Nejnovější

Prix Bohemia Radio: Živé natáčení podcastu Čekání na prezidenta

Foto: Ondřej Studnický

Mezinárodní festival rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio po roce opět zavítal do Olomouce. Letošní, již 38. ročník, nám nabídl bohatý program rozdělený do čtyř dnů, ve kterém se v každém dni zaměřili na jednu soutěžní kategorii. Seznam soutěžních kategorií se skládal z dokumentu, dramatu, reportáže a podcastu.

Festival zaměřený zejména na rozhlasovou tvorbu má úzkou spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci, kdy při pořádání využívá prostory uměleckého centra Konvikt. Jedná se například o filmový sál, divadelní sál nebo kapli Božího Těla.

Právě v útrobách poslední zmíněné lokace měli návštěvníci možnost podívat se na tajemství natáčení podcastu – v tomto případě šlo o pořad Čekání na prezidenta.

Královec, Stropnický a Rakousko

Celé natáčení probíhalo v poklidné atmosféře, kdy moderátor Jan Pokorný uvedl své hosty, kterými byli Eva Lebedová, politoložka Univerzity Palackého, Petr Hartman, komentátor Rozhlasu Plus, a profesorka filozofie na pražské filozofické fakultě Tereza Matějčková. Spolu s hosty přivítal Pokorný i spolusedící diváky, kteří z velké většiny obsadili sedačky v prostorách kaple.

Jako první téma si dovolil moderátor Pokorný vyzdvihnout diskutovaný „Královec“, kdy požádal diváky o demokratické hlasování, zda si přejí připojení Královce, či nikoliv. Valná většina se dohodla na tom, že souhlasí. Tento pokus o uvolnění atmosféry uvítali jak diváci, tak přítomní hosté.

Hlavním tématem olomouckého dílu pak bylo hnutí ANO. Řešilo se čekání naší nejsilnější opoziční strany na kandidaturu na post prezidenta, kterým by měl být dle všeho český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický.

„V české politice je možné všechno a nečekáme jen na kandidáty, ale i na kandidáty, kteří se o pozici budou skutečně ucházet,“ odpověděl na otázku moderátora Jana Pokorného Petr Hartman. „Za prezidenta se dnes může prohlásit každý občan starší 40 let,“ pokračoval.

Hartman se tak snažil lehce nadnést téma, které se v naší politice začíná objevovat více než je zdrávo. Kandidáti na prezidenta nekandidují z důvodu pomoci naší zemi, ale z důvodu zviditelnění se a případného peněžního zajištění.

V případě výše zmiňovaného Stropnického se můžeme bavit nejspíše o strategickém kroku hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem. „Výhodou Stropnického je to, že je známý a má už za sebou nějakou politickou kariéru, takže šance určitě má,“ sdílela svůj názor Lebedová na nominaci.

Podobného názoru byla i filozofka Matějčková. Dle jejích slov je Stropnický jako „pomocný balónek“ ideálním kandidátem, protože je jako jeden z mála znám pro svou hereckou či politickou minulost a není například spojován s Agrofertem jako jeho kolegové z hnutí ANO.

Závěrem celé diskuze tedy bylo společné odsouhlasení názoru, že by Stropnický mohl zamíchat kartami. Konečné slovo bude mít ale zřejmě Andrej Babiš a hnutí ANO, jak tomu bylo ve volbách minulých. během těch se Babiš diplomaticky dohodl se Stropnickým o jeho odstoupení na úkor našeho nynějšího prezidenta Zemana.

Dalším předmětem diskuse byly volby prezidenta v Rakousku, kde už v prvním kole jasně zvítězil Van der Bellen. „Do voleb šli lidé, kteří jasně nemůžou vyhrát, ale snaží se zjevně odstartovat nějaký svůj politický projekt,“ odpověděla Matějčková na otázku, zda by se měla Česká republika nějak inspirovat od našich jižních sousedů.

„Český rozhlas mi nezvedal telefon“

V druhé polovině natáčení se debata týkala zejména toho, jak by měla hlava státu působit na venek. „Prezident by měl být morální autoritou,“ avizovala Lebedová. „Morální autoritou je člověk, který je schopen nepřidávat se na jednu ani druhou stranu kulturních či politických válek,“ dodala profesorka filozofie Matějčková.

Druhá polovina se nesla ve stejně poklidném duchu jako ta první do doby, než se z publika přihlásil jeden divák. Ten využil svou chvíli pozornosti k postěžování si na Český rozhlas, který ho dle jeho slov nepustil do vysílání v době, kdy kandidoval na prezidenta.

„Zaregistroval jsem se jako kandidát a od té doby mi Český rozhlas Plus nezvedal telefony a nebo mi to jednoduše zakázali,“ podal svůj názor jeden z hostů. „V rozhlase je tvrdá cenzura, ale i přesto se budu nadále snažit o kandidaturu,“ dodal. „To je, ale divný svět,“ konstatoval s úsměvem Pokorný a po této debatní vložce se opět vrátil zpět na křeslo a pokračoval v debatě.

Jinak se ale natáčení pořadu Čekání na prezidenta obešlo bez jakýchkoliv komplikací a neslo se v pohodové atmosféře, kterou na konci ocenili diváci patřičným potleskem.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*