Nejnovější

Macron vyhrál jen těsně. V druhém kole se očekává vypjatý souboj

Zdroj: Wikimedia Commons, Jacques Paquier

V neděli se konalo první kolo francouzských prezidentských voleb. Podle očekávání v nich vyhrál současný prezident Emmauel Macron. Do druhého kola s ním postupuje i Marine Le Penová. Ta za ním zaostává o pouhé 4,2 procenta. Dle prognóz bude druhé kolo ještě vypjatější. Zatím není jasné, zda prezidenství obhájí současný prezident. Výhra Le Penové by mohla znamenat konec evropské myšlenky jako takové.

Už výsledky prvního kola francouzských prezidentských voleb ukazují, že se jedná o těsný souboj. Do druhého kola postoupil současný prezident Emmanuel Macron a za ním jen o 4,2 procenta slabší krajně pravicová kandidátka Marine Le Penová.

Podporu současnému prezidentovi už během večera vyjádřilo hned několik neúspěšných kandidátů.  Své příznivce vyzvala k podpoře Macrona třeba zástupkyně Republikánské strany Valéry Pécresseová. Ekologický kandidát Yannick Jadot apeloval na své voliče, aby zabránili výhře krajní pravice. Také socialistická kandidátka Anne Hidalgová pro něj ve druhém kole bude hlasovat. „Nechci, aby Francie upadla do nenávisti, prosím, abyste 24. dubna hlasovali proti Le Penové,“ řekla Hidalgová svým voličům.

Vše závisí na levici

Právě na rozhodnutí levicových voličů bude záležet v druhém kole. Jejich kandidátem jistě nebyl Macron. Ten by se dal považovat ve francouzském prostředí spíše za středopravého politika. Otázkou tak je, jestli tito voliči budou ochotní hlasovat pro současného prezidenta a tím pádem proti pro ně ještě méně přijatelné volbě, kterou je Le Penová. K tomu je vyzval i nejsilnější kandidát levicového spektra Jean-Luc Mélenchon. Ten prohlásil, že „Le Penová by ve druhém kole neměla dostat jediný hlas“.

Krajně pravicoví kandidáti získali celkově více hlasů, něž Emmanuel Macron. Ti také jasně komunikovali se svými podporovateli a prohlašovali, že by měli podpořit Le Penovou. Například Éric Zemmour už vyjádřil podporu pro druhé kolo Le Penové. „Udělal jsem chyby a jsem si jich vědom,“ neskrýval zklamání ve svém štábu. Nicméně dodal, že nepoleví v obraně Francie.

Pokud by se tak levicový voliči nezúčastnili voleb, mohla by vyhrát Marine Le Penová. Tomu však odporují nedělní průzkumy veřejného mínění. V druhém kole by podle nich vyhrál Emmanuel Macron o 8 procent. Proti němu by tak volilo 46 procent oslovených.

Kde Macron selhal?

Macron v první kole vynechal klasickou kampaň. Nezúčastnil se ani televizních debat. Namísto toho se zabýval diplomacií ohledně války na Ukrajině. To mohlo vzbudit dojem státníka, který se skutečně snaží dělat něco pro dobro země. Tento tah mu ale nevyšel.

Tomu nasvědčuje i na poměry Francie nízká volební účast. I přestože se v těchto volbách rozhoduje o tom, zda Francie bude pokračovat dál liberální západní cestou nebo se z ní stane další proputinovský stát, se voleb zúčastnilo jen 74 procent obyvatel. To je druhá nejnižší účast v historii prezidentských soubojů ve Francii.

Na rozdíl od Macrona se lidem pomocí kampaní snažila přiblížit protikandidátka Marine Le Penová. Snažila se válku na Ukrajině více než hodnotově a eticky vykreslit ji voličům prakticky. Le Penová se dokázala vykreslit tak, že se skutečně stará o to, jaké dopady bude mít válka na voliče. Tím se přiblížila obyčejným lidem na rozdíl od Macrona, který na mnohé mohl působit jako politik příliš vzdálený běžným problémům jako je třeba rostoucí ceny za energie a pohonné hmoty.

Změna Le Penové

Le Penové se od minulých voleb zmírnila ve své protievropské rétorice a už například nevolá po odchodu Francie z Evropské unie. V konkurenci dalšího kandidáta krajní pravice Érica Zemmoura, který celý podzim razil velmi tvrdou xenofobní a protimigrační politiku, se Le Penová může jevit jako ta umírněnější. Tím se mohla stát přijatelnější pro mnoho dalších méně radikálních voličů.

Macronova protikandidátka v kampani ani nepoškodil její blízký vztah k Rusku. Na Facebooku se stále chlubí fotografiemi s ruským diktátorem Vladimirem Putinem. Voliče neodradil ani fakt, že na kampaň jí půjčily peníze ruské banky.

Politolog a historik Jacques Rupnik upozorňuje v rozhovoru pro DVTV, že vítězství Marine Le Penové by byla větší změna, než si kdo dokáže představit. I proto, že je Francie zásadním hráčem v Evropské unii, její vítězství by mohlo zásadně změnit fungování EU jako takové. Rupnik tvrdí, že Le Penová chce razit národní politiku jako opak k evropské politice. „Byl by to konec Evropy,“ dodává.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*