Nejnovější

Smutný konec Českého slavíka? Přežitek z minulých dob se ale nevzdává

Zdroj: screenshot záznamu

Autoři: Jiří Šumný a Anna Sochorová

Český slavík oslavil své 60. jubilejní výročí v pražském Foru Karlín. Letošním ročníkem nás provedla dvojice Aleš Háma a Ondřej Sokol. Jejich místy nepatřičný a vyloženě trapný ostrovtip doprovázel scénář, který zřejmě zapomněl, jaké je století.

Nejstarší hudební anketa, která uvízla na přelomu milénia, nezklamala ani letos. Nekonečné děkovné proslovy stálic Českého slavíka střídal recyklát hudebních špiček z devadesátých let. Ani jubilejní vysílání se neobešlo bez neustálého oživování mistra Karla Gotta, nyní ale bylo okořeněno taktéž o vzpomínání na letos zesnulou zpěvačku Hanu Zagorovou písní „Rybičko zlatá, přeju si“. To, co by si přála dnešní generace, však zlatá rybka ani slavík nevyslyšel.

Možná největší otázkou celé akce bylo, zda vystoupí přítomný Přemek Forejt. Živá verze „Mc’n’Roll“ by pak jen podtrhnula absurditu a nehodnotu celé ankety. Stanice Nova ale vsadila na jinou strategii. Namísto kvalitní přípravy slavnostního večera nahnala do sálu co nejvíce svých tváří a nechala je s překvapenými výrazy reagovat na chaos, který se na jevišti odehrával. O tom svědčí i přeřeky moderátorské dvojce.

Český slavík dozpíval…

Český slavík sice nereflektuje hudební scénu, zato Jiřina Bohdalová odráží dnešní dobu. Díky vaporizéru se dostala do přízně generace Z a alespoň tak částečně nabídla mladým divákům něco zajímavého ke sledování.

Problémem Českých slavíků je již několik let snaha dostihnout hudební trendy na české scéně. To ale působí spíše jako lapání po zbytku důstojnosti. Zářnou ukázkou pak může být kategorie Rap a Hip Hop. Ty moderátoři Aleš Háma a Ondřej Sokol uvedli s až zarážejícím despektem.

Pomineme-li Hámovo hej-houvání a Sokolovy absolutně nesmyslné poznámky, největším hřebíkem do rakve ankety bylo opětovné vytažení sporu s rapperem Řezníkem. Poté, co se minulý rok organizátoři akce po letech odhodlali vrátit Řezníkovi dlužených 100 000 Kč, chtěli scenáristi zřejmě opětovat palbu. Na vyhlášení Zlatého slavíka si tak pozvali Řezníka. Ano, vrchol humoru.

Vítězem kategorie Hip Hop a Rap se stal ATMO music. Do možných adeptů na výhru se zařadil i youtuber FattyPillow či Johny Machette. Takže pokud jde o aktuálnost, můžeme si říct, že to jistě vyšlo. Nehodnotu samotné ankety si uvědomují i interpreti. Marpo, Calin ani ATMO music neztráceli čas a na předávání vůbec nedorazili. A to přestože se Calin stal dokonce objevem roku, ačkoli je na scéně už od roku 2018. Větší přehlídkou neúcty snad už byly jen narážky na nevěru mezi partnery Vémolovými. Pergnerová svou poznámkou na Vémolovu údajnou nevěru uštědřila páru slušné K. O.

Český slavík není pro mladou generaci nijak relevantní a nemá pro ni absolutně žádnou váhu. Jedná se o výsměch všem aktuálním umělcům napříč žánry. Pořadatelé se mentálně zasekli na vrcholu slávy Karla Gotta a dál se nedokážou posunout. Vyzdvihují umělce, kteří jsou už dávno za zenitem a nejsou odrazem aktuální hudební scény. Je tak pouhou otázkou času, kdy z našich obrazovek Český slavík zmizí úplně.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*