Nejnovější

Olomoucké komunální volby: Edward Teach, mOLový sloup a konečně vymírající bolševici

Foto: mrninko | Wikimedia Commons

Volební programy zahltila zeleň a parkovací místa. Co ještě nám však nabízí kandidátky olomouckých stran do komunálních voleb? Někteří objevují Ameriku, jiní vymírají a o dalších pro jistotu nejde slyšet vůbec. Článek vám možná neřekne, koho volit, ale určitě si kopne do každého.

„Za Žbánka je líp a Olomouc rozkvetla,“ hlásají transparenty s tváří olomouckého primátora. Jisté výhrady ale mají Olomoučané! A snad i olomoučané. Třeba špinavá Riegrovka – takový Michael Mencl, lídr Olomoučanů, už měl letos d*prdele dvakrát defekt, kvůli střepům.

A se snahou o čistější ulice se nedá jinak než souhlasit. Univerzitní budiž nám příkladem. Pozorovat růžové fleky po vyvrácených žaludcích (a my víme, díky kterému slavnému moku nabraly růžový odstín) není zrovna povznášející kratochvíle, když jde člověk ve čtvrtek ráno do školy. Jde pít jinak a lépe, jak by řekli Olomoučané.

Menclovi bijí do očí též holubince v ulicích a opět nemůžeme říct než jedno velké ANO! A i zde můžeme zůstat v Univerzitní ulici – vždyť kolik studentů už muselo za pětiminutovou cigaretu před Vertigem platit nevyžádaným černobílým melírem ve vlasech?

Piráti mají Černovouse, SPOLU objevuje Ameriku

Politoložce Evě Lebedové, která v podstatě odstartovala volební kampaň už zjara se svým článkem o mocenském kartelu v Olomouci, se v playlistu zřejmě často přehrává Mirai – jinak si totiž nedokážeme vysvětlit absenci slova „nejde“ v jejím lexiku, jak uvádí propagační příspěvek na facebooku. Pokud ale bude mít Olomouc šmrnc jako paní Lebedová, jistě jí hudební nevkus odpustíme.

Za koalici ProOlomouc a Piráty si chce posvítit na klientelismus naštvaný senior Vlastimil Bednařík. Na facebookových stránkách se sice můžete dočíst, že tento kandidát boří předsudky o Pirátech – tedy, že to není jen strana pro mladé. My ale říkáme: Piráti mají konečně pořádného piráta, protože za plnovous pana Bednaříka by se nemusel stydět ani Edward Teach – a to myslíme se vší úctou!

A Romana Šimka by určitě bez váhání za svého přijali i Zelení, který chce spojit olomoucké parky v jeden prstenec – při jejich snaze ozelenit centrum by se takový nápad určitě hodil. Mimo jiné už samotné označení „prstenec kolem města“ pro spojení parků s rekreačním potenciálem je velmi příhodné vzhledem k aktuální premiéře Prstenů moci na Amazonu.

Může jít o obrázek 1 osobě a text that says 'ROMAN ŠIMEK ZELENY PRSTENEC STROMỦ KOLEM MESTA PRO OLOMOUC PIRÁTSKÁ STRANA'

Pro Zelené je naopak tentokrát lehce handicapující, že zeleň má v programu snad každá ze stran, stejně jako téma dopravy, financí města a podobně. Eso v rukávu je však ujištění, že se budou ptát veřejnosti a že ji aktivně zapojí do dění v Olomouci. Bude to ale stačit? Nevíme. Je však jisté, že SPOLU má už v tomto ohledu značný náskok. Snad otázky Zelených a Starostů přinesou zajímavější odpovědi.

Kandidáti SPOLU totiž už dobrý měsíc chodí se zápisníčkem a tužkou po ulicích. „Nenabízíme modré z nebe, ale město, jaké chcete,“ hlásá nadpis rozhovoru s Markétou Záleskou lídryní za SPOLU pro Deník.

Trojkoalice tak objevuje Ameriku: v Olomouci je málo parkovacích míst, ulice jsou zaneřáděné od holubinců a vzteklepsových vývrhů a na kraji historického centra stojí stará budova tržnice, se kterou už žádný majitel léta nic neudělal.

Údržba financí a horká kampaň

SPD v kombinaci s Trikolorou nabízí mnohem víc! Například si všimli, že se bez informací nedá řídit ani město. Proto mají na 25. místě Romanu Frankovou, které „každodenní kontakt s lidmi při prodeji přináší nedocenitelné informace,“ jak uvádí lídr koalice Pavel Jelínek.

Dodnes jsme si mysleli, že kontrarozvědka složená z prodavaček je doménou menších vesnic – zřejmě jsou to ale jen pobočky spadající pod krajská města.

Jelínek ale háže z rukávu i jiná esa mezi slogany i mezi kandidáty – plány plundrující rozpočet zhatí, naši údržbáři boubelatí!

A ani klimatických změn se koalice nebojí, protože co může být horší než horká kampaň? A tu jsou všichni připraveni zvládnout. Takže, oteplování, boj se!

Autor tohoto oslího článku je sedlák se silným sklonem k sentimentu, proto jej propagační medailonek lídra SPD Pavla Jelínka na osobních stránkách naprosto dostává. Jenom si nejsme jistí, jak by na interview v business třídě reagovali poctiví pracující občané Olomouce – naštěstí video zatím vidělo jenom 40 z nich.

OLroj, mOLový sloup a návrat krále

Na účet hnutí spOLečně sice trefně glosuje Hanácký deník, že se nejspíš skrytě strachuje, aby si voliči nepletli značku spOLečně a SPOLU. V redakci se spíš ale obáváme, že se v Olomouci vyskytla šílená nákaza ovlivňující názvy čehokoliv, jejímž šiřitelem není nikdo jiný než Univerzita Palackého.

Na studium volebního programu nemáme čas, pokud však zvolíte Hnutí spOLečně, garantujeme Vám, že ode dne převzetí úřadu budou stát na náměstí dvě olomoucké dominanty: mOLový sloup a olomoucký OLroj.

Zajímavou zprávou pak je, že další kandidát, čtyřkoalice Svobodných, Soukromníků, Koruny České a Konzervativní strany, přináší jen patnáct jmen. Z toho je ale hned deset z řad monarchistů – je to tedy první vlaštovka signalizující návrat krále na Pražský hrad?

Soutěž o nejchudší kandidátku

Přísaha Roberta Šlachty to po neúspěších v parlamentních volbách stále nevzdává a klopýtá dál. Z možných 45 kandidátů Přísaha v Olomouci složila jen 25 kandidátů, hůř je na tom už jen čtyřkoalice. O Přísaze se nepíše, jestli vůbec zahájila nějakou kampaň si taky nejsme jistí. Proto o ní nebudeme psát ani my.

S 28 kandidáty zaujímá třetí místo v soutěži o nejméně jmen na kandidátce SPR – RSČMS v čele s Pavlem Mužným. Olomoucká republikánská strana se hlásí k odkazu SPR – RSČMS, která byla podle všeho známá v devadesátých letech, kdy měla dokonce zastoupení v parlamentu. Dnes by se dali charakterizovat jako podivnější, extremističtější SPD, naštěstí ale hlasy právě mezi podobnými stranami tříštící. O výtečné informovanosti voličů i kandidátů svědčí doporučená rádia a weby na stránkách SPR.

Better dead than red

Výtečnou zprávou shrnující tuto předvolební sumarizaci je fakt, že komunisté jednoznačně vymírají. Při jasné dominanci sedmdesátníků, s průměrným věkem kandidáta 65,6 let, a s 33 důchodci ze 45 kandidátů nám olomoucká Komunistická strana Čech a Moravy (ano, řekněme si celý název, protože při troše štěstí o této straně za krátký čas uslyšíme už jen v učebnicích dějepisu) dává naději, že nám již nebude dělat zle v životě.

Pokud si teda komunisté nezačnou předávat politickou příslušnost stejně jako se předává živnost z otce na syna. Strana redakci na opakované dotazy odpověděla pouze ujištěním, že otázku předají dál (kdoví, asi zjišťují adresu do Kremlu). Přesto nám trojice Geršlových na kandidátce přijde jako začátek mile rudého rodinného podniku.

Vojtěch Grufík (Články)
Známý též jako Gruf. Student české filologie a žurnalistiky na FF UP – částečně vyhořelý po osmi letech gymplu – rekreační kuřák, zapálený folklorista. Srdcem sedlák a stále trochu nechápe, co dělá na výšce.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*