Nejnovější

Blažek se obklopuje lobbisty. Dávejme pozor na to, kdo radí našim ministrům

Zdroj: Martin Strachoň / Wikimedia Commons

KOMENTÁŘ. Náměstek ministerstva spravedlnosti si nechává radit od předsedy konzervativního hnutí Aliance pro rodinu. To dlouhodobě vystopuje proti právům LGBTQ+ komunity a snaží se uzákonit manželství jako svazek muže a ženy. Toto není ale jediná konzervativní volby poradce na ministerstvu spravedlnosti. Ministr Blažek vytvořil nový poradní orgán o zbraňové legislativě, do kterého dosadil pouze členy zbraňového lobby Liga Libe.

To, že vláda bude zastávat konzervativní postoj, bylo jasné již před volbami. Tehdy ujistil své voliče i Marian Jurečka, že by pro KDU-ČSL bylo ba i projednávaní otázky stejnopohlavního manželství mohlo znamenat rozpad koalice. Lidovci nejsou ale jediní.

Deníku N se podařilo zjistit, že konzervativní hnutí Aliance pro rodinu má mnohem vetší vliv na vládu, než bylo doposud známo. Toto hnutí dlouhodobě vystupuje proti LGBTQ+ lidem a odmítá uznání stejnopohlavních sňatků. Předseda Aliance Jan Gregor se právě stal poradcem náměstka ministra spravedlnosti Antonína Stanislava z ODS.

Aliance pro rodinu na nejvyšších místech

O Alianci pro rodinu se vědělo, že se její členové vyskytují mezi poradci různých poslanců ODS. Koncem dubna pak Blažkovo ministerstvo uveřejnilo, že Alianci pro rodinu přizvalo ke konzultaci Zprávy o plnění Koncepce rodinné politiky za rok 2021. Zároveň bylo hnutí osloveno do pracovní skupiny ke tvorbě nové koncepce.

Aliance pro rodinu usiluje o „odpovídající společenské ocenění rodičovské výchovné péče“ a o „ukončení státní podpory ideologiím znevažujícím roli rodiny a popírajícím přirozenou jedinečnost a komplementaritu mužů a žen“. Za tím se schovává boj za ústavní definici manželství jako svazku muže a ženy a napadání lidskoprávních organizací, které za práva queer lidí bojují. Ty podle hnutí chtějí zasahovat do rámcových vzdělávacích programů. Vysoký post, který Jan Gregor zastává, znamená, že Aliance pro rodinu má nyní možnost lobbování za své zájmy přímo u ministerského náměstka.

„Ministerstvo při přípravě legislativy sbírá podněty z různých názorových proudů a bere v úvahu široké názorové spektrum. Pan Gregor má odbornou erudici a zastupuje právě jeden z názorových proudů,“ vyjádřil se ke kauze mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Stejně svou kontroverzní volbu obhajovalo i ministerstvo práce a sociálních věcí. To spolupracuje s ultrakonzervativním Hnutím pro život, které usiluje o zákaz potratů. Pod záštitou ochrany života se tak snaží vzít ženám možnost legálně rozhodovat o svém těle.

I poradci mají moc

Podobné spolupráce jsou problematické. Pokud si ministři připouští blíže k tělu zástupce jen jedné strany, jsou snáze ovlivnitelní. To za reálnou hrozbu nepokládá elitní komentátor Seznam zpráv Jindřich Šídlo. Ten v twitterovém vláknu o dané problematice napsal, že dokud neexistuje politická ani společenská podpora, jsou podobné obavy „jen papírovým drakem“.

Bohužel tomu tak nemusí být, a to hned z několika důvodů. Zákony neprosazuje lid, ale aktivní politici s jejich týmy. Při každém rozhodnutí se nemůžou zákonodárci ohlížet na vůli lidu. Navíc kdyby měla vůle lidu takový vliv na utváření legislativy, už bychom tu měli manželství pro všechny, pro které je většina české společnosti. Nová vláda se navíc nerozhoduje primárně podle toho, co potěší občany. Na rozdíl od předchozího kabinetu má současná vláda jasně daný ideologický směr.

Ovšem nejzásadnější problém s výběrem poradců je v tom, když se poradní orgány, které by měly být diverzitní, stanou jednohlasné. Ministři by se měli radit s odborníky napříč společností a neobklopovat se pouze jednou lobbistickou skupinou. Přesně to se ale děje nyní.

Můj dům, můj hrad

Poradní orgán pro zbraňovou legislativu na ministerstvu spravedlnosti je sestavený členy jedné společnosti, která lobuje za legalizaci držení zbraní. Tato nově vzniklá skupina je složena ze spolku Liga Libe, který už v minulém volebním období prosadil ústavní změnu použití zbraní. Tím se rozšířila Listiny základních práv a svobod o právo na obranu se zbraní v ruce, které schválily obě komory Parlamentu téměř jednohlasně přes námitky řady odborníků.

Nyní spolek jedná s Blažkem o zákonu s pracovním názvem „Můj dům, můj hrad“. Ten má umožnit snazší obranu se zbraní proti útočníkovi, který vnikne na soukromý pozemek. Odpůrci této úpravy ale varují, že může vést k excesům. Navíc je oprava nepotřebná i v tom, že už nyní má právo bránit se ve vlastním obydlí každý.

Úspěch Liga Libe je pak ukázkou toho, jak účinný lobbing může být. I přesto, že ve veřejnosti ústavní změna nijak nerezonovala, podařilo se to lobbistům prosadit. Proto je potřeba kontrolovat jakými poradci se ministři a jejich náměstci obklopují.  

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*