Nejnovější

„Pane rektore, neberte nám laboratoř.“ Studenti PřF protestovali proti návrhu vedení univerzity

Foto: Štěpán Kollert

Přírodovědecká fakulta vyhrála středeční hlasování Akademického senátu Univerzity Palackého. V něm šlo o kontroverzní návrh rektora Procházky. Podle vedení přírodovědy by jejich fakulta přišla o svébytnost a možnost vyučovat některé předměty. Stejný názor sdíleli i studenti, kteří zorganizovali protest během zasedání senátu.  

„Vezmu si z toho ponaučení. Zatím zvážím to, jak ve věci dále pokračovat,
a nějaké alternativy, které přicházejí v úvahu,“ řekl po oznámení výsledků tajného hlasování univerzitního senátu rektor Univerzity Palackého Martin Procházka.

Dvanáct z dvaceti senátorů se vyjádřilo pro návrhu Procházky, kterým se měla nastavit pravidla pro správu a užívání majetku mezi přírodovědeckou fakultou a vysokoškolským ústavem Catrin. K přijetí bylo ale potřeba nejméně třináct hlasů.

Návrh vyvolal silný odpor ze strany přírodovědecké fakulty. Podle jejích zástupců by schválení takového návrhu vážně ohrozilo fungování například několika kateder chemie.

Demonstrace před senátem

Podle kritiků není zcela vyřešené, kdo by v případě schválení návrhu měl povinnost spravovat laboratorní přístroje, kdo by zodpovídal za bezpečnost práce nebo jakým způsobem by se financovaly investice. Údajně by totiž část budovy i laboratorních strojů spadla pod gesci vysokoškolskému institutu Catrin.

„Přírodovědecká fakulta bude farmou pro vysokoškolský ústav Catrin
a Catrin si bude z fakulty vyzobávat hrozinky dle potřeby,“ řekl na plénu senátor Michal Botur z katedry algebry a geometrie.

Akademický senát přírodovědecké fakulty už dříve konstatoval, že navržené rozdělení majetku závažně a nevratně poškodí fakultu a sníží úroveň vzdělávání. S tím ale nesouhlasí ředitel institutu Pavel Banáš. Podle něho byla ze strany přírodovědecké fakulty vyvolána představa, že se něco mění.

„Opravdu jde jen o legislativní ukotvení aktuálního stavu. Pro přírodovědeckou fakultu by se samozřejmě nic nezměnilo. Návrh opravdu jen fixuje status quo, tedy ten režim, ve kterém byly prostory a přístroje využívány do této chvíle,“ říká Banáš pro Houpacího osla.

Demonstranti při zasedání

Návrh nepobouřil pouze vedení přírodovědy. I studenti nabyli dojmu, že je jejich fakulta v ohrožení, a přišli se vyjádřit. Několik desítek studentů se tak již ráno zapojilo do průvodu, který mířil od budovy přírodovědecké fakulty až na náměstí Křížkovského. Později se demonstrující dostali i přímo na zasedání univerzitního senátu.

Demonstrujících přibývalo, jak se blížil čas hlasování

„Dneska jsme nebojovali jenom za nás, ale i za všechny studenty v Olomouci. Podobný vývoj by se dal očekávat i na ostatních fakultách. Jsem rád, že jsme ukázali, že když se spojí více lidí, může to dopadnout studentským vítězstvím. Jsem hrdý, že se spojila celá PřF,“ řekl jeden z iniciátorů protestu, který na sobě měl chemický plášť s nápisem „řvu za PřF“.

„Potkali jsme se s geografy, chemiky, matematiky a fyziky – ti začali sami od deseti hodin protestovat na náměstí Křížkovského. Sice jsme se neznali, ale spojila nás ta myšlenka. Z malých atomů tak vznikly velké sloučeniny a tyhle velké sloučeniny dneska vyvolaly obrovskou reakci,“ pokračoval v popisu demonstrace student chemie.

Transparenty, které demonstrující vyvěsili u budovy, kde zasedá senát

„Nečekal jsem, že to takhle dopadne, jsem mile překvapen. Než přišli studenti, nevypadala pro nás debata vůbec dobře,“ sdělil další protestující student. Dále doplnil, že se domnívá, že kdyby se nedostavilo tolik studentů, výsledek hlasování by dopadl úplně jinak. Podobné domněnky sdílelo hned několik dotázaných demonstrantů.

„Výsledek jsme nečekali, nečekali jsme nic. Za výsledek jsem rád. Čekal jsem, že více lidí bude hlasovat proti nám, protože je už také nebaví jednání táhnoucí se dva roky, a že se už budou chtít posunout dál. Mám pocit, že dneska studenti urvali velkou část úspěchu. Bez nich by to dopadlo jinak,“ vyjádřil se jiný student.

Někteří studenti si i stěžovali, že kvůli sporu mezi vedením univerzity
a přírodovědeckou fakultou se na ně pohlíží skrze prsty. Údajně prý studenti jiných fakult spor vnímají pouze jako „důkaz nabubřelosti přírodovědy“.

Na animozitu mezi fakultami upozornil i místopředseda senátu, student
Michal Nguyen, když vytknul ostatním senátorům, že kvůli svým sporům vykopali příkopy i mezi studenty.

Obdobný postřeh sdílel Houpacímu oslu i Pavel Banáš. „Příkopy jsou bohužel vykopané jak mezi senátory, tak i studenty. V žádném případě mě to netěší. Od začátku procesu organizační změny pozoruji kopání příkopů na úrovni vyššího managementu. Teď se to přenáší i na úroveň řadových pracovníků,“ uvedl Banáš.

Neschválením návrhu se spor pravděpodobně stále nevyřešil. Na rektorovi nyní je navrhnout jiné řešení. Zaměstnanci a studenti přírodovědecké fakulty ale zatím slaví.

Děkan Kubala na zasedání senátu

„Myslím, že se dneska povedl malý zázrak, že to s tou akademickou samosprávou není tak beznadějné,“ komentoval výsledek děkan přírodovědecké fakulty Martin Kubala.

„To, co bude následovat, je do jisté míry v rukou pana rektora. Snad to pro něho bude dostatečný impuls k tomu, aby začal vést skutečně seriózní jednání a zvažoval i jiné alternativy než násilné odebírání majetku PřF,“ doplnil Kubala.

Redakce Houpacího osla tento spor dlouhodobě sleduje. V blízké době vám přineseme další články o situaci na univerzitě.

Na textu spolupracovali Samuel Gatěk, Amalie Honová, Jiří Šumný a Štěpán Kollert.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*