Nejnovější

Přehled: Rok se táhne hrůza války, Putine, už zalez zpátky

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 20. do 26. února roku 2023.

Pondělí: Biden dovalil do Kyjeva. Předtím návštěvu USA oznámily Rusku, aby z toho náhodou nebyla třetí světová. Tajemná bezpečností opatření prakticky paralyzovala Kyjev, všude kolony, tamní nevěděli proč. A pak z auta vystoupí americký prezident. Zároveň dnes si tam připomínají deváté výročí nejkrvavějšího dne Majdanu a ještě tam mají válku, tak celá surprise party byla poněkud pochmurná. – V Turecku se všechno zatřáslo. Nic hrozného oproti předchozím otřesům, ale stejně nepotěší. – Policisté zatkli dva recidivisty, kteří měli ve sklepě utýrat dalšího muže. Dům byl nechvalně proslulý i týráním dívek, drogami a zbytečným zabíjením zvířat. Jeden z mužů už byl trestaný desetkrát, tak třeba to pojedenácté bude mít nějaký efekt. (KL)

Úterý: Slovenští bratia si dnes po pěti letech připomínají vraždu novináře Kuciaka a jeho přítelkyně. – V úterý ráno bylo takové teplo, že 100 ze 160 meteorologických stanic zaznamenalo teplotní rekordy. V Olomouci dokonce padl rekord pro celý únor. Takže pokud ti byla zima, je to nedostatkem alkoholu v krvi kvůli suchému únoru. – Po celém světě vyvrcholily masopustní karnevaly před křesťanskou Popeleční středou. Slavilo se s obnovenou chutí, protože některé země měly kvůli pandemii přestávku klidně i tři roky. Nejvíce to ale jako vždy rozjeli v brazilském Rio de Janeiru. – Třicet čtyři zemí včetně České republiky vyjádřilo nesouhlas s účastí Rusů a Bělorusů na olympiádě v Paříži 2024. Prostě jestli jsi v pohodě s házením bomb, tak si u toho klidně zůstaň, ale takovým oštěpem nebo kladivem si nehodíš. A to je přitom mnohem větší flex. (VJ)

Středa: Miloš Zeman podepsal zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem. Nově budou tyto výrobky dostupné pouze lidem starším 18 let. Divím se, že při podpisu nedodal, aby děti s nikotinovými sáčky počkaly až jim bude 27 let. Potom bude jejich organismus dostatečně vyvinutý a budou žvýkat bez rizika. To stejné řekl v roce 2013 o cigaretách. No. Skoro deset let poté vidíme, že to úplně bez rizika nebylo, co, Miloši? – V jihozápadní Francii ubodal žák učitelku. Šestnáctiletý student prý slyšel ve snu hlasy, které ho žádaly, aby zabil svoji učitelku španělštiny. Je to hrůza, ale na druhou stranu… Aspoň se mu zdá něco, co dává smysl. Já ve svých snech hraju v jeskyni prší se Shrekem, Alenou Schillerovou a růžovým mývalem. Co si z toho mám jako vzít? (MK)

Čtvrtek: Producent Harvey Weinstein byl v Los Angeles odsouzen k dalším 16 letům vězení za znásilnění. To se mu přičítá k dřívějšímu rozsudku na 23 let. Jako sedmdesátník tak nemá moc velkou naději, že se z vězení dostane. Na druhou stranu si to měl promyslet dřív, než se dal na znásilňování. Přeju těm ženám, že našly spravedlnost a zajímalo by mě, co na to říká třeba takový Jiří Strach. Est ce qu’il est Weinstein? – Řetězce Lidl a Kaufland zavádí možnost vracení PET lahví. Bude to fungovat podobně jako vratné skleněné lahve. Je to fajn gesto, želvy určitě budou mít radost. Já ostatně taky, částečně proto, že se mi už na instagramu nebude ukazovat ta zálohovací kampaň s Tomášem Klusem. – Němečtí vědci ukázali, že v zimě bychom měli spát více než v létě. Je to ovlivněno trváním denního světla. Já se tím inspiruju a jdu spát. A vy se taky zamyslete nad šlofíkem. (AH)

Pátek: Přesně před rokem zahájil ruský tyran Putin „speciální vojenskou operaci,“ proti Ukrajině. Z té se vyklubal nejhorší ozbrojený konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil uplynulý rok za rok bolesti, smutku, víry a jednoty. Letošek označil za rok vítězství nad ruským agresorem. My pevně doufáme, že se jeho predikce vyplní a ten poloplešatej vůl potáhne i s celou jeho mafiánskou bandou za katr. – Netflix už neví, co se sebou, a tak snižuje předplatné, snaží se tak přilákat více zájemců. Ti už přitom dávno utekli na streamovací služby jako HBO nebo Disney+. Americká streamovací služba snižuje cenu předplatného ve více než 30 zemích, Česko mezi ně ale nepatří. Nevadí, ti z nás, kteří neutekli ke konkurenci, si stejně vystačí s „červeným tlačítkem.“ – Americký drogový trh zaplavila tzv. „zombie“ droga. Kombinace xylazinu s fentanylem je na ulici známá jako „tranq.“ Člověk pod jejím vlivem vypadá jako chodící mrtvola a časem se mu na těle objevují hnijící ložiska – doslova chodící živí mrtví. Tak já jenom doufám, že Ameriku nezaplaví real-life verze The Last of Us. (JS)

Víkend: Evropská unie schválila další sankce proti Rusku. Opatření se týkají hlavně technologií využitelné pro vojenské účely, včetně omezení výroby dronů z Íránu. Sama šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen napsala na svém twitteru, že sankce už dopadají na ruskou ekonomiku. Tak snad dostane Rusko na holou a dá už pokoj. – V izraelských městech probíhaly další protesty. Tisíce lidí demonstrovalo proti vládě Benjamina Netanjahua. V Tel Avivu se dokonce objevil obrovský transparent s podobiznami Netanjahua, Putina nebo Orbána jako symbol autoritářské vlády. Obyvatelé Izraele se bojí, že končí demokracie a začíná diktatura. – Na pražské Letné se sešly tisíce lidí, aby vzdali hold už ročnímu utrpení Ukrajinců. Průvod začínal u ruského velvyslanectví a končil u ukrajinské ambasády. Na místě vystoupil i Petr Pavel a akce byla zakončena koncertem. Hodně síly, Ukrajino. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*