Nejnovější

Přehled týdne 25.-31.7.2022: Kobra 111, Evropa v plamenech a techno Ukrajina

Pondělí: Ode dneška slouží policejní Ferrari. Vlně očekávané kritiky se policie brání tím, že s nimi bude stíhat závodníky na nelegálních závodech. Jako kdyby už dávno nebyli pětkrát v cíli, než tam dorazí jediný supersport s houkačkou. Spíš jde o marketingový tah, ale to zatím nezaznělo. Nebo se v něm budou vozit strážníci, kteří vlezou do nejvíc zadků. Je libo trochu extravagance? – Číňané připojili ke své vznikající vesmírné stanici⁠ ⁠laboratorní modul. Hotová má být zhruba na podzim. Že by ji pak pronajali Rusům, když ti se ráčili slyšet, že už si nebudou hrát s kolegy na ISS? Víte co, bezmezná spolupráce a tak. Mimochodem, ISS je velká zhruba jako fotbalové hřiště, třikrát větší než plánovaná čínská stanice. – V Myanmaru proběhla justiční vražda čtyř prodemokratických aktivistů. Včetně jednoho rappera. Z toho si ani nejde dělat legraci. (KL)

Úterý: Cítili jste dneska ráno dým? I když ranní znečištěné ovzduší někomu připomnělo fotky z dovolené, kouř byl způsoben stále sílícím požárem v Národním parku České Švýcarsko. Itálie, Slovensko a Polsko poslali pomoc v podobě speciálních týmů nebo letounů a Petr Fiala se v Hřensku vyfotil a doporučil chovat se opatrně v lese. – V Ruskem okupovaném ukrajinském městě Melitopolu potkáte mimo ruských vojáků taky ruské PR specialisty. Hledají tam ukrajince, kteří by veřejně podpořili připojení k Rusku. Asi nová strategie… – Mohli by požádat bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera, který zrovna odjel do Ruska “na dovolenou“. (AK) 

Středa: Party hard na Ukrajině. Ve vesnici Jahidne dobrovolníci uklízeli trosky rozbombardované budovy za techno doprovodu. Technoparty se konala tentokrát za dne, aby šlo samozřejmě na to odklízení vidět. – Zvaný by na party určitě Fico nebyl. Bývalý slovenský premiér je od středy na ukrajinském seznamu veřejných osob šířícího propagandu. Sám tvrdí, že válka na Ukrajině je spíše válka mezi USA a Ruskem. Takže tam rozhodně právem patří. Čtvrtý člověk v historii byl vyléčení z HIV. Primárně ho lékaři léčili z leukémie transplantací kostní dřeně. Naštěstí byl dárce vůči viru odolný. Náhoda je skvělá věc! (TL)

Čtvrtek: Když vás vypískají i babičky, tak už je opravdu něco špatně. Tak vypadal příjezd Orbána do Vídně. Hnutí rakouskych seniorek ,,Omas gegen rechts” dalo najevo nespokojenost s výroky Orbána ohledně ,,nemíšení ras”. Ich liebe Omas! – V Číně by měl vzniknout největší vodní tunel světa. Podle zprávy deníku Guangming bude jeho výstavba trvat 10 let a bude stát asi 216 milionu korun. Důvodem výstavby je nerovnoměrné rozložení vodních zdrojů. Takže až tam bude někdo zlobit, ať se nedivím, že má zatopenou vesnici! -Sever Ukrajiny čelí dalším raketovým útokům. Na Ukrajinu z Běloruska vypálili 20 raket. Ukrajina se snaží odříznutí ruské vojsko odpalovaním mostů vedoucí přes řeku Dněpr. (TL)

Pátek: Bývalého ukrajinského velvyslance v ČR Jevhena Perebyjnise jmenovala ukrajinská vláda náměstkem ministra zahraničí. To je i pro bývalého velvyslance docela skok v kariérním žebříčku. Gratulujeme a děkujeme! – V Ruskem okupované Olenivce na Donbasu došlo k výbuchu ve věznici, kde podle všeho byli zajatí obránci Azovstalu. Ukrajinská rozvědka mluví o tom, že ruští vojáci úmyslně vyhodili do povětří budovu, kde byli zajatci. Moskva tvrdí, že věznici zasáhli sami Ukrajinci. Nutno ještě podotknout, že kromě budovy se zajatci nebyl poškozen žádný jiný objekt, ani nebyl zraněn žádný ruský voják. Takže určitě, Moskvo. – Soud v Kyjevě zmírnil trest jednadvacetiletému ruskému vojákovi, který na začátku invaze z okna auta zastřelil dvaašedesátiletého civilistu na kole. Na internetu se mezitím zhruba objevilo video, na němž ruský voják brutálním způsobem mučí ukrajinského vojáka, podrobnosti vynecháme. Každá strana zkrátka se zajatci zachází jinak. Někdo dodržuje mezinárodní smlouvy, někdo se chová jako zrůda. (ŠF)

Víkend: Hasičům se podařilo zhruba o pětinu zmenšit plochu zásahu v Hřensku. Na místo jezdí kromě hasičů ze všech koutů republiky i turisti, v sobotu v podvečer policie vykázala tři dobrodruhy z blízkého okolí Pravčické brány. – V noci ze soboty na neděli vybuchl muniční sklad poblíž bulharského města Karnobat. Firmě EMCO, která areál vlastní, měly patřit i zbraně uskladněné ve Vrběticích. Náhoda? Nemyslím si. – Opět roste napětí mezi Srbskem a Kosovem. Srbové protestují proti novým pravidlům pro jejich vstup na území Kosova, která měla vejít v platnost v pondělí. Kosovo nakonec jejich zavedení o měsíc posunulo. Srbsko dokonce mluví o nutnosti denacifikovat Balkán. Kde jsme to jen slyšeli? – V Polsku bylo za celý loňský rok provedeno jenom 107 legálních potratů, přitom rok předtím to bylo desetkrát tolik. Ještě horší je fakt, že skoro tři čtvrtiny byly provedeny během ledna, tedy ještě předtím, než omezení potratů nabylo právní moci.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*