Nejnovější

Technokrat Musk a jeho nová hračka nám mohou ukázat, že se dostatečně nebojíme svobody projevu

Ilustrační obrázek, zdroj: Juliana Castro for an article by Juan Ortiz Freuler, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

KOMENTÁŘ: Notoricky nepředvídatelný Elon Musk koupil Twitter a oznamuje velké změny. Chce z populární sociální sítě udělat baštu opravdové svobody projevu. Bude mít tato změna ale skutečně pozitivní vliv na uživatele, potažmo společnost? Nebo nás čeká další císař Zuckerberg?

Nejbohatší člověk na světě Elon Musk koupil sociální síť Twitter za zhruba jeden bilion korun. Bilion, s bé. Pro představu, to je zhruba polovina českého státního rozpočtu a více než polovina našeho státního dluhu v roce 2019. Jedná se o největší akvizici technologické firmy v dějinách. YouTube či Instagram byly prodány zhruba čtyřicetkrát levněji.

Když se vám nelíbí škola, do které chodí vaše děti, založte si svou. Když se vám nelíbí fungování sociální sítě? Kupte ji a předělejte k obrazu svému. Muskův přístup v kostce. Proč se ale rozhodl koupit dlouhodobě prodělávající společnost?

Noví hráči jsou bez šance

Je velmi obtížné se v dnešní době prosadit s novou sociální sítí. Příkladem budiž Trumpova TRUTH Social velmi podobná Twitteru. Naprosté fiasko. Je těžké vymyslet něco, co ještě neexistuje a navíc musíte okamžitě soupeřit s giganty jako je Meta. Pracovat se zaběhlou značkou (byť prodělečnou) je něco jiného.

A když je Musk jediný vlastník sítě, která nemá obdobu, má volné ruce a může popustit uzdu fantazii. Je králem ve vlastní říši. Nebo knížetem, císařem, jak je libo.

Ani státy nemají zatím moc sociální média omezovat. Už se ale na situaci adaptují. Nicméně zatím se sítě musí regulovat samy. Na žebříčku důvodů jsou peníze „až“ na prvním místě. Vytvářejí příjemné prostředí pro uživatele, ti na něm tráví více času a zisk z reklam roste. Na Twitteru průměrný uživatel tráví zhruba třicet pět minut denně. To je čestné třetí místo ze všech sociálních sítí hned po Tiktoku a Youtube.

Přesto Twitter generuje jen sporadický zisk. Pouze dva roky od jeho spuštění v roce 2013 nebyl ztrátový. Jeho společenský vliv je ale ohromný a toho si je Musk dobře vědom.

Digitální náměstí

Má s ním proto velké plány. „Svoboda slova je základem demokracie. Twitter je digitální náměstí, na kterém se mluví o budoucnosti lidstva. Chci ho vylepšit tím, že ho obohatím o nové funkce, převedu algoritmy na open-source a vypořádám se se spamovacími boty,“ vysnil si Musk.

Spolu s tím chce uvolnit interní restrikce omezující nevhodné příspěvky a udělat z něj baštu opravdového svobodného projevu. To ale neznamená povolit nelegální obsah. „Jsem proti cenzuře, která jde za hranice práva,“ zveřejnil na své nové hračce.

Krásná myšlenka, ale vměšování se zvenku, ať od vlád či algoritmů, není jediná překážka pro svobodu slova. Pro vyjádření názoru, obzvlášť těch kontroverzních, je potřeba, aby mluvčí nemusel čelit nekonečným nánosům výhružek, urážek, lží a dezinformací. Hranice je ovšem tenká.

I Twitter, jak jsme ho znali, s tím měl problém. A na Twitteru zítřka se může jedině znásobit. Jakmile bariéra z algoritmů a cenzury padne, tak se setkají s ošklivým světem a skutečnou zpětnou vazbou.

Ne každý bude mít odvahu ji unést. Ne každý se dokáže navigovat složitým mediálním prostorem plným lží. Ale když svoboda slova, tak se vším všudy. Ne vše je příjemné. Možná si lidé začnou teprve nyní uvědomovat dopad svých sdělení a začnou se bát vyjadřovat některé své názory na sociálních sítích. Autocenzura je někdy zdravá.

Může se ale snadno stát, že se odšpuntuje přehrada nenávisti a z Twitteru se stane prostředí pro uživatele nepříjemné a ti následně platformu opustí. Příliš drsnou realitu nemá nikdo rád. Tento hokuspokus může značku zachránit, nebo zašlapat ještě hlouběji do bláta.

Na kolizním kurzu s EU

,,Pokud bude Muskův přístup jednoduše přestat síť regulovat, tak se pravděpodobně ocitne v právních potížích v Evropské unii,“ řekl Jan Penfrat, který se podílí na tzv. DSA, aktu o digitální službách.

Jedná se o legislativním návrhu Evropské unie o výrazném omezení moci sociálních sítí, šíření dezinformací a nelegálního obsahu. Ten vstoupí v platnost v lednu 2024 a Musk je s ním momentálně na kolizním kurzu.

Teď bude jen na Muskovi, jestli se nepromění na dalšího císaře Zuckerberga, který kupčí s daty uživatelů, ovlivňuje světovou politiku a nutí státy po celém světě přijímat opatření proti němu.

Musk je ale notoricky malicherný, excentrický a nepředvídatelný. Asi ne nejlepší vladař, ale právě usedl na trůn Twitteru, který sebou nese ohromnou moc. Jestli ji využije, jak tvrdí nyní, bude Twitter kruté místo. Možná nám to ale připomene, že bychom se měli více bát svobody projevu.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*