Nejnovější

Přehled týdne 6.-12.6.2022: Bílé banány z Kolumbie, Mekáč z Wishe a bible od Fialy

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov musel zrušit dvoudenní návštěvu Srbska poté, co mu evropské země mezi Ruskem a Srbskem nedovolily proletět jejich vzdušným prostorem. Lavrov to komentoval slovy “stalo se nemyslitelné.” Podle něj západ vnímá jeho návštěvu jako hrozbu. Má pravdu, klučina. – Britský premiér Boris Johnson ustál hlasování o nedůvěře svých poslanců. Celý proces ho prý pořádně pocuchal. – Do Prahy přijel rychlovlak! Příjezd čtyři dekády starého TGV z Francie sice bohužel neznamená novou pravidelnou linku, ale aspoň vidíme posun. Už nejsme sto let za opicemi, jenom čtyřicet! (ŠF)

Úterý: Nestačí vám krize na Ukrajině? Přijde vám Putinovo vyhrožování atomovou válkou už trochu klišé? Tak přesně pro vás tu něco máme. Izrael tvrdí, že Írán je v současné době schopen vyrobit hned tři atomové bomby. Dvacátá léta budou zkrátka bomba. – „Ano. Ne. Ano. Vůbec ne. Jistě. Správně. Děkuji. Děkuji uctivě.“ Asi takhle tvrdě vyjednává Macron s Putinem. – Ani dnes se nedohodli odboráři s vládou na zvýšení platů ve veřejném sektoru. Celou schůzku se totiž snažili vysvětlit Jurečkovi rozdíl mezi hrubou a čistou mzdou. – Vyšla nová série Živých mrtvých. Podle Medianu se kolem hranice 5% pohybují již tradičně lidovci (ti to jinak ani neumí), Top 09 a překvapivě i ČSSD. (JŠ)

Středa: Hned ráno měli v Berlíně veselo. Nebo jako veselo teda moc ne, ale říká se to tak, rozumíte. Řidič tam vjel do davu lidí, několik jich zranil a jedna žena zemřela. Můžete hádat značku onoho “vražedného” auta. Jo, Renault. A víte, jak se to říká.. Co na kapotě, to za volantem. – A zhruba ve stejný čas se u nás střílelo. V třinecké nemocnici. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. Střelec si zřejmě uvědomil, že v nemocnici je zraněných už dost. – Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová měla pozitivní test na Covid. Covid-19 byla taková nemoc, která nás tu před nějakou dobou všechny celkem děsila, pokud si ještě pamatujete. Čaputová tak ruší své zahraniční cesty. Což je škoda! Miloš měl terárium, Zuzana mohla cestovat v zorbingové kouli…(MK)

Čtvrtek: Rusko je zem jako za cara Petra Velikého! Podle Putina sdílí stejný pohled –  ,,navracet území a upevňovat moc”. Jenže to je pohled z 18. století… Car by ho ale určitě pochválil! – Ve sněhových vločkách byly poprvé nalezeny mikroplasty. Odhalila tak studie na nedotčené Antarktidě. Mikroplasty se již dříve našly i v krvi člověka. Tak myslím, že tohle už je docela dobrý důvod k tomu třídit plasty. – Papež dostal bibli, ale ne ledajakou. Byl to rodinný dárek od Petr Fialy, který byl do Vatikánu pozván. Asi už jich měl málo, nebo tak… Skoro geniální plán!(TL)

Pátek: V Rusku odhalili logo nástupce řetězce restaurací McDonald’s, který v květnu ukončil své působení v Rusku kvůli invazi na Ukrajinu. Nový řetězec prý bude “ten samý,” jak napovídá jeden ze zvažovaných názvů. Tak nevím, jestli je Západ prohnilý, nebo bez náhražek nedokážou v Rusku žít… – V supermarketu v Rychnově nad Kněžnou objevili v zásilce banánů obrovské množství kokainu v ceně téměř dvou miliard korun. Já být vedoucím prodejny, jeden balíček schovám a sbírám ceny za rekordy v odbavování zákazníků na pokladnách. – Poněkud ostře vyvrcholil sousedský spor v Brně. Muž si na balkoně zapálil cigaretu a jeho soused z vedlejšího bytu mu do očí nastříkal pepřový sprej. Takhle my se v tom Brně máme. (ŠF)

Víkend: Česko se může pyšnit zápasníkem Jiřím Procházkou, který vyhrál UFC. Stal se tak prvním českým šampionem. – V Rusku přestaly fungovat řetězce McDonald’s, takže si vymysleli nový fast food „Chutné a tečka“. – Rusko opustilo Radu Evropy poté, co Putin podepsal zákon, který říká, že Moskva nebude plnit rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva. Zajímalo by mě, jestli je vlastně vůbec někdy plnili. –  V neděli si v přeživší a jejich potomci v Lidicích připomínali zničení obce. Bylo to 80. výročí. – Společnost Kantar udělala průzkum a zjistila, že by koalice SPOLU nezvládla získat první místo. – Ach jo, i tento víkend z Ukrajiny nechodí dobré zprávy. Své ruské pasy dostali místní obyvatelé v okupovaných městech Melitopol a Cherson. – Pokud se chystáte o prázdninách do USA, tak už se nebudete muset prokazovat negativním testem na covid. (TŘ)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*