Nejnovější

Přehled: Bez pití a agrese, vejce ráda donese

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 3. do 9. dubna roku 2023.

Pondělí: Atentát! Ruského proválečného blogera zabila bomba. Taky zlikvidovala celou kavárnu, kde zrovna vedl seminář. Jeho krajané ho pohřbili s Řádem za statečnost a hnedka ukázali prstem na údajného viníka Navalného a jeho skupinu (a na Ukrajinu). Ten je asi nějaký superpadouch, když organizuje bombové atentáty ze samotky ve vězení s maximální ostrahou 250 km na východ od Moskvy, kde mu už 8 měsíců nebyla umožněna žádná návštěva. – Vracíme se na Měsíc. Tedy ne my jako my, ale my jako lidstvo. Mise Artemis s lidskou posádkou ho celý obletí. (KL)

Úterý: Finsko se stalo členem NATO. Nyní usiluje o co nejrychlejší připojení Švédska. – Musk změnil logo Twitteru. Místo klasického modrého ptáčka si budeme muset zvyknout na psa z doge memu. – Kolumbie se začala připravovat na erupci tamní sopky a nechala evakuovat desítky domácností. Na Filipínách zase udeřilo zemětřesení a úřady varovaly před tsunami. Největší přírodní katastrofa se ale odehrála USA a byla tradičně spojená s Donaldem Trumpem. A to nemluvím o tornádu, které se pravidelně prožene jeho účesem. Bývalý americký prezident čelí obžalobě ze 34 trestných činů a je tak prvním exprezidentem USA, který byl zatčen.(VJ)

Středa: Masový vrah Putin přijal ve středu sedmnáct nových velvyslanců. Mezi nimi byla i Američanka Lynn Tracy. Tu hned začal ruský diktátor, samozřejmě, obviňovat ze zavinění současné války na Ukrajině a ze všeho zla na světě vůbec. Věřím, že by ji vyčetl i ty nová víčka na lahvích Coca-Coly, kdyby ji v Rusku měli. Což by udělal pravém, teda. Je to fakt zlo. Po svém proslovu plném jedu asi Vladimir čekal na potlesk, ale žádný, kupodivu, nepřišel. Vláďa se tak párkrát rozpačitě rozhlédl, rozloučil se a odešel. Já být někým z velvyslanců, zatloukla bych na ambasádě okna… – Nejbohatší Češka Renáta Kellnerová věnuje půl miliardy na výstavbu nového onkologického centra v nemocnici Motol. Hezké gesto. Někdo by mohl namítat, že pro Kellnerovou je půl miliardy jako pro normálního člověka pár stovek. Kdy jste naposled dali pár stovek na výstavbu onkologického centra vy?… Vidíte. S myšlenkou na vybudování takového centra přišel před pár lety tehdejší premiér Andrej Babiš. Škoda, že ten nesehnal prostředky, aby taková věc mohla vzniknout… Asi má málo. (MK)

Čtvrtek: Že podnebí opravdu není počasí nám dokazuje i minulý měsíc. Meteorologická společnost Copernicus ve čtvrtek ohlásila, že byl březen druhý nejteplejší v historii měření. To bylo poznat třeba v severní Africe, Asii nebo Antarktidě. Tam byl led také v druhém nejnižším stavu v dějinách. Moc ráda bych svoji environmentální úzkost prožívala během opalování před kavárnou, ale ani to nám tu není přáno. – Italský expremiér je v nemocnici se zápalem plic. Má také vzácnou formu leukémie. Což o to, na zdravotní problémy už má věk. Sám si to ale podle všeho nemyslí. Je stále aktivním politikem. – V Dejvicích neznámý mladík zaútočil na pět žen a dvě děti. Šanci zavětřil hudebník Michal Hrůza, který zneškodňování násilníků považuje za svůj koníček. I když to se mu naposledy vymstilo, když byl během bitky ve Stodolní vážně zraněn. (AH)

Pátek: Velký pátek (radikálních) křesťanů svátek. Miliony křesťanů po celém světě si připomínali ukřižování Ježíše Krista, jen na Filipínách to vzali nějak moc doslovně. Po tříleté covidové pauze se do země vrátil zvyk, který přitahuje tisíce věřících i turistů. Při (ne)tradičním rituálu se několik radikálních věřících nechalo ukřižovat! Ale teď vážně, i když se těm bláznům přibíjeli „pouze“ dlaně, nezatemnila jim ta víra náhodou tak trochu mozek? – Česko se nepřipojí k žalobě Evropské komise proti maďarskému zákonu, který diskriminuje LGBTQ skupinu. Zatímco se k žalobě připojuje sousední Německo i Francie, sedíme u nás na zadku a čekáme na Godota. Na Twitteru se po oznámení ministrem zahraničí Janem Lipavským spustila lavina nechápavých komentářů. Lipavský se snažil požár hasit slovy, že ho rozhodnutí mrzí, protože Piráti podle něj nechtějí v této otázce rezignovat. Na hašení už ale bylo pozdě a v hlavě uživatelů přistála otázka: „Myslela vůbec vláda někdy slova podpory vůči LGBTQ skupině upřímně?“ – Nová zjištění v tragédii nejbohatšího Čecha vyplavala na povrch. Petr Kellner, který před dvěma lety tragicky zahynul při nehodě helikoptéry na Aljašce žil ještě nejméně dvě hodiny po havárii. Podle nejnovější výpovědi jediného přeživšího, snowboardisty Davida Horvátha, ho Kellner uklidňoval, že záchrana jistě brzo přijde. Ta se nakonec objevila až po pěti hodinách, kdy už českému podnikateli nebylo pomoci. (JS)

Víkend: Německo končí s jadernou energitikou a zastavuje se tak provoz posledních tří elektráren. Nyní probíhá pomalé demontování jaderných elektráren. Úplné odstranění však potrvá až několik desítek let. Mluvčí za likvidační firmu Kurt Radloff uvedl, že chtějí co nejvíce materiálu z jaderných elektráren recyklovat. – Černá hora má nového prezidenta Jakova Milatoviće. Jak bývá v politice zvykem, káže vodu a pije víno. V tomto případě, ohání se Západem, ale kamarádí se Srbskem. Milatović také podporuje vstup do integrace Otevřený balkán a jeho středem bude opět Srbsko. To by usnadnilo skupování černohorských podniků a kontrolu jejich ekonomiky. Tím pádem by se otevřely dveře věrnému spojenci Srbska, Rusku. – Velká část společnosti si v dětství hrála na vojáčky a válku, Čína z toho nevyrostla. V okolí Tchaj-wanu na něj Čína simulovala útok. Tato výhružka byla poté, co se tchajwanská prezidentka vrátila z návštěvy v USA. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*