Nejnovější

Přehled týdne 17. – 23. 10.: Premiérský kolotoč: Trussová končí a Itálie míří doprava

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Český dům v Moskvě přišel o plot. Překvapení. Když tamější nerespektují hranice států, tak co pozemků. – Evropská unie nevyplatí Polsku peníze z fondů, dokud nenapraví svoje více než pochybné reformy soudnictví. Z Varšavy volají, že rozhodnutí je zpolitizované. Tak ne asi. (KL)

Úterý: Východní Afrika se ocitla na pokraji hladomoru. Situace v Keni, Somálsku a Etiopii je kritická. Podle OSN hrozí, že v oblasti bude na konci roku umírat hlady skoro 2500 lidí denně. Místní posledních několik let sužují rekordní sucha, kvůli kterým přicházejí o úrodu i o hospodářská zvířata. Situaci se jim dařilo trochu zachraňovat dovozem z Ukrajiny, odkud pocházelo 80 procent obilí. Jeden si dokáže představit, že se to mohlo poslední dobou dost zkomplikovat. Dlouhý výpadek dodávek způsobil nárůst cen potravin, takže si je většina lidí nemůže dovolit. Samozřejmě to hodně kosí děti, prostě smutný příběh. – Obce na Vysočině v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině přehodnocují postoj ke stavbě větrných elektráren. Je o ně zájem na místech, kde je dříve odmítali. Skoro to zní jako by obnovitelné zdroje a nezávislost na fosilních velmocích nebyly špatný nápad. – Prezident Miloš Zeman oznámil že končí v politice. „Největší umění života je umění vědět, kdy skončit.“ Dodává, že řada poměrně úspěšných politiků se stala trapnými, protože nevěděli, kdy skončit. Prozření? (AH)

Středa: To se tak procházíte po pláži (kéž by) a najednou vidíte předmět, připomínající lidskou nohu nebo nějakou část zvířecího těla. Samozřejmě se o tento kousek musíte podělit na sockách, takže to sdílíte a většina komentujících se shodne na tom, že se jedná o velrybí penis. Jako já asi jen nechci vědět, jak si tím můžou být tak jistí. Budu doufat, že jen rádi sledují dokumenty National Geographic. – Hlavním cílem střelce, který minulou středu zabil dva lidi před bratislavským gaybarem, měl být slovenský premiér Heger. Tuto středu to potvrdila slovenská policie. Slovákům se můžeme smát jak chceme, a taky že budeme. Ale v posledních dnech zažívají opravdu těžké chvíle. A týká se to i nás. Chovejte se všichni normálně, proboha. Nesnášejte nácky a komouše. Ne lidi, kteří jsou úplně normální. – Mimochodem jsem dneska slavila narozeniny, tak se trochu divím, že se ve středečních zprávách neobjevilo něco ve stylu: “Opilou slečnu našli policisté zavěšenou na stromě. Tvrdila jim, že se má skvěle a že rozhodně nepožila alkohol.” (MK)

Čtvrtek: Přišla, prohloubila ekonomickou krizi, snížila volební preference konzervativců, odchází. A do toho ještě zemřela královna. Liz Truss končí po 45 dnech ve své funkci britské premiérky. To je sice rekordně krátká doba, zato ale dost bouřlivá. Na jejím místě bych zvážila, jestli si to vůbec dávat do CV. – Kriminalisté ukončili vyšetřování v kauze Dominika Feriho. Navrhují ho obžalovat ze tří případů znásilnění, což by mu mohlo zajistit deset let za mřížemi. Bývalý poslanec obvinění odmítá. Tohle je skoro zpráva na žlutý vykřičník. (AH)

Pátek: Výbor Sněmovny reprezentantů USA si předvolá exprezidenta Trumpa, aby vypovídal při vyšetřování napadení Kapitolu loni v lednu. Asi nějaká fake komise. – Itálie má první premiérku, nejpravicovější od dob diktátora Mussoliniho. Předsedkyně vítězné strany Fratelli d’Italia vytvořila koalici se stranami Lega Nord a Forza Italia, jejímž předsedou je Silvio Berlusconi. Třeba se dočkáme nových bazénovek s Mirkem Topolánkem. – V Praze se demonstrovalo za práva LGBT+ komunity ve světle nedávné dvojnásobné vraždy v klubu Tepláreň v Bratislavě. Bohužel se současným složením parlamentu nejspíš diskriminační zákony zůstanou v platnosti i nadále… (ŠF)

Víkend: Boj o nového britského premiéra bude velký. První, kdo sesbíral potřebných 100 hlasů od konzervativců, je Rishi Sunak. V patách ale hned byl i Boris Johnson, který získal též potřebný počet hlasů. Boris znovu premiérem? How bizzare… – V sobotu skončil sjezd komunistické strany v Číně, kde jsme dostali informaci, že současný premiér odchází ze své funkce. Aspoň odchází dobrovolně, ne jako bývalý prezident, kterého vyvedli ze stranického sjezdu. – Tak a je to. V Itálii složila přísahu nová premiérka, Giorgia Meloniová, která je šéfkou postfašistické strany Bratři Itálie. – V sobotu se lidé obývající Cherson měli podle ruských okupačních úřadů sbalit a město opustit. Taky vám tady něco hrozně smrdí? – Nemyslitelné se stalo realitou. Maďarsko souhlasí se vstupem Švédska a Finska do NATO. Dokonce ratifikuje jejich vstup do poloviny prosince. – Zakladatel Red Bullu už má křídla. Dietricha Mateschitze zemřel ve věku 78 let. – A na závěr si jen potvrdíme, že třetí bezprecedentní funkční období generálního tajemníka komunistické strany má čínský prezident Si Ťin-pching. (TŘ)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*