Nejnovější

Přehled: Pokrok? Roli zpravodajce přenechají avatarce

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 24. do 30. dubna roku 2023.

Pondělí: 2/6 Čechů jsou zpátky ze Súdánu. Tam mezi sebou začala po neshodách bojovat armáda a polovojenská organizace. Situace se vyhrotila, když se nemohli dohodnout, kdo by velel po integraci skupin do jedné. Díky (kvůli) spolupráci v se jim podařil v roce 2021 puč. Ale holt nemohou být kamarádi navěky. –⁠ Ukrajina je zločinecký režim. To prohlásil Lavrov. Smutné je, že před Radou bezpečnosti OSN, které předsedá a všichni to tak museli slyšet. – Už se ví, jaké celebrity budou StarDance, který odstartuje v říjnu. Richard Krajčo, David Prachař, Tereza Mašková a sedm dalších. (KL)

Úterý: V EU se schválilo zpoplatnění emisí z vytápění budov a silniční dopravy. V roce 2034 také skončí bezplatné povolenky. Pokud tedy chcete mít ve firmě teplo a vozit se autem, zaplaťte. Jinak auto vyměňte za kolo a místo vytápění si dejte ráno tři kolečka kolem výrobní haly. – Joe Biden opět kandiduje na prezidenta. Prej by lepšího kandidáta demokrati nenašli. Je fakt, že v Americe, abys pohledal…- Na slovenských školách se dějí ještě větší vylomeniny. Žáci nalili spolužačce do vody Savo. Dívka se vody napila a skončila v nemocnici. My jsme na základce nanejvýš zalévali kytky Coca-Colou. Kde jsou ty časy? – Dominik Feri znovu stanul před soudem, který probíhal částečně neveřejně. Feriho prosba, aby byl veřejný, byla zamítnuta. – Švédsko vyhostilo pět ruských diplomatů. Najednou zjistili, že jsou hrozba. Lepší pozdě než nikdy. – Mikuláš Bek byl nominován na ministra školství. Má nahradit Vladimíra Balaše, který ze zdravotních důvodů rezignoval. Tak ať se to tam nestřídá jako kdysi na ministerstvu zdravotnictví. (AK)

Středa: Bizár! V Singapuru popravili šestačtyřicetiletého muže odsouzeného za pašování kilogramu marihuany. Ano, popravili. Za marihuanu. Tangaraju Suppiah se měl v roce 2013 podílet na pašování zásilky z Malajsie do Singapuru. Ještě můžeme být rádi za protidrogové zákony u nás. Snad už se pomalu (čti rychle) blíží doba, kdy bude alespoň marihuana kompletně legalizovaná. –⁠ Němečtí piloti museli mít ve středu ráno trochu strach. Luftwaffe zachytila tři ruské letouny nad Baltským mořem a německé stíhačky tak musely vyletět k jejich identifikaci. Ruská letadla měla vypnutý rádiový odpovídač a nehlásila se. Naštěstí všechno dobře dopadlo a Rusové zase odletěli. Se prostě přiletěli pokochat, no. A kdyby náhodou nějakou německou stíhačku sestřelili, tak co. Byla to od ní určitě provokace a moc se přiblížila k ruským hranicím. –⁠ Víte, jak si minulou středu Miloš Zeman otevřel kancelář, do které není bezbariérový přístup a novináři vyfotili, jak ochranka tahá bývalého prezidenta do schodů? Tak k tomu už nedojde! Ne, bezbariérový přístup nezařídili, ale zalepili skleněné vchodové dveře papírem, aby to nikdo už vyfotit nemohl! Geniální! To nevymyslíš… (MK)

