Nejnovější

Přehled: Karel III. s Kamilou show dělají zdařilou

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 1. do 7. května roku 2023.

Pondělí: Prvního května, lásky čas. Práci už naštěstí oslavovat nemusí. Přeci jen se na Střeleckém ostrově sešla skupinka komunistů zazpívat si internacionálu, byli tam i odpůrci a diskuze (čti slovní přestřelky) se klasicky stočila na situaci na Ukrajině. Hnedka po komunistech měli sešlost anarchisté. To se policejní antikonfliktní tým celý den nezastavil. – Dobré zprávy. Ke konci dubna zlevnila elektřina i uhlí o 39 % a zemní plyn o 51 %. Pro změnu cukr o třetinu zdražil. Takže z toho vyplývá… že cena karamelu bude zhruba stejná? (KL)

Úterý: Student snědl v muzeu banán. Jen to nebyla jeho svačina, ale vystavená umělecká instalace. Nechoďte na výstavy hladoví, nebo si aspoň vemte vlastní banány. – Ursula von der Leyen navštívila Prahu. S prezidentem jednala o pomoci Ukrajině, nastavení vztahů mezi Unií, USA a Čínou, a také o klimatické politice. – Rychlý odhad Eurostatu přinesl informaci, že meziroční míra inflace v eurozóně mírně vzrostla a dostala se na 7 %. Aspoň v tom inflačním šílenství nejsme sami. – Studie vědců z University of California San Diego ukázala, že umělá inteligence je celkem super doktor. CHatGPT porazil lékaře v kvalitě odpovědí na otázky, a dokonce i v empatii. Já v tom nevidím žádnou výhru. AI nemá obličej, tak z něho nemůžete vyčíst, že by byla nejradši, kdybyste umřeli. Ale tam se taky dostaneme. – Správa železnic se letos pustila do 38 ze 70 projektů na modernizaci. Čekají nás tedy další výluky, ale prej budou menší než minulý rok. To je stejně jedno, pořád ty vlaky jezdí pozdě, ať je o výluku míň nebo ne. – Jurečka ukázal Pavlovi vznikající důchodovou reformu, kterou plánuje zveřejnit v polovině května. Tak to jsem napjatá jak šráky od kamašlí tvýho dědy. (AK)

Středa: Pamatujete na našeho oplzlého delegáta? Vojenský lékař nařčený ze sexuálního obtěžování korejské hygieničky se ze Soulu stále ještě nevrátil. Zbytek výpravy přitom odjel už téměř před měsícem. Teď záleží jak dopadne vyjednávání s korejskými úřady. – Olomouci středa přinesla hned dvě zprávy. Začnu tou špatnou, zemřel totiž první polistopadový rektor Univerzity Palackého Josef Jařab. Tak alespoň stihnul rok, kdy univerzita slaví 450 let. Studentstvo jeho památku uctilo možná nevědomky, ale za to poctivě na majálesu. To byla ta dobrá zpráva, zvláště přihlédneme-li k tomu, že koncerty byly zdarma. – Šumněborová či spodně kvašená? Prezident Pavel představil deset vskutku nevšedních barevných variant svého portrétu na poštovní známky. Vybrat si z nich mohou i školy a vesele si pověsit prezidenta své oblíbené barvy ve třídě. Já snad začnu posílat dopisy. (EK)

Čtvrtek: V noci ze středy na čtvrtek zemřelo osm lidí během požáru v Brně. Stavební jednotky, ve kterých se požár rozšířil sloužily k přenocování lidem bez domova. Těm se ze zakouřeného prostoru nepodařilo dostatečně rychle uniknout. Na objektu podle mluvčích hasičů, kteří na místě zasahovali škoda nevznikla, protože byl stejně určen k demolici. To mi vyloženě spadl kámen za srdce. – Organizace Amnesty International se stala terčem kritiky poté co pro svou propagaci využívala snímky vygenerované umělou inteligencí. Ta se brání tím, že snímky, které mají zobrazovat protesty v Kolumbii, chrání protestující. Řada z nich je totiž stále perzekuována a odhalování jejich identity je podle organizace nebezpečné. – Europol představil výsledky operace Pandora VII z minulého podzimu. Ta je zaměřena na odhalování kradených uměleckých děl a koná se každoročně od roku 2016. Vloni se urodilo celkem 11 049 artefaktů. A to ani nehledali normálně v etnografických muzeích. (AH)

Pátek: Prezident Petr Pavel odletěl v pátek se svojí manželkou Evou na sobotní korunovaci krále Karla III. Na Twitteru přitom všechny šokoval volbou běžné dopravní linky místo soukromého vládního letadla. Ještě ten samý den se setkal s Karlem III. v Buckinghamském paláci, kde s ním údajně prohodil několik slov. No myslím, že budu mluvit za všechny, když řeknu, že to byl pro jednou osvěžující pocit nestrachovat se, kdy náš prezident zase udělá nějakou ostudu. – Soud rozhodl jasně, Sheeran je nevinen! Že se stal z britského písničkáře kriminálník? Ale ne. To jen Ed vyhrál další soudní spor kvůli plagiátorství. Newyorská porota se shodla na tom, že jeho hit Thinking Out Loud z roku 2014 není vykraden z písně Let’s Get It On z roku 1973 od amerického soulového zpěváka Marvina Gaye. Všichni Edovi fanoušci si tak můžou oddechnout, zpěvák totiž během hlavního líčení avizoval, že pokud ho soud shledá vinným, skončí s hudbou. – Kauza psychiatra Jana Cimického se rozšíří o případy dalších žen. Toho podezřívají ze znásilnění a sexuálního vydírání pacientek z let 1980 až 2016. Lhůta pro skončení vyšetřování byla prodloužena do 20. června, protože podle zjištění Práva policie přišla na další trestní skutky. Teda když si uvědomím, že mu chtěl Zeman v době svýho (ne)prezidentování udělit státní vyznamenání, tak je mi zle. (JS)    

Víkend: Tak jsme se dočkali. Ve Westminsterském opatství korunovali krále Karla III. Korunovace byla dokumentovaná ze všechn úhlů, ale pomazání zůstalo čistě diskrétní. Jednak z důvodu posvátnosti, ale polonahého krále taky nemusí všichni vidět, nejsme ve Hře o trůny. Rodinná sešlost to teda rozhodně nebyla. Černá/Zrzavá ovce rodinny, Harry, se na korunovaci svého otce podívat nepřijel. Tak třeba koukal aspoň na stream. –  Každý na svém písečku, ale vaše pískoviště vám seberou. V Saudské Arábii chtějí vystavět mrakodrap na území kmene Huwaitatů. To se samozřejmě kmenu nelíbilo a tak spustili protest. Tři jeho účastníci byli odsouzeni k smrti. Trojice mužů byla obviněna z terorismu, protože nechtěla opusti své území a uvolnit tak místo pro mrakodrap. – V době médií je každé tajemství víceméně veřejné. Na povrch se dostalo video s výpovědí Donalda Trumpa, kde čelí obvinění ze znásilnění. Žalobu podala publicistka Jean Carollová a k znásilnění mělo dojít v 90. letech. Trump obvinění samozřejmě odmítá s mužnými slovy, že „není jeho typ”. Problém ale nastal ve chvíli, kdy si spletl na fotografii jeho bývalou manželku Maplesovou právě s Carollovou. Že by Trumpův typ nebyl jeho typ? (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*