Nejnovější

Súdán bojuje proti smrtící horečce dengue. Na severu Afriky hlásí desítky mrtvých

Foto: Maureen Didde| Wikimedia Commons
Povodně a přívalové deště způsobené oteplováním a nedostatečná prevence hygieny. Právě tyto dva aspekty mají za následek rychle šířící se nemoc dengue v Súdánu. Dalším hnacím motorem může být i nedostatek léků či repelentů, které jsou kvůli ekonomické krizi, nedostatkovým zbožím.

Súdán se potýká s nejhorší epidemií horečky dengue za posledních deset let. Nemocí se nakazilo už více než 3000 lidí a někteří už této nemoci podlehli. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se jedná o 23 lidí, mezi kterými jsou i děti.

Horečka dengue se přenáší pomocí infikovaných komárů, kteří se v africké zemi začali hojně objevovat po nedávných záplavách, způsobených oteplováním. Jedná se o onemocnění oběhové soustavy, která způsobuje krvácení a výrazné snížení hladiny krevních destiček a následně i krevního tlaku.

Súdánský ministr zdravotnictví Muntasir Osman předkládá nedostatek ochrany před komáry jako hlavní příčinu vzniku nákazy. V některých domácnostech totiž chybí i sítě do oken či repelenty.

„Z ekonomických důvodů naše země přišla o řadu důležitých pracovních pozic v oboru zdravotnictví. Už bohužel nemáme lidi na tyto pozice, kteří mohli zabránit této katastrofě,“ uvedl právě Osman. K ekonomické krizi přispěl i loňský říjnový převrat, z kterého se Súdán vzpamatovává.

Foto: Rod Waddignton|Wikimedia Commons


Světová zdravotnická organizace v první linii

Podle WHO je zasaženo nákazou více než 18 měst. Nejkritičtější je situace hlavně v západojižní části země. Jedná se o části Jižní Kordofán, Dafúr a Modrý Nil. „Někteří lidé mají mírný průběh, někteří zase spoléhají na léčitele či domácí léčbu a nehlásí se do rukou zdravotníků. K nám se dostávají ty nejhorší případy, které se bez odborné pomoci neobejdou,“ uvedl šéf WHO Nima Saeed Abid.

Jižní Kordofán, kde podle všeho celá epidemie započala, se momentálně potýká s kapacitními problémy v nemocnicích. Pacienti zde leží na zemi a není jim poskytnuta žádná zdravotní péče kvůli nedostatku personálu. Vláda tak spolu s nemocnicemi apeluje, aby se obyvatelé léčili sami doma pomocí přírodních léčiv a uvolnili tak místa pro vážné případy.

„Sama jsem nechala svého syna doma, i když je nemocný. A není to jen můj syn, ale celé moje okolí nechává své blízké doma a zkouší se vyléčit sami pomocí přírodních léků,“ uvedla doktorka Ibtihal Ibrahim. Ta dále informovala, že léky volně dostupné k prodeji se za poslední týden zlevnili více jak o čtvrtinu.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*