Nejnovější

Přehled týdne 22.-28.8.2022: Bolt v barech, zima ve školách a konec jedné duhové víly

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Jů! Jupiter se podařilo satelitu Jamese Webba nafotit parádně. Můžeme se tak na zemi pokochat na širokoúhlých fotkách, na kterých jsou vidět i prstence planety, polární záře i její měsíce. Kdo by se nechtěl podívat? – ⁠ Rusko označilo za pachatele atentátu na propagandistku Darju Duginovou ukrajinskou rozvědku. V případě potvrzení nebo “potvrzení” pak označí Ukrajinu za pachatele státního terorismu. K atentátu se také přiznala Národní republikánská armáda, údajná ruská odbojová skupina proti tamnímu režimu. Ta zveřejnila svůj manifest den po atentátu. Nic víc o ní není známo, ani jestli vůbec existuje. Stále není jisté, jestli cílem neměl být její otec. Oba jsou podobně vlivní se stejnými názory. Teď už tedy jenom on. Ona má prakticky status mučednice. Předtím požadovala soudy pro “podlidi” a popravování válečných zajatců. (KL)

Úterý: Usain Bolt chce ochrannou známku na svoji pózu. Ta je spjata s jeho běžeckou kariérou, kterou končí. A peníze hold nepadají ze stromu. Ikonické logo by se mělo objevit na oblečení, špercích nebo v restauracích, či barech. – Ministerstvo zahraničí plánuje zavřít konzulát v Číně. Ten si v roce 2015 vydobyl Zeman a sliboval stomiliardový investice. Skutek utekl a jedno čínsko-zemanovské přátelství končí. – Také prezidentem omilostněný ředitel Lesní správy má na mále. Baláž je odsouzen v dalším případu  hospodaření se státním majetkem. V březnu mu za svoji pracovitost Zeman udělil milost, teď má však další trest za ,,tunelování” kamenolomu v Lánech.  Ten opravdu pracuje, než zčerná! (TL)

Středa: Víte, jak se říká takové to “tak teď už můžu umřít” po něčem, co jste fakt moc chtěli a ono se to splnilo? No, tak biker Rab Wardell to očividně říkal dost hlasitě. Zemřel totiž pouhé dva dny po tom, co vyhrál skotský šampionát v cross country. Ale aspoň zemřel ve spánku a to by chtěl podle mě každý. Ačkoliv je to dost mainstream, že? – Po pětiměsíční cestě dneska v Bulharsku přistál sedmnáctiletý Mack Rutherford. Na téhle větě by nebylo ani nic moc zajímavého, dokud nezjistíte, že Mackovi je 17 a je tak nejmladším člověkem, který sám obletěl svět. – No a aspoň něco z toho našeho českého rybníčku. Teď si musíte představit děsně dramatickou hudbu a číst to velmi pomalu. Střílelo se. Na Znojemsku. V domě. Přijelo několik policejních hlídek. Přijela dokonce i zásahová jednotka. Všude bylo ticho. Pak z domu vyšel chlap… No a vyjde se slovy, že na zahradě zkoušel nové náboje. (MK)

Čtvrtek: Na vysokých školách hrozí výuka na dálku. Ne kvůli covidu, ale kvůli drahým energiím. Podle předsedy Rady vysokých škol Milana Pospíšila by se mohly zvednout oproti loňsku z 1,5 miliard korun na 8 miliard. Už nevím, jestli se radovat, nebo brečet. – Ano vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Oznámila tak možná budoucí prezidentka Alena Schillerová. Jestli ještě chodíte na Facebook, další možný budoucí prezident Andrej Babiš si tam na toto téma vylévá srdíčko. Statusy psané jako výkřiky z hospody jsou skvělý marketingový tah na okruh jeho potencionálních voličů. – Biden odpustí milionům Američanů studentský dluh. Týká se to těch, kteří mají roční příjmy nižší než 125 tisíc dolaru. A letos také v USA konají volby do Kongresu, což by mu mohlo zajistit podporu od mladé generace. (TL)

Pátek: Ukrajinská armáda s pomocí raketového systému HIMARS zničila ruskou vojenskou základnu v Doněcku. Přesné souřadnice získali díky příspěvku ruského bloggera, který základnu natáčel. – Federální soud v USA nařídil zveřejnit povolení k domovní prohlídce sídla Mar-a-Lago bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ve floridské rezidenci provedla 8. srpna razii FBI kvůli nezákonnému nakládání s dokumenty s různými stupni utajení. Lock him up? – Ve věku 75 let zemřela legendární česká zpěvačka Hana Zagorová. Snad bude její nebe blankytné…  (ŠF)

Víkend: Tak a už je skoro hotovo. Senát i Poslanecká sněmovna souhlasili se vstupem Finska a Švédska do NATO. Teď už jen stačí, aby podepsal Miloš. – Záporožská elektrárna je stále ostřelovaná. Před únikem radioaktivních látek varovala ukrajinská energetická společnost Enerhoatom. – V Srbsku se LGBT+ lidé nebudou moct zúčasnit Pride pochodu, protože prý je důvodem “diplomatická krize”. – Další dohoda uzavřena. Tentokrát se Česko domluvilo s Polskem, že budou chránit slovenský vzdušný prostor. – Pomalu ale jistě nastává mezi Kosovem a Srbskem klid. Srbsko totiž souhlasilo se zruším přeshraničních dokumentů. – Martin Jurečka je ready. Dal tomu tři týdny a pokud do té doby nepřijdou na to, jak bojovat proti vysokým cenám za energii. Pokud to nevymyslí tak se spustí kurzarbeit. (TŘ)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*