Nejnovější

Provokativní texty, kukly a sovětské vlajky. Italskou rapovou skupinu má vláda za teroristy

Foto: P38| YouTube.com
Italská rapová skupina P38 La Gang, která se veřejně hlásí ke komunismu je nyní vyšetřována policií za masové podněcování k terorismu. Členové se proti tomuto obvinění ohradila se slovy, že jsou pouze obětními beránky vlády.

Pro P38 La Gang, jak si členové říkají, se vše změnilo v březnu minulého roku. Na den oslav Svátku práce uspořádali koncert ve městě Reggio Emilia, kde vznikla v 70. letech minulého století krajně levicová teroristická skupina Rudé brigády. Skupina má na svědomí přes 80 politických vražd mezi lety 1970 a 1980.

O tom, že souvislost mezi lokalitou a skupinou nebyla náhodná svědčí i fakt, že v průběhu koncertu, došlo několikrát ke zdvižení 3 prstů, symbolizujících pistol – model P38. Toto gesto bylo specifické hlavně pro levicoví hnutí Autonomia Operaia. Dalším podnětem k vyšetřování byla i vlajka Rudých brigád visící na podiu, po čas vystoupení nebo název debutového alba ‚‚Nuove BR‘‘ – nové Rudé brigády.

Do té doby byla kapela, pocházející z městečka Bologna, brána jako nejbizarnější, ale zároveň nejoriginálnější trapová (pzn. redakce: žánr v rapu) skupina. Jejich texty byly zábavné, agresivní, pobuřující, často se v textech objevují právě narážky na politiku nebo terorismus, vše s nadsázkou.

Hudba jako nástroj politické kampaně

Oblíbenost mezi lidmi začala kapela pociťovat v době, kdy se zaměřila na tvář Itálie, o které se v médiích moc nemluví. Nízká minimální mzda dělníků, kriminalita, vznikající závislost mladší generace na sociálních sítích.

Prvotní myšlenku vzniku kapely, popisují členové jako velmi jednoduchou formu založení krajně levicového až komunistického žánru. ‚‚Mnoho z nás žije od výplaty k výplatě v těch nejhorších podmínkách, které jsou vytvořené kapitalismem. Není před námi nic jen špinavá budoucnost. Tohle je realita. Je to extremní žánr založený na extrémních událostech,‘‘ uvedli členové v rozhovoru pro zpravodaj VD News.

Úřady dlouho na nic nečekaly a v souvislosti s těmito výroky a událostmi v březnu minulého roku, na základě podaného obvinění, začaly vyšetřování z veřejnému podněcování k terorismu. Začátek vyšetřování měl za následek zrušení všech plánovaných koncertů P38 La Gang. Mezi obviněnými byl i provozovatel klubu Arc Tunnel, kde skupina vystupovala naposledy. Později byl z funkce odvolán.

8 let ve vězení

V listopadu minulého roku, byli členové kapely P38 La Gang, vystupující pod jmény Astore, Jimmy Pentothal, Dimitri a Yung Stalin indentifikováni policií a došlo k bytovým prohlídkám. Momentálně jsou členové této levicové a komunistické kapely obviněni z podněcování kriminality a terorismu a to od samotného vzniku kapely, který se datuje do roku 2020.

V případě, že by se tyto obvinění v budoucnu ukázaly jako oprávněná, hrozí raperům až 8 let za mřížemi. ‚‚Věříme, že nás policie přestane mít za teroristy a dojde jí, že jsme hudební skupina. Možná, že jsou naše texty kontroverzní, ale určitě nechceme začít žádné útoky. Snažíme se jen dělat hudbu,‘‘ vyjádřila se skupina k obvinění z trestného činu.

Kapela aktuálně pozastavila veškerou tvůrčí činnost a odstartovala veřejnou sbírku na jejich podporu, ve které fanoušci dokázali vybrat už 16 tisíc euro. Podle jejich podporovatelů obhajují své oblíbence a obvinění berou jako ukázku cenzuru. O zda budou rapeři ve své tvorbě pokračovat, se rozhodne za pár týdnu, kdy má vyšetřování skončit.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*