Nejnovější

„Jsme queer a chceme mír,“ znělo na pražském shromáždění za ochranu LGBT+ lidí

Foto: Tereza ŘÍhová

Na středeční akci za ochranu a práva queer komunity dorazilo několik tisíc lidí. Společně na Václavském náměstí uctili památku dvou nevinných obětí tragické vraždy v Bratislavě. Akce s názvem Společně proti nenávisti se zúčastnili řečníci jako jaderná inženýrka Dana Drábová nebo novinář Filip Titlbach. Ti hovořili i o potřebě narovnat práva queer lidí. 

Mezi první skupinkou řečníků byla Klára Kalibová z In IUSTITIA. Ta ve svém projevu dávala důraz na právní problémy a vysvětlovala, jaké právní změny by měly nastat. Mluvila nejen o České republice, ale zmínila i Polsko a Maďarsko, kde je situace ohledně LGBT+ práv mizerná.

„Nejde přitom o znevýhodňování některých skupin lidí, ale o narovnání ochrany tam, kde je asymetrická a nespravedlivá vůči těm, kteří jsou napadáváni kvůli tomu, kým jsou,“ dodala na konci svého projevu.

Silný moment nastal, když na podium vešel Roman Samotný, majitel baru Tepláreň. Tisíce lidí ho přivítaly potleskem a moderátoři akce mu poděkovali, že přišel.

„Děkuju, že svědčíte v jméně zavražděného Juraje a Matúše. Děkuju, že voláte po spravedlnosti a zastavení šíření nenávisti. Jde nám o život. Jde o život i vám,“ řekl Samotný.

„Jeho cílem (bratislavského střelce) bylo zabít pocit bezpečí a popravit naši schopnost žít vedle sebe ve vzájemné úctě a respektu,“ doplňoval v závěru majitel baru.

Než odešel z pódia dlouhou zněl potlesk a pískání. Někteří účastnícíi vytahovali kapesníky a utírali slzy. Bylo znát, že účastníci museli vstřebávat Samotného proslov.

Roman Samotný na shromáždění Společně proti nenávisti

Proslovy na podiu doplňovala i hudební vystoupení. Krom Emmy Smetany a Jordana Haje na náměstí zazpíval i pražský gay pěvecký sbor Doodles. Členů sboru bylo na podiu tolik, že i moderátor Aleš Cibulka s humorem dodal, že se na podium dostala celá backstage. Mezi dalšími vystupujícími muzikanty byl například vítěz SuperStar Adam Pavlovčin, neboli ADONXS.

„Nenávist je schopná prorůst všude“

Útlak není jednostranný. O tom, jaké je čelit diskriminaci jako gay a Rom zároveň, promluvil David Tišer, zakladatel neziskové organizace Ara Art.

„Nenávist je schopná prorůst všude, a to i mezi lidmi, kteří sami dobře ví, jaké to je, když je člověk vylučován, zesměšňován, ponižován, zpochybňován,“ řekl Tišer za potlesku účastníků.

„Každý jeden z nás nese zodpovědnost za to, jak se nám tu bude společně žít. Každý čin, který v životě uděláme, má nějaký důsledek, ale stejně tak mají důsledky i slova, a proto jsme nejen zodpovědní za to co děláme, ale taky za to, co říkáme a necháme říkat lidi v našem okolí. To neznamená, že bychom měli někomu diktovat co smí a nesmí říkat. Ale jde o to, zda a jak budeme reagovat,“ pokračoval Tišer.


„Zlá slova mohou vést ke zlým činům“

Mezi řečníky byli významní zastánci a bojovníci za práva queer lidí. Mnoho lidí tak mohlo překvapit, že se k akci připojila i jaderná fyzička Dana Drábová.

I podle jejích slov je protest Společně proti nenávisti natolik důležitý, že překonala svůj stres z vystupování před velkým počtem lidí. Před Václavským náměstím citovala slova slovenského ministra zahraničí Rastislava Káčera: „Zlé myšlenky plodí zlá slova a zlá slova mohou vést ke zlým činům.“

Na Káčerův výrok Drábová zareagovala už svými slovy: „Já kolem sebe, bohužel vidím a slyším více a více zlých slov, na které není adekvátní reakce. Jako bychom zapomínali na to, čím drží naše lidské společenství a náš svět pohromadě. Těmi základními kameny jsou soucit, tolerance, solidarita, úcta k jinakosti a ochrana zranitelných.“

Na podiu vystoupili i zástupci queer spolků a organizací z různých koutů České republiky. Mezi nimi například členové mosteckého, plzeňského i brněnského Pridu. Kromě iniciativy Jsme fér a hnutí Amnesty International se zúčastnil i pražský spolek Charlie z Univerzity Karlovy.

„Většina z nás nezískává finanční ani jinou podporu. Naopak zastupitelé našich měst a regionů by byli radši, kdybychom neexistovali. Dokonce se zdráhají mluvit proti odpůrcům, kteří naše organizace napadají,” řekla Sára Hájková za všechny zúčastněné regionální spolky.

Smutek i radost, slzy i smích

„Měli jste mít před sebou celý život. Je mi strašně, je mi tak strašně, že vám píšu zprávu, kterou si stejně nikdy nepřečtete,” začínal dopis pro Juraje a Matúše, který napsal novinář Filipa Titlbacha. „Zabily vás ostré náboje nenávisti. Pořád se z toho nemůžu vzpamatovat. Střídá se u mě šok, smutek, zlost a zmar.“

Když ho před plným Václavským náměstím dočetl, nastalo ticho, ve kterým byl slyšet jen pláč několika lidí. Celé čtení Filip Titlbach zveřejnil na svém Instagramu.

Akce se ale nenesla jen ve znamení smutku. I přes silný proslov Romana Samotného a dojemný dopis Filipa Titlbacha došlo na chvíle radosti. Například když moderátor akce Aleše Cibulku na podiu přivítal svého manžela Michala Jagelku.

„Nikdy jsem nečekal, že si budu moc dát pusu s mým manželem na podiu na Václaváku před tolika lidmi, kteří mi za to ještě k tomu zatleskají,“ řekl Cibulka a dal svému muži druhou pusu za snad ještě většího jásotu.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*