejbohatší monarcha na světě jeden čas trval na tom, že bude ,,vládnout” z hotelu v Německu s harémem 20 žen, světe div se, to vyvolalo v Thajsku protesty. (KL)

Úterý: Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala v budově Ředitelství silnic a dálnic. Tak ti tam na to asi pěkně dojeli. – Začal filmový festival v Cannes. Hlavní hvězdou zde byl Michal Douglas, který si převzal Zlatou palmu za svou celoživotní práci pro film. Nechápu, proč se tomu říká palma, když je to jen list, ale je pravda, že Zlatý list nezní tak cool. Ale třeba Zlatý snítek, to by celkem šlo. – Nechápu, co se na tom Slovensku děje. Pár týdnů zpátky jsem psala o tom, jak spolužáci nalili holce do vody Savo. Teď tam muže zabil lev. Byl to majitel malé soukromé zoo a asi svého chlupatého zubatého svěřence nekrmil dostatečně. – Vodafone chce být zase konkurenceschopný, jeho nová šéfka Margherita Della Valleová pro to chce zrušit 11 tisíc míst během tří let a poslat zaměstnance k vodě. – Z průzkumu Meidanu vyplývá, že konsolidační balíček od vlády, který tak majestátně oznámila, za nutné považuje 51 procent Čechů, i přes to, že 41 procent oslovených opatřením nerozumí. Já tomu celému taky nerozumím, buďte v klidu. – Australští vědci vytvořili první geneticky modifikované banány, které by se mohly uchytit v měnících se podmínkách planety. Tak až všechno zahyne, aspoň banány budou! – Nový ministr školství Mikuláš Bek představil pět hlavních priorit. Přál by si navýšení kapacit systému, prodloužení povinné školní docházky, ale taky změnu v přijímačkách na střední školy. To první a poslední zní fajn, to prostřední už moc ne. Tak uvidíme, co nakonec bude realita. (AK)

Středa: Dánská firma Novo Nordisk přišla s pokrokovým lékem na obezitu. Tak to se už nebudu muset stydět za své přejídání. Prostě si zobnu jeden dva prášky a budu jak proutek, a boty na běhání můžu prodat. – Kadyrov si vychvaloval vylepšený ruský tank T-72. Americký Abrams je prý proti němu jako šlapací autíčko. Jenže k čemu přirovnal T-72, to nevíme. Že by k dětskému odrážedlu? To by na tom Abramsy zas tak špatně nebyly. – Ještě před týdnem řešili obyvatelé Itálie nedostatek vody. No, teď mají po čem toužili, a ještě mnohem víc. A to se vyplatí! Nejhorší ale je, že záplavy přerušily plánované závody Formule 1. Na co se mám jako o víkendu dívat? (TV)

Čtvrtek: V Nigérii se vyostřují střety mezi pastevci a farmáři. Za poslední čtyři měsíce stály útoky na vesnice život zhruba 200 lidí, z nichž většina byly ženy a děti. Konflikty jsou způsobené rozdílnou etnicitou a náboženstvím, farmáři jsou totiž převážně křesťané a polokočovné pastevecké kmeny zase muslimské. Zároveň jde ale podle komentátorů i o spor o zdroje. V oblasti totiž v důsledku klimatické krize dochází voda a skupiny bojují o úrodnou půdu. – kampaň před druhým kolem prezidentských voleb v Turecku jde do finále. To se odehraje 28. května a proti sobě se postaví současný prezident země Erdogan a opoziční lídr Kemal Kilicdaroglu. Částí kampaně se stává antiimigrační politika, které využívají oba kandidáti. Kilicdaroglu ve svém předvolebním videu uvedl, že ze země pošle zpět všechny nelegální migranty. Tak snad má náš šéfredaktor v pořádku dokumenty, jinak se do redakce Houpacího osla vrátí pevná ruka dřív než jsme mysleli. (AH)

Pátek: Soud osvobodil Mariana Kočnera, jeho „pravé ruce“ Aleně Zsuzsové soud uložil nepodmíněný trest na 25 let. Oba se přitom přímo podíleli na vraždě slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Zklamání z rozsudku cítí i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Spravedlnost pro jednou opět nevyhrála nad korupcí a mafií, nezbývá jen doufat, že Kočnera jeho provinění jednou dožene. – Očekávaná schůze ohledně vlastnictví médií se nekonala. Její projednávání „nečekaně“ zamítlo hnutí ANO, které celou schůzi navíc označilo za osobní útok na Andreje Babiše. Ten se ale jednání stejně nezúčastnil, nejspíš si na „Čapáku“ vychutnával s Monike řízek. Špinavou práci za něj mezitím odvedly jeho pravé ruce Alena Schillerová a Karel Havlíček. Sněmovna o zpřísnění vlastnictví médií tak nově rozhodne nejdříve 14. června, zkrátka komedie na entou. – Lídři zemí skupiny G7 v pátek na summitu v japonské Hirošimě slíbili posílit ekonomické sankce vůči Rusku. Státy nadále vyzývají Rusko, aby okamžitě stáhlo vojenské jednotky ze sousední země a zdůrazňují, že udělají maximum pro to, aby na Ukrajině co nejdříve zavládl mír. Výzvu zatím Kreml úspěšně ignoruje a bohužel to vypadá, že se v příštích týdnech či měsících situace nijak nezlepší. (JS)

Víkend: Moldavsko do EU! Znělo v ulicích Kišiněvu. Desítky tísíc obyvatel se shromáždily demonstraci za podporu vstupu Moldavska do Evropské Unie. Sama prezidentka Maia Sanduaová vyzvala o občany k této demostraci. Tak uvidíme, jestli tato země, blízko rozválčené Ukrajině, se dostane na modrou vlajku s hvězdičkama. – Sdružení G7 dostalo na holou od aktivistů. O víkendu byl uspořádán summit kvůli zhoršujícímu se klimatu. Někteří členové G7 se k uzavření uhelných elektráren nevyjádřili zrovna pozitivně. Konkrétně Japonsko, které je na uhelném průmyslu závislé, fňuká. Varovaní od vědců ze všech koutů světa holt nejsou podstatná, když jde o naplnění státních zlatých prasátek. – České horolezce v Alpách zachraňoval vrtulník. Tak to dopadá, když si průvodce asi odběhl zkusit průvodcování v horách. Jednalo se o začátečnickou výpravu, takže jako průvodce jim hodili nějakého místního Pepu, který okolí určitě “dobře zná”. Takže až si budete kupovat zájezd, radši si dobře zjistěte, kdo vás provází. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*