Nejnovější

Komentář: Přestaňme financovat Putinovu válku! I jiní diktátoři chtějí naše peníze

https://twitter.com/market_a/status/1505844875102728196 Zdroj: Twitter | Markéta Pekarová Adamová

KOMENTÁŘ. Válka na Ukrajině ukázala, že s Putinem už není možné obchodovat. To  znamená velké komplikace s dodávkami plynu a ropy i pro Českou republiku. Česká vláda se snaží v dané situaci působit jako pokračovatel humanistické politiky Václava Havla. Přitom vyměnila Putinův krvavý plyn za dodávky ze Spojených Arabských Emirátu, kde se také porušují lidská práva.

Ruská invaze na Ukrajině změnila mnohé. Nyní už není možné obchodovat s Ruskem bez výčitek. Každým barelem ropy a galonem zemního plynu platíme Putinovi jeho válečné tažení. To si uvědomuje i česká vláda. Čím ale ruské dodávky nahradit? 

Fialova vláda má jasno. Namísto podporování ruského diktátora budeme kupovat ropu a plyn ze Spojených Arabských Emirátů.

„Je potřeba hledat všechny cesty, jak se zbavit energetické závislosti na Rusku a otevřít si nové příležitosti,“ okomentovala fotku z jednání s předsedou Federální národní rady SAE Saqrem Ghobasem předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Z deště pod okap           

Spojené Arabské Emiráty klamou vzhledem. Pod rouškou modernity se skrývá tvrdá diktaturu. Režim skupiny mocných kolem prezidenta Chalífa ibn Saíd al-Nahajána opakovaně porušuje lidská práva.

Aktivisté a novináři jsou pro tamější režim terčem číslo jedna. Například v roce 2020 byli na základně hrubě vykonstruovaného procesu odsouzeni k smrti čtyři novináři. Obvinění zahrnovala i špionáž pro Saúdskou Arábii. To je u podobných případů oblíbený důvod k odsouzení. Na porušování lidských práv v zemi dlouhodobě upozorňuje i organizace Amnesty International.

U Emirátů si Česká republika nepolepší ani na mezinárodní scéně. Spojené Arabské Emiráty dlouhodobě podporují občanskou válku v Jemenu. Straní jemenské vládě a dodávají jí zbraně. Tím konflikt dál zostřují. Jemenské milice pak se zbraněmi z Emirátů navíc páchají válečné zločiny.  

Šli jsme tomu naproti

Zjednodušeně by se dalo říct, že Česká republika vymění financování jedné války za podporu jiné. Jen na základě obav z větší energetické krize. Evropský kontinent má velmi málo nalezišť ropy a zemního plynu. Díky tomu je mnoho států na dodávkách ropy a zemního plynu z Ruska závislá.

Česká republika nakupuje plyn hlavně z Německa, které přeprodávalo plyn z Ruska. Česka by se tak uzavření kohoutů značně dotklo. Zemní plyn a ropa sice tvoří asi 10 % energetického mixu, i tak by se však jednalo o velký zásah. Mnohem větší problém by se pak objevil v dopravě. Českