Nejnovější

Přehled týdne 15.-21.8.2022: Finská party, 1968 korun českých a ideologická smrt

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Roman Janoušek chce být předběžně propuštěn z vězení. Kdo by nechtěl. Do vězení nastoupil později a po dvou letech ho zase pustili ze ,,zdravotních důvodů”. “Vážně nemocný” lobbista tak mohl vesele lítat po Alpách, plovárně a výstavách. O holí musí chodit zřejmě jenom k soudu. Tak musel nastoupil znovu loni a zase remcá. Zbývá vám rok a půl, tak nefňukejte, to už dáte v celku. Kdyby alespoň takhle vyváděl, kdyby seděl za své finanční podvody, ale on sedí za sražení ženy v opilosti. Jeho pokusy mají na mezinárodní škále drzosti skóre osm (vrchol). – Až příště budete řídit nestačí koukat kde jsou radary nebo zaparkované policejní auto. Dnes kontroloval provoz na silnicích (na Havlíčkobrodsku) dokonce i vrtulník. A pokuty jen padaly. (KL)

Úterý: Fiala podpořil Rakušana v nejnovější dohře kauzy Dozimetr. V ní figuruje šéf rozvědky Petr Mlejnek, který má kontakty na lobbistu Michala Redla. Rakušan samozřejmě vůbec netuší, kdo to Redl je, i když snad každý z hnutí STAN má Redla uloženého v telefonu. Nejlépe ještě šifrovaném. No, boží mlejnky melou pomalu… – Okamura se omluvil europoslancům za nepravdiví tvrzení o migrantech. U voličů si tím vysloužil uznání. Je tedy nějaká možnost, jak se tohoto lháře zbavit? – Australský expremiér během covidu tajně řídil pět ministerstev. Pfff. To nic není. Náš expremiér dokázal micromanagovat celou vládu. – Putin znovu uděluje staré sovětské vyznamenání „Matka hrdinka“. Pane Nohavico, máte už letenky do Moskvy? (JŠ)

Středa: Leo Express vyhrál soutěž na provoz vlaků na regionální trati na Slovensku. Jde o trať mezi Bratislavou a jihoslovenským Komárnem. Vlaky LeoExpress by tam měly začít jezdit od prosince příštího roku. Co je na této zprávě tak zajímavého, že se dostala do přehledu? Že mají na Slovensku železnici. – Registr silničních vozidel se ve středu potýkal s technickými problémy. Systém umožňoval zažádání o registrace nebo změny v zápisu, ale nevydával dokumenty. Pokud jste si tedy ve středu potřebovali na úřadě něco vyřídit, museli jste na tisk dokumentů čekat od dopoledne až do čtyř hodin. Takže jste výpadek systému pravděpodobně vůbec nezaznamenali. – Miloš se na zámku v Lánech setkal se svým někdejším politickým soupeřem Karlem Schwarzenbergem. Pozval ho na oběd. Jak známe Miloše Zemana, je dost možné, že Schwarzenberga pozval proto, aby mu při příchodu podkopl hůlku, vynadal mu a vysmál se mu, že v roce 2013 prohrál prezidentskou volbu. Podle mluvčího Ovčáčka si vyměnili osobní dárky. Podle našich zdrojů dostal Milošek balíček plen a doživotní zásobu jahodového pudinku. Schwarzenberg okomentoval jeho dar slovy: “Doživotní zásoba pudinku pro pana prezidenta se mi příliš neprodražila.” (MK)

Čtvrtek: Mamma mia! Benátské kanály brázdily dva turisté na elektrických surfech. Místní starosta chtěl nabídnout večeři komukoliv, kdo je dopadne. Italské drama skončilo pokutou, pro jednoho ve výši téměř 37 tisíc korun a vyloučením z města. – Party ve Finsku. Na internetu kolují videa, kde se finská premiérka Sanna Marinová baví s kamarády, trsá, pije… normální večerní zábava mladých lidí. Pár místních politiků ji vyzvalo, aby podstoupila test na drogy. Jako by k zábavě nestačil alkohol! To by měli vidět, jak se u nás z vesela tančí i na stole! – Hnutí ANO má další dva kandidáty. Tak tvrdí Andrej Babiš, který oznámení své vlastní kandidatury protahuje jak to jde. Definitivně se vyjádří 28. října, i když víme, že neoficiálně kampaň běží už dlouho. (TL)

Pátek: Na Krymu byly opět slyšet expolze, tentokrát za to podle Rusů prý mohl dron, který sestřelili. Ten přesto poškodil vojenský objekt. – Některé maďarské benzinky jsou nuceny zavírat provozovny kvůli odstávce rafinerie a rostoucím cenám pohonných hmot z dovozu. Důvodem je také zastropování cen, které nařídil vláda. No, má co chtěl, Vikouš. – Francouzský prezident Emmanuel Macron mluvil se svým přítelem na telefonu Vladimirem Putinem, se kterým probíral situaci v okupované jaderné elektrárně v Záporoží. Snad na něco společně přišli… – Policie odložila případ Pavla Trávníčka, který byl obviněn ze sexuálního obtěžování. Případ se podle policie stal, ale už moc dávno, takže se dále řešit nebude. No comment. (ŠF)

Víkend: Začněme malým pozitivem pro Ukrajinu. V pátek totiž ukrajinská armáda dokázala odrazit několik ruských útoků na frontové linii. Sláva Ukrajině! – Řecku skončilo domácí vězení. Evropská komise v pátek ukončila dohled nad řeckým hospodařením státu. Tož ať to šlape. – Je to 54 let od okupace Československa vojsky „spřátelených“ armád pod vedením SSSR. Všichni jsme doufali, že se historie nebude opakovat, ale bohužel i po uplynulých padesáti letech Rusko opět okupuje další zemi, Ukrajinu. Proto se lidé na sociálních sítích domluvili, že na podporu Ukrajiny do nedělní půlnoci budou posílat symbolickou částku 1968 korun. –  Týden zpátky nás trápili vedra, nyní nás trápí déšť. V několika místech v Česku hrozí povodně. V Praze je potok Botič už na druhém povodňovém stupni. Mohlo by se stát, že hladina vystoupá i na nejvyšší stupeň. – Barbora Špotáková je nezastavitelná. Na mistrovství Evropy vyhrála bronzovou medaili. – V Rusku se vyšetřuje smrt dcery Putinova ideologa Alexandra Dugina. Darja Duginová zemřela při explozi auta. Jablko ale nepadlo daleko od stromu, protože i Darja hlasitě podporovala válku na Ukrajině. (TŘ)  

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*