Nejnovější

Šéfovi Kremlu, s láskou: Chceme Vaši moc, uhněte z cesty

The Presidential Press and Information Office Wikimedia Commons

KOMENTÁŘ. Putinova rozhodnutí za poslední měsíce ho dostávají na velice tenký led. Není málo lidí, kteří by stáli o jeho moc. Když nějaký převrat přijde, nebudeme o tom zřejmě ani vědět. Nehody se zkrátka stávají. Ruský prezident si toho je velmi dobře vědom. Nemůže mít jistotu, odkud a kdy zrada přijde.

Je jasné, že ruský diktátor přesluhuje. Šíří se zvěsti o jeho rakovině. Někteří z jeho věrných pobočníků ztrácí trpělivost. Kdo by si nechal dobrovolně zabavovat v evropských přístavech své jachty za stovky milionů jen proto, že šéfovi přeskočilo?

O jeho svržení ani nebudeme vědět

Diktátora se dá zbavit na tisíc různých způsobů. Jen Ukrajinci by jich vymysleli na miliony. Na rozdíl od nich mají největší šanci lidé z blízkého okolí Putina. Pořád si však musí dávat pozor na to, že ruský prezident má okolo sebe stádo věrných oveček. Ty si likvidaci svého sugar daddy nenechají líbit.

Zřejmě by nešlo o masivní demonstrace, které by způsobily státní převrat.
“Pouliční protesty mají jen omezený dosah, ale přesto velmi důležitý. Mluví se i o formě palácového převratu, že by se do situace vložili lidé okolo Putina a rozhodli ji oni,” vysvětlil pro server Novinky.cz analytik pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček.

Jak by takový převrat vypadal? Patrně bychom se dozvěděli o smrti ruského prezidenta o několik dní až týdnů později. Podle informací Ukrajinské pravdy by Putinova smrt nebyla očividně násilná. Ve hře jsou daleko poetičtější způsoby smrti. Například otrava, náhlá smrtelná nemoc nebo jiná “náhoda”.

Jistě by nešlo o nic okázalého. Před Kremlem mohou zastavit dvě auta tajných služeb, kterých si nikdo nevšimne. O pár minut později by byl “král” mrtev.

Kým Vláďu nahradit?

Nedá se jednoznačně určit, kdo by přišel na jeho místo. Likvidace Putina je jedna věc. Zřejmě bychom mohli čekat systém “silnější vyhraje”, protože diplomaticky a demokraticky se současné Rusko řídit nedá.

Za jednoho z adeptů na Putinovu pozici někteří analytici označili čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. V posledních dnech si nebere s kremelským režimem žádné servítky a tvrdě ho kritizuje. Kadyrov kritizoval mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova za jeho údajnou neschopnost rozpoznat pravé vlastenectví na Ukrajině. “Něco by se s tím mělo udělat,” řekl čečenský vůdce. Vzhledem k praktikám jeho politiky to zní poměrně nebezpečně.

Na Kadyrovova slova reagoval bulharský investigativní novinář Christo Grozev. “Utíkej, Dimo, utíkej!” adresoval mluvčímu Kremlu novinář na Twitteru ironické varování.

Achillova pata režimu: Tajné služby

Mnohem pravděpodobnější je scénář převratu ze strany některé z tajných služeb Ruské federace. Podle ruského exilového ochránce lidských práv Vladimira Osečkina si členové tajných služeb zvykli na vysoký životní standard, který jim Putinova administrativa zajišťovala. Díky pochybným rozhodnutím šéfa Kremlu právě tyto organizace mohou stát za jeho koncem.

Například ředitel tajné služby FSB je nyní v domácím vězení a čelí dost možná krutým výslechům. Může za tím stát buď příprava převratu nebo prostý strach z Putina. K tomu se totiž dostávaly několik týdnů mylné informace o stavu války na Ukrajině. Přesnější informace se z Ruska bohužel nedozvíme.

Nezbývá nám než se nechat překvapit. Putinův konec může přijít každou hodinu, nebo nemusí přijít vůbec. Jisté je to, že nejen západním zemím dochází trpělivost. Smrt ruskému prezidentovi hrozí z jeho nejbližšího okolí. Ale infarktem to zřejmě nebude. Diktátor z východu to má čistě ve svých rukou. Čím déle krveprolití na Ukrajině potrvá, tím dřív se Putina někdo pokusí zbavit.

Jakub Jurek (Články)
Věnuje se zejména postsovětskému prostoru a kauzám napříč politikou.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*