Nejnovější

Chystá se bojkot olympiády? Česko s účastí Rusů a Bělorusů nesouhlasí, ale bojkot nechce

Foto: The Presidential Press and Information Office| Wikimedia Commons
Ukrajina bude i nadále intenzivně přesvědčovat lídry sportovních federací k udržení současných sankcí. Ty nedovolí start Ruským či Běloruským sportovcům na letních olympijských hrách v Paříži kvůli nekončící invazi na Ukrajině. Česká republika bojkot her nezvažuje.

Od počátku invaze Ruska na Ukrajině mají ruští a běloruští sportovci zákaz jakékoliv účasti ve většině sportů. Mezinárodní olympijský výbor si však v posledních dnech pohrává s myšlenkou výjimečné účasti. Jednalo by se o výběr sportovců z obou zemí na pařížské hry v příštím roce. Na hry by se kvalifikovali ze soutěží v Asii.

Tato myšlenka se okamžitě setkala s ostrou kritikou ze strany Ukrajiny, ale i ostatních zemí. Ukrajinský výbor neprodleně sjednal valné shromáždění, kde ale bojkot nebyl hlavním tématem. „Dokud bude válka, dokud bude naše země bombardována, dokud budeme bojovat za nezávislost, nemůžeme je nikde vidět. Máme velké přání, abychom je neviděli, dokud válka neskončí naším vítězstvím,“ vyjádřil se ukrajinský ministr sportu Vadym Hutcajta.

Bojkot her by přišel, jen pokud by se prosba Ukrajiny nesetkala s úspěchem. Na tyto hrozby ostře reagoval šéf MOV (Mezinárodní olympijský výbor, pozn. red.) Thomas Bach. ‚‚Je extrémně nešťastné eskalovat diskuse hrozbou bojkotu v těchto počátečních fázích,“ řekl. K bojkotu byli přizváni i zástupci evropských zemí jako Velká Británie, Francie či Německo.

Není to fér, ostatní za to nemůžou

MOV dále uvedl, že by šlo o diskriminaci nadějných sportovců, kteří za agresi Ruska nemůžou. Rád by tedy sjednal určité podmínky. V tomto případě je zmiňována účast pod neutrální vlajkou. Ta byla k vidění v předchozích letech, kdy Rusko dostalo tzv. stopku kvůli dopingovým prohřeškům.

Zákaz trvá už 7 let. Jednalo se o užití nepovolených anabolických látek, kdy se provinila valná většina ruské reprezentace. Zakázáno startovat ale neměli všichni sportovci, a tak se přišlo s neutrální vlajkou. S tímto nápadem přišel nyní MOV znovu, což se ale setkalo s velkou kritikou a nesouhlasem. Srovnávání zakázaných látek, při kterých nikdo neumřel, s válkou, během které denně umírají lidé, je dle většiny lídrů sportovních velmocí směšné.

‚‚V tomto případě by neutrální vlajka neměla být vůbec zmiňována, protože přítomnost Rusů či Bělorusů to nezmění,‘‘ uvedl pro server iRozhlas, sociolog sportu, Vojtěch Ondráček. Za dobu invaze se valná většina sportů ohradila vůči angažmá ruských případně běloruských sportovců. Existují však sporty, které start dovolují. Patří k nim například hokej nebo tenis.

Nejznámější ligy či organizace se vůči tomu ohradily tím, že v těchto sportech jedinci reprezentují sami sebe nebo svůj tým, nikoliv Rusko nebo Bělorusko a startují tak pod neutrální vlajkou. Hráči se dlouhou dobu pohybují mimo ruské či běloruské území a k invazi se nijak nehlásí. Bohužel se zde ale někteří pasivní podporovatelé najdou.

Vůči angažmá ruských hráčů v hokejové NHL se ohradila i legenda a olympijský vítěz z Nagana Dominik Hašek. „Alexandr Ovečkin byl už od počátku propagátorem Putina, a to i po anexi Krymu,“ kritizuje Hašek jednu z největších hvězd severoamerické hokejové ligy. „NHL budu nejen dál kritizovat, ale chci, aby jednou Ukrajině platila náhradu za to, co jí tímto svým postojem způsobuje,“ doplňuje.

Česko je pro i proti

Česká republika se k celému incidentu vyjádřila souhlasem neúčasti Ruska a Běloruska, ale k bojkotu se nehlásí. Ministr zahraničí Jan Lipavský považuje neúčast České republiky na olympijských hrách jako nespravedlivé vůči českým sportovcům. „Určitě si nemyslím, že bychom měli jít cestou nějakých bojkotů. Máme sportovce, kteří celou kariéru věnují tomu, aby mohli startovat na olympijských hrách,“ řekl Lipavský.

„Olympijské hry jsou o nějaké myšlence, nějakých ideálech a ruská strana je totálně pošlapala. Na Ukrajině zahynulo 231 sportovců a trenérů. Rusko porušilo princip olympijského míru. Sedmdesát procent ruských sportovců jsou příslušníci ozbrojených složek,“ připomněl ministr zahraničí.

K neúčasti obou zemí se vyjádřil i premiér Petr Fiala s nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem. Oba jsou stejného názor. Prezident popisuje jednání Ruska dokonce jako barbarské.

  1. vždy mě překvapí ta krátka paměť a převracení kabátú. Kde byli ti, když se válčilo v Afganistanu, Iráku, Lybii, Somálsku, Vietnamu. Tam všude se bojovalo i v prúběhu Olympijských her. I s američany, francouzy, angličany a ti samy v tom čase válčili po celém světě. Je to škoda, že se najednou někdo probudí a jako ze sna plive sliny jedu. Souhlasím, krajiny a státy, které jsou va válce by sa her neměly zúčastnit. Nebo my se měl, ten konflikt v tom čase zastavit.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*