Nejnovější

Dvacet let žádná změna. Sexuální násilí a vraždy žen jsou v Jihoafrické republice stále větší téma

Discott | Wikimedia Commons - Protesty proti sexuálnímu násilí z roku 2019

Poslední hromadné znásilnění vyvolalo v JAR veřejné pobouření. Mimo jiné upozornilo také na problém opuštěných dolů a nelegálních horníků. Ti často stojí za problémy v hornických městech a terorizují místní obyvatele. Toto znásilnění není ale ojedinělý případ – země se potýká dlouhodobě s problémem sexuálního násilí, které již dříve zapříčinilo národní krizi. 

Jihoafrická policie začátkem srpna zadržela více než 120 mužů, kteří byli podezřelí z hromadného znásilnění osmi žen. Skupina mužů na konci července napadla štáb při natáčení hudebního videa u opuštěného dolu blízko jihoafrického Johannesburgu. „Podezřelí všem nařídili, aby si lehli, pak znásilnili osm žen a ukradli jim všechny věci, “ uvádí tisková zpráva policie.

„Některé z nás se snažily utéct, ale nedokázaly jsme to, protože kolem nás stříleli. Všude nás obklopovali muži… stále jich přibývalo, bylo jich 15 nebo víc,“ popsaly incident samotné oběti pro americkou televizi CBS.

„Jedna žena byla znásilněna desetkrát, ne desetkrát jedním mužem, ale deseti různými muži. Druhá po osmi, další po šesti, čtyřech, třech. Ta 19letá měla štěstí, že ji znásilnil jeden muž.” uvedl policejní ministr Bheki Cele v rozhovoru s NCA.

Policie nakonec obvinila v případu hromadného znásilnění 14 mužů. Podle Celeho to ale není konečné číslo, v případu hromadného znásilnění se prošetřuje minimálně 32 případů.

Zama zama

Policejní komisař Cele dále uvedl, že za šokujícím útokem pravděpodobně stáli nelegální horníci – běžně známí jako „zama-zama“. Jde často o migranty z jiných zemí, kteří hledají zlato na vlastní pěst bez povolení úřadů. Čelí obvykle obviněním z nelegální těžby, a také z držení střelných zbraní.

Často jde i o nezletilé a migranty ze sousedních zemí jako jsou Lesotho, Zimbabwe nebo Mosambik. Podle obyvatel hornického města Krugersdorp, který leží poblíž Johannesburgu, policie a místní úřady neudělaly dost pro ochranu žen před zločinem.

Tisíce rozzlobených jihoafrických demonstrantů minulý čtvrtek pronásledovaly nelegální horníky do starých dolů roztroušených po celém hlavním městě. „Chceme od policie podporu, protože ti ilegální horníci nás terorizují. Tou čtvrtí nelze projít, aniž by vás někdo neznásilnit,” řekla pro AFP jedna z protestujících Nhlanhla Felatsiová.

Bez reakce nezůstala nevládní organizace za práva žen People Opposing Women Abuse (POWA) či lidé na sociálních sítí.

Další národní krize

V roce 2019 vražda Uyinene Mrwetyana vyvolala vlnu protestu proti sexuálnímu násilí. 19letá studentka University of Cape Town byla znásilněna a zabita zaměstnancem pošty, když se snažila vyzvednout zásilku. Po třetím dnu protestů jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa vystoupil s projevem k demonstrantům.

Připustil, že nastal čas, aby jeho vláda přijala mimořádná opatření, aby se vypořádala s množstvím znásilňování a vraždění žen. “Dost je dost a budeme jednat,” řekl jihoafrický prezident.

Ramaphosa dále uvedl, že „strašné činy brutality jsou urážkou práva žen a dívek žít a pracovat ve svobodě a bezpečí“, a prohlásil, že „násilníci nemají v naší společnosti místo“. Přitom již v roce 2019 v reakci na protesty označil sexuální násilí v zemi za národní krizi. Uvedl, že potřebuje lépe kvalifikované policisty a lepší schopnost vyšetřovat a trestat takové činy.

V JAR ale chtějí zrevidovat národní registr pachatelů genderově podmíněného násilí. „Muži, kteří zabíjejí a znásilňují, musí zůstat doživotně ve vězení. Zákon se musí změnit tak, že jakmile někoho znásilníte či zabijete, dostanete doživotí, žádná kauce,“ prohlásil prezident.

Jeho projev ale přinesl žádanou změnu. Následujícího dne byly nalezeny další dvě mrtvé ženy.

Změna v nedohlednu

Téma se dostalo na povrch a veřejně se o něm mluví. Hollywoodská herečka Charlize Theron, narozená v Jihoafrické republice, vystoupila proti násilí na ženách v zemi, a to již v roce 1999. Reklama, ve které mluvila o násilí, byla zakázána, ale téma je i dnes stále aktuální.

„Když jsem v roce 1999 dělala tuto reklamu, doufala jsem, že se věci změní. Nezměnily se. Znásilnění a vraždy žen jsou v Jihoafrické republice stále obrovskou epidemií a místní systém zjevně ženy zklamal. Naši lídři nemohou nadále zavírat oči, jako to udělali s touto reklamou,“ napsala na Twitter.  

Podle zpravodajského webu BBC každoročně zaznamenají jihoafrické úřady zhruba 40 tisíc případů znásilnění, což je však jen zlomek celkového skutečného počtu. „Soudní systém je vysoce neefektivní a u pachatelů genderově podmíněného násilí často chybí řádné vyšetřování a zatčení se zdržuje, nebo se vůbec nezatýká. Často trvá, než se případy dostanou k soudu,“ řekla Thandiwe McCloyová z POWA.

Jihoafrická republika se potýká s jednou z největších zločinností na světě. Jen necelých devět procent pachatelů znásilnění v JAR je nakonec odsouzeno.

Terezie Línková (Články)
Studentka Žurnalistiky na FF UP, ráda čtu vše od knih po složení spreje Airwick na tvém záchodě. Koukám se po svém okolí a občas o tom i něco napíšu a vznikne článek.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*