Nejnovější

Přehled: Ničivé zemětřesení v Turecku, Čína bez balónu a Amsterdam bez marihuany

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 6. do 12. 2. roku 2023.

Pondělí: V Turecku a na severu Sýrie se otřásla země a to jako dost. Ale to víte. Mimo jiné bylo zasaženo syrské město Aleppo. Jako to by si toho už nezažilo až až. Zatím se ví, že je to problém ohromných rozměrů a že záchranu komplikují další otřesy. – Rozdávaly se Grammy. A Beyoncé jich má teď nejvíc ze všech. Něco jako Karel Gott Slavíků. Celý večer přetékal kýčem, slzičkami, opulencí a kýčovitými slzičkami. Schválně koukněte.
– Čína zuří poté, co jim v USA sestřelili balón pro “výzkum klimatu”. USA tvrdí, že byl špionážní. Číňané označují reakci za přehnanou. Ale tak na tom se shodneme. Přece jen je to balón a armáda se rozhodla rozprášit ho raketou za 9 milionů korun vypuštěné ze stíhačky při nadzvukové rychlosti. Kam ten spěch, když si týden plachtil nad Amerikou. Nemluvě o nasazení čtyř lodí námořnictva a další hromady letadel mimo hlavních dvou stíhaček. (KL)

Úterý: Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii překročil v úterý večer 7000. Světová zdravotnická organizace varuje, že celkový počet mrtvých může přesáhnout 20 000 (*spoiler alert*, přesáhnul) . Do pomoci se zapojily týmy z více než 36 zemí, včetně českého USAR týmu. – V Česku se letos vyskytl první pacient s potvrzeným záškrtem. Za poslední rok je to šestý případ, předtím úřady desítky let žádný případ nezaznamenaly. Teď se jakože snažím tvářit překvapeně, že chudák pán, který záškrt chytil, je zrovna z Olomoucka. – Zeman zahájil rozlučkovou návštěvu se Slovenskem. Společně se Zuzanou Čaputovou se shodli, že česko-slovenské vztahy a dosavadní spolupráci považují za skvělé. Slovenská hlava státu se na chvíli dokonce stala tlumočnicí, poté co Zeman nařkl redaktorku, že “pípá jako kanárek“, a Čaputovou požádal, aby mu sdělení přeložila. (VJ)

Středa: Spoluzakladatel skupiny Pink Floyd Roger Waters vystoupil na zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku. Už to by bylo dost absurdní, ale je horší, že se tak stalo na žádost Ruska! K zasedání se připojil videohovorem ze Švýcarska a na kameře mohli diplomaté vidět i jeho psa. Waters na začátku svého projevu řekl, že Ruská invaze na Ukrajinu je nelegální a odsuzuje ji. To mohlo Rusko trochu vyděsit a už se chystali vytrhat kabely ze zdi, ale Waters se rychle vrátil ke svým obvyklým argumentům. “Invaze byla vyprovokována západními zeměmi”, atd…Však to znáte… Možná měl místo sebe nechat mluvit radši toho psa… – Ve středu také zasedalo předsednictvo hnutí ANO. Po debaklu Andreje Babiš v prezidentských volbách by v každé normální straně došlo k dost velkému zemětřesení, ale ANO není Turecko ani normální strana. Andrej Babiš zůstává předsedou hnutí i poslancem. Prý se ale stáhne do ústraní a hlavními tvářemi hnutí (ať už to znamená cokoliv) se stanou Alena Schillerová a Karel Havlíček. Jupí… Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, který nepodpořil předsedu svého hnutí v prezidentské volbě sice skončil v předsednictvu, ale zůstává členem ANO i poslancem. Neuvěřitelné změny a hotová rebélie, že… – Vláda ve středu rozhodla o definitivním ukončení projektu kanál Dunaj-Odra-Labe. Že jste o tom nikdy neslyšeli? No, nedivím se. Každopádně víte kdo byl velkým příznivcem tohoto projektu? Mynář s Nejed.. tedy.. Miloš Zeman! Toto rozhodnutí vlády by se tak dalo brát jako takový dárek na rozloučenou pro Miloše Zemana. No, nedráždil bych jezevce zrušeným kanálem. Ještě by také mohl rozdávat dárky na rozloučenou…(MK)