Čtvrtek: Přijdou zpravodajci o práci? Nová televize plánuje využívat umělou inteligenci. A to natolik, že zprávy dost možná budou uvádět avataři. Skvělý. Co se týče programu, stanice A11 částečně naváže na Regionální televizi, respektive na Náš region TV. Kromě zpravodajství slibuje například talkshow s Jaroslavem Duškem nebo pořad o zločinech 90. let s Josefem Klímou. –⁠ Vrchní pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel si vysloužil trest za šíření poplašné zprávy. Loni zveřejnil video, v němž varuje před vládními plány zaútočit na Rusko. Obvodní soud mu vyměřil čtyřměsíční trest s podmíněným odkladem na rok a půl, rozhodnutí ale není pravomocné. Vrabel radši odešel s tím, že obžaloba je samozřejmě namotivovaná politicky, a že Fiala beztak nakupoval stíhačky. Vzkázala bych mu snad jen, seďte na gauči, pane Vrabel, a dejte si bacha. –⁠ Zemřel americký moderátor Jerry Springer. Proslul kontroverzními pořady, kde často došlo na témata jako jsou sexuální úchylky či nevěra. Pobouření publika vedlo často k potyčkám či vulgárním komentářům. Tak to vypadá, že bude mít Radim Uzel v nebi nového kamaráda. (EK)

Pátek: Pavel v pátek ráno dorazil do Kyjeva, a nebyl sám! Zahraniční cestu na Ukrajinu podnikl se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Oba se při této příležitosti sešli s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Po společném setkání všichni tři lídři podepsali deklaraci o spolupráci a partnerství, která hovoří o společné historii a hodnotách a připomíná boj proti ruské agresi. Probíral se také možný vstup Ukrajiny do EU, kam by země už brzy mohla zavítat. Největší úspěch ale stejně sklidila fotka, kde Čaputová kouká na Pavla jako na svatej obrázek. Že bychom se zase dočkali Československa? – A teď něco na odlehčení. Nizozemský soud v pátek nařídil muži, aby přestal darovat sperma. Ptáte se proč? 41letý Jacob Meijer je otcem 500 až 600 dětí po celém světě! Na soud se obrátily rodiny, kterým Meijer pomohl k narození potomka, s tím, že podle nich zvýšil riziko náhodných příbuzenských svazků, incestu a možných psychických problémů u dětí, které zjistí, že mají stovky sourozenců. Teda já zjistit, že chodím s klukem, kterej je vlastně můj brácha, tak mě asi odvezou. – Zápas basketballové euroligy mezi Realem Madrid a Partizanem Bělehrad skončil hromadnou bitkou, do které se zapojili téměř všichni z obou týmů. Duel rozhodčí nakonec předčasně ukončili, protože ho neměl kdo dohrát. Vedení soutěže incident odsoudilo. Hráčům hrozí čtyřleté zastavení činnosti a pokuty až do výše 6,5 milionu korun. (JS)

Víkend: Další víkend nese další zprávy o hrotech mezi USA a Čínou. Ti dva se prostě nemají v lásce. USA vyzvala padoušskou Čínu, aby přestala provokovat. Tím mysleli podežřelé manévry s čínskými plavidly a odstřelování raket na jihočínském moři. –⁠ Izraelčané mají tvrdou skořápku a jen tak se nezdávají. Proti extremistické vládě Benjamina Netanjahua se vydalo protestovat do ulic deseti tisíce lidí. Jen v hlavním městě Tel Avivu se ukázalo zhruba 200 tisíc demonstrantů. Tento týden bylo tématem protestů větší pravomoc vlády při jmenování soudců, která by omezila pravomoce nejvyššího soudu. Kdy už bude Netajahuovy vlády konec. –⁠ Papež František I. papežoval tuto sobotu v Budapešti. Do chrámu svaté Alžběty se na něj přišlo podívat 600 tisíc lidí. František se setkal s uprchlíky a chudými lidmi, svým proslovem jim dodal odvahu a útěchu. Vyjádřil se slovy, že by země měly být vstřícné k přijímání uprchlíků. Zajímá mě, jak se u toho tvářil zrovna Orbán. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*