Nejnovější

Glosa: Šťastná sedmička nové/staré maďarské vlády

Zdroj: Facebook| Orbán Viktor

Po zveřejnění předem jasných výsledků voleb se začala objevovat vlna kritiky proti Viktoru Orbánovi a straně Fidesz. Na mínusy, které výsledky voleb Maďarsku přinesou, narazíte téměř všude. Proto se na to pojďme podívat i z druhé strany a shrňme si nejdůležitější pozitiva volebních výsledků (pokud se tomu tak dá ještě říkat).

  1. Změna 

Už víme, že přizpůsobování (a umlčování nepřizpůsobivých) jde vládnoucí straně Fidesz skvěle. Mohlo by se zdát, že změna je především hlavním mottem opozice, ale není tomu tak vždy. I vládní strana může používat změnu jako účinný nástroj. Třeba změnit hranice volebních obvodů, aby minimalizovala možnost opozice vyhrát volby. Fidesz využívá své vyšší podpory u lidí s nižší informovaností a často i vzdělaností na venkově a v menších městech. Tento aspekt věrohodně reflektuje kvalitu strany.

2. Udržování motivace

Z demokratického státu dokázal Viktor Orbán (pomocí strategického omezení nezávislých médií a volebních podmínek) vytvořit autoritářskou soutěž. Zamezil tak ohraným rovnoprávným volebním kampaním, a nastolil podmínky, ve kterých se kandidáti musí snažit mnohem více (a ani tak se zdaleka nepřiblíží vítězství). Motivace je v této soutěži klíčová. Můžeme vidět, jak spojila dohromady opoziční strany. I když nakonec nevyhrály, spolupráce jim jistě přinesla cenné zkušenosti, které jsou jim naprosto k ničemu, protože volby stejně nejsou spravedlivé.

3. Individualita

Na rozdíl od Pétera Márki-Zaye (lídr opozice), který se prezentuje jako maďarský Petr Fiala, si Orbán zachovává určitou autentičnost. Kdyby volby vyhrál Péter Márki-Zay stejně jako český lídr opozice, mohlo by dojít k soudnímu sporu o krádež identity Petra Fialy. Už to jméno je mírně na hraně. I když se může zdát, že se Orbán nápadně blíží svému ruskému vzoru, nejsou žádné zprávy o tom, že by měl v blízké době v plánu něco obsazovat. Jeho individualita tak zůstává nedotčena.

4. Mír

Orbánova vláda nedovoluje přes své území dovážet zbraně na Ukrajinu. Ani vyvážení žádných útočných zbraní nepodporuje. S jasně řečeným odůvodněním ochrany maďarské menšiny na západní Ukrajině a jasně zapíraným odůvodněním kolaborace s Ruskem. Tohle udržování kamarádských vztahů se dá jednoduše schovat za snahu o ukončení konfliktu. Snaží se udržet vlastní občany v bezpečí a usiluje o rychlejší ukončení konfliktu. Maďarsko tak v konečném důsledku nepodporuje agresi Ukrajiny, která je vlastně pouze obranou. Nepodpora téhle obrany jen zvyšuje rozsah a počet obětí celého konfliktu.

5. Rovnoprávnost

Maďarsko se ani v těchto těžkých časech neotočilo k Rusku zády. Snaží se rusům pomoct udržet energetické obchody s Evropou, aby přečkali toto náročné období. Maďarská vláda tak ukazuje svoji loayalitu a ochotu pomáhat. I když to vypadá, že si na rozdíl od zbytku světa spletla stranu. Snaží se vyzdvihovat a respektovat ruskou individualitu (aby zametla pod kobereček fiasko s uprchlíky ze Sýrie). Utlačování kulturní menšiny je zavržení hodný skutek a maďarská vláda tak zůstane jen u diskriminace menšin sexuálních. 

6. Spolupráce

Následující bod navazuje na ten předešlí, protože Viktor Orbán a Vladimír Putin jsou dokonce dlouholetými kamarády a Maďarsko proto Rusku často straní. To by se spolu s nenávistí k novinářům mohlo zdát nápadně povědomé některému vlivnému českému státnímu činiteli. Na rozdíl od něj ale Orbán pořád chodí pěšky a mobilní telefon značky Aligátor u něj taky neuvidíte. Jeho autentičnost tedy opět zůstává bez poskvrnky. Orbán odmítá odstřihnutí EU od ruské energie. Jako důvod uvádí možný kolaps ekonomiky. Tuhle argumentaci mu Vláďa určitě pochválí, až za ním Viktor pojede na skleničku. Kdy se výlet uskuteční, zatím nebylo zveřejněno, ale předpokládá se, že to bude brzy. Chlapci se od února neviděli a určitě jim už bude po sobě smutno.

7. Spolehlivost 

Posledním a nejdůležitějším bodem je spolehlivost. Maďarsko je jedna z mála zemí, která zná výsledky voleb, ještě před součtem hlasů. Díky všem změnám je nepravděpodobné, aby je vyhrál kdokoliv jiný. Je hezké mít v životě nějaký záchytný bod, na který se můžeme spolehnout. Maďarští občané si na tuto jasnou skutečnost už zvykli, protože stejně nemají na výběr.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*