Nejnovější

Přehled týdne 14. – 20. 11.: ČT svrhnout, vládu radši taky aneb sláva demokracii

V pražském metru 17. listopadu - Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: V Íránu padl rozsudek trestu smrti pro demonstranta. Ten údajně podpálil vládní budovu. Nicméně obžaloba zní “válka proti Bohu” a “korupce na Zemi”. Tak děkujeme íránským prezidentům zeměkoule, že se o nás všechny tak hezky starají. Ale vypadá to, že slouží spíše čínskému bohu srandy. –⁠ Biden se potkal se Si Ťin-pchingem. Potřásli si tlapkami od medu a shodli se, že jaderná válka je pořád fuj. Je třeba se neustále ujišťovat. A že budou férově soupeřit a do studené války se jim nechce. Navzdory narůstající technologické konkurenci a tchaj-wanským čipům. – EU oficiálně spustila ⁠misi systémového výcviku ukrajinských vojáků. Válka je zlo a ta zástupná taky. Ale lepší, když jsou mezi námi a Ruskem dva státy, a ne jen jeden. (KL)

Úterý: Na Bali dnes oficiálně začal summit G20. Členské země jsou však rozpolcené ohledně postoje k Rusku i sankcím. Neproběhla ani běžná úvodní fotografie, protože část přítomných se odmítla fotit s Rusem Sergejevem Lavrovem. Prezident Zelenskyj oslovil skupinu G20 jako skupinu “G19“ (čímž narážel na přítomnost Ruska) a vyzval k ukončení ruské invaze. – Ta ovšem asi jen tak nepoleví. Rusové dnes opět podnikli masivní raketový útok na Ukrajinu. Kromě Kyjeva dopadly střely např. i do Lvova. Řada měst hlásí výpadky elektřiny. – Dva lidé dnes navíc zemřeli v Polsku poté, co poblíž hranic s Ukrajinou dopadla pravděpodobně zbloudilá raketa. – Klimatičtí aktivisté polili ve Vídni černou tekutinou dílo “Smrt a život“ od Gustava Klimta na protest proti nečinnosti v souvislosti s klimatickými změnami. Dílo naštěstí díky ochrannému sklu nebylo poškozeno. To je teď hrozně originální, lít tekutiny na obrazy, kluci. – Počet obyvatel Země dnes překročil neuvěřitelných 8 miliard. Podle odhadů dosáhne maximálního počtu (mezi 10 až 11 miliardami) okolo roku 2100. Když někdy jezdím ráno přecpanou tramvají, tak jsem přesvědčená, že už jsme maximum určitě dávno překročili. (VJ)

Středa: Bývalá ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO Klára Dostálová se stala místopředsedkyní sněmovny. V tajné volbě porazila Tomia Okamuru (smutné). Jedno místopředsednické křeslo se uvolnilo na konci září, kdy rezignovala Jana Mračková-Vildumetzová. Z této zprávy má pravděpodobně největší radost manžel Dostálové, protože se díky její další funkci může těšit na nové auto. – Elon Musk rozeslal e-maily zbývajícím zaměstnancům Twitteru. Stálo v něm, že se mají zavázat k mimořádnému pracovnímu nasazení a přesčasům nebo podnik opustit. Sympatické. E-mail zaměstnance vyzýval, aby kliknuli na přiložený odkaz a tím potvrdili, že s novými podmínkami souhlasí. Pokud tak neudělali, dostali tříměsíční odstupné. KLIKNUTÍM NA ODKAZ V E-MAILU?! Na tohle budu myslet vždycky, když se budu snažit vyřešit něco ve Stagu… – V úterý dopadla raketa na Polsko, dneska jedna vyletěla do vesmíru. Raketa SLS odstartovala k Měsíci a zahájila tak program Artemis. Ten má v budoucnu vrátit člověka na Měsíc a vybudovat oběžnou lunární stanici. To ale až někdy později, zatím tam letí jen na průzkum a uvnitř modulu jsou jen tři figuríny se senzory, které monitorují úroveň radiace a další účinky. Myslela jsem, že už ve vesmíru párkrát byli a vědí, co je tam čeká. Na konci šedesátek to teda musel být pořádný punk, když se tam letěli podívat poprvé. (MK)

Čtvrtek: Podle severokorejské ministryně zahraničí hrají USA hru, které bude litovat. Nelíbí se jim, že se účastnily summitu s Japonskem a Jižní Koreou. Celkem děsivé, ne? A to jsem ještě ani nepsala o té balistické střele, co potom vypálila do Japonského moře. – Učili jste se také ve škole o Ötzim? Glaciální archeologové se nám teď rozhodli vzít poslední životní jistoty. Nezemřel prý na podzim, ale možná už na jaře. – Slavili jsme 17. listopad. Připomínali jsme si sametovou revoluci a nástup demokracie (slay). Každý jsme to pojali jinak. Někdo se opíjel svařákem, někdo si užíval hudebních skvostů od Chinaski po Pussy riot, jiný se snažil svrhnout ČT. Důležité ale je, že i tento 17. listopad byly otevřené všechny obchody. #dikyzemuzem (AH)

Pátek: Stovky zaměstnanců se rozhodly opustit Twitter po Muskově středečním ultimátu. Se sociální sítí to vypadá bledě, spekuluje se dokonce o jejím ukončení. To mě zajímá, kde budu já a zbytek planety čerpat politickej bizárek. – Na čtvrteční demonstraci proti České televizi (ČT) zazněly rasistické urážky směrem k redaktorovi ČT Richardu Samkovi. Incidentem, který byl natočen, se nyní bude zabývat policie. Jak by řekl bezzubý demonstrant – „Že jim není “hamba!“ –  Sněží!! V pátek na většině území ČR napadl první sníh a značně tak zkomplikoval dopravu. Chudáci řidiči, asi si nestihli přečíst vášnivý statusy na sociálních sítích, ty jsou podle mě při prvním sněžení rychlejší než kdejaká meteoroložka. (JS)

Víkend: Z dalekých krajin Sýrie k nám doputovalo více než 5000 imigrantů. České dávky jim ale prý nevoní, jsme jen další zastávka na cestě do Německa. – Kim Čong Un byl přistižen při rozkošném taťka-dcera momentu, kdy se svojí malou následnicí sledoval slavnostní odpal rakety. Jak lépe strávit páteční rodinné odpoledne, že? Bylo to tak vůbec poprvé, co Kim Čong Un představil svou dceru veřejnosti. Je tedy otázka času jestli se malá vůdkyně potatila a projeví svou lásku k jaderným zbraním. – V Egyptě proběhla konference o zřízení financování pro rozvojové země v rámci kompenzace za újmy spojené s klimatickými problémy. Například Čína se odmítá klasifikovat jako rozvinutá země, právě kvůli tomu by měla právo na finanční kompenzace. Ironií je, že Čína je aktuálně největší zdroj skleníkových plynů. Budou se tedy házet penízky do čínských pokladniček, aby si mohli vesele pokračovat v znečišťování planety? – Společností otřásl další čin z nenávisti vůči LGBTQ+ skupině. V americkém gay baru bylo zastřeleno 5 osob, dalších 18 lidí je zraněných. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*