Nejnovější

Přehled týdne 30. 1. – 5. 2.: Prchal bez práce, stávky a důchod v nedohlednu

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: V USA propukly další protesty v reakci na zveřejnění záběrů z kamer, jak 5 policistů zlynčovalo muže. Vytáhli ho z auta při silniční kontrole, použilo taser a pak ho ubili. A jak se policie poučila? O pár dní později zastřelili plazícího se vozíčkáře bez nohou. – Začal soud s možnými viníky otrávení Bečvy. Kyanid do řeky údajně vypustila firma Energoaqua. Jak ironické. Nicméně ti ochotně novinářům předkládají důkazy o své nevině, obžaloba čeká až do přelíčení. – Turecko už se nebrání vstupu Finska do NATO. Že by Švédsku na truc? Trochu podpořit tamější zdravou rivalitu. (KL)

Úterý: Ve Francii probíhala celostátní stávka proti Macronově důchodové reformě, podle které chce, aby lidé do penze odcházeli později. Stávka, jíž se účastnilo přes 2,8 milionu Francouzů, narušila i veřejnou dopravu. – V úterý se ale stávkovalo i u nás. Zaměstnanci jihokorejské továrny Nexen Tire zahájili neomezenou stávku, která zcela zastavila výrobu pneumatik. Odbory protestující před korejským velvyslanectvím žádaly navýšení mezd pro zaměstnance. Zaměstnavatele to nějak extra nerozhodilo, k prázdným místům u strojů mezitím šoupl jiné pracovníky. – Fiala vyhověl Pavlovi s úřadováním v Hrzánském paláci. Prezident už přijal i ministra vnitra Rakušana. – Ne všichni ale nástup nového prezidenta tak lehce rozdýchali. Šéf TV Barrandov Jaromír Soukup bojoval u soudu za uznání Janečkovy
prezidentské kandidatury. Ústavní soud jeho stížnost odmítl. Možná by mohl Soukup zkusit štěstí u soudkyně Barbary. (VJ)

Středa: Marek Prchal skončil u Andreje Babiše! Bylo to podle něj deset let, které jsou jen jednou za život. Jo, to věřím. Zážitků musela být spousta. Spousta musela být i drog, protože bez těch se žádná dobrá reklama neudělá. A stresu bylo určitě taky hodně. Například na místě, kam Marka Prchala Andrej Babiš políbil po vyhraných volbách v roce 2017, má stále šedivý pramen vlasů. Jedová slina asi zafungovala… No jo, tak Máro, hodně štěstí! Věřím, že máš v e-mailu spoustu nabídek. Tomio už se těší. – Na Václaváku demonstrovali kurýři. Takoví ti, co chodí v modrém a nám líným vozí jídlo až domů. Pracovníci Woltu protestovali proti novému odměňovacímu systému. Spadla i jejich síť na doručování, takže dneska jste si pro jídlo holt museli zajít sami. No to určitě. Objednávali jste přes Dáme jídlo, co hovada? (MK)

Čtvrtek: Putin hlásí, že německé tanky už jsou zase před Moskvou. Jakože těch pár, co Německo poslalo na pomoc Ukrajině. Jakože stejně, jako v jednačtyřicátém. Čistě prakticky to srovnání asi platí, jenom veškerý kontext trochu pokulhává. Člověk by doufal že je to tak blbý, že to musí být každému jasné, ale ani nechci vědět, jak mu tenhle narativ ještě poslouží. – Commonwealth se bouří. Australané oznámili, že si na bankovku nenechají dát britského krále Karla III. Je to velmi symbolické, na většině bankovek už symboly monarchie nebyly a na mincích přece jen zůstanou. Nebrání to ale mé škodolibé radosti z toho, že se zase o něco víc zmenšuje její důležitost. – Nový brazilský prezident Lula da Siva vyhlásil stav zdravotní nouze v Amazonii. Zvýšený počet úmrtí v komunitách původních obyvatel tam způsobila nelegální těžba zlata. Nová vláda už zase hází vidle do podnikání, které za Jaira Bolsonara jen kvetlo, zvolíte levičáky a máte z toho doslova 1984. (AH)

Pátek: Karel Janeček opět vystrkuje růžky. Po neúspěšném pokusu stát se prezidentem podal stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu na průběh voleb. Vadí mu, že ministerstvo vnitra neuznalo všechny podpisy na podporu jeho kandidatury. Janeček tvrdí, že v těchto prezidentských volbách byla Ústavním soudem pošlapána spravedlnost, sám se ale chová, jak kdyby mu někdo na písečku pošlapal bábovičku. Sorry Kájo, ale podpisy si budeš muset sbírat v Metaversu, třeba se staneš prezidentem virtuální reality. – Humanitní fakulty hrozí stávkou, kvůli nízkým platům jim totiž prchají učitelé. Docentky a docenti humanitních a společensko-vědních oborů si měsíčně vydělají asi 32 tisíc hrubého, ve srovnání s přírodovědnými obory, je tak humanitní sféra značně podhodnocená. Není divu, že někteří učitelé odchází na střední školy, kde v posledních letech vzrostla mzda. Já jen doufám, ať nám vyučující ze školy nezdrhnou dřív, než stihnu odstátnicovat. – Francouzi stávkují kvůli zvýšení věku pro odchod do důchodu z 62 na 64 let, u nás je přitom odchod do penze zastropován na 65 let. Jednou ze zvažovaných variant Ministerstva práce a sociálních věcí je přitom zvednout ho až na 68 let. Naše generace si tak může o zaslouženým leháru leda tak nechat zdát. (JS)

Víkend: Íránský vůdce Alí Chameneí udělil milost desítkám tisíc vězňů. Mezi nimi byli i někteří protestanti z nedávných demonstrací kvůli smrti mladé Íránky, která byla zabita pro nedostatečné zakrytí vlasů. – Pekarová Adamová se vyjádřila v CNN Prima News k důchodové reformě. Lidé mladší 40 let by šli do důchodu v 68. Tak snad těch reforem nebude víc nebo se s papučkama a houpacím křeslem můžeme rozloučit. – Francie chce do ústavy zahrnout i právo na potrat, Senát novelu schválil. Konzervativní opozice však zahájila vlnu kritiky, prý není potřeba tento zákon zahrnout v ústavě. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*