Čtvrtek: Předseda mezinárodního olympijského výboru vyčetl Ukrajině, že vyhrožuje bojkotem olympijských her. Olympijský výbor totiž uvažuje, že by nechal ruské a běloruské sportovce soutěžit pod neutrální vlajkou. To se mi nezdá úplně citlivé, přece jenom Ukrajinci mají trochu důvod být naštvaní. Zároveň by podle mě teda bylo řešení zakázat vrcholový sport, ale kdo jsem abych do toho mluvila. – Donal Trump už o své kandidatuře v roce 2024 mluví nějakou dobu. Jeho rivalem z republikánské strany by se mohl stát Ron DeSantis, i když kandidaturu ještě neoznámil. Na toho teď bývalý prezident vytáhl, že před dvaceti lety chodil na party se svými studentkami na střední škole, na které učil. To je samozřejmě extrémně neprofesionální, ale že ze sebe bude zrovna Donald Trump dělat ochránce žen bych fakt nečekala. – Kyjev vyzval Elona Muska, aby přestal vymýšlet, jak škodit. Rozhodl se totiž zakázat využívání sítě Starlink bezpilotními drony. Já se pod tuto výzvu plně podepisuji a prosím ho, aby taky zrušil denní limit dvaceti tweetů. Jako čeho se tím snaží dosáhnout? Někteří z nás nemají jiné zdroje dopaminu. (AH)

Pátek: Amsterdam ohlásil zákaz kouření marihuany ve čtvrti červených luceren. Opatření je součástí kampaně starostky Femke Halsemaové, která se snaží zlepšit prostředí pro místní. Čtvrť je turisty hojně vyhledávaná zejména kvůli nevěstincům a obchodům s konopím. Takže pokud chcete zažít Amstr a jeho drogovej vibe, neváhejte, opatření má začít platit už od poloviny května. – Rusko zařadilo na seznam nejvíce hledaných osob ruskou novinářku a protiválečnou aktivistku Alexandru Garmažapovovou. Ta žije v Praze, kdyby se vrátila do své domoviny, hrozilo by jí vězení. Ruské ministerstvo vnitra proti novinářce neuvedlo žádné konkrétní obvinění, sama si ale myslí, že by mohla být obviněná z šíření „falešných“ informací o ruské armádě. No na jejím místě bych se do Ruska taky nijak nehrnula, akorát by mě Putin zavřel do gulagu. – Americká internetová společnost Yahoo propustí více než 20 procent zaměstnanců, tedy přes 1600 lidí. To už pomalu vypadá, jako by se nechala inspirovat Elonem Muskem a jeho twitterovým propouštěním. Firma se dlouhá léta snažila soupeřit s konkurenty jako Google a Meta o dominantní pozici na trhu s digitální reklamou. (JS)

Víkend: Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová požaduje skoro 9 milionů korun jako odškodné za neoprávněné trestní stíhání. Tehdejší obvinění za nákup letounů CASA jí ukončil kariéru ministryně a tato žvýkačka na botě se s ní evidentně táhne už skoro 11 let. – Nad územím Číny údajně létá neidentifikovatelný objekt, ten stejný jako nad USA. A chystají se ho sestřelit. Chudáci mimozemšťané. – Turecký prezident vyhlásil výjimečný stav. To celé v návaznosti na krádeže a rabování na území postihnuté zemětřesením. Turečtí obyvatelé rozbíjejí okna, vitríny a vykrádají auta. Údajně dochází i k únosům, k tomu se ale turecký prezident zatím nevyjádřil. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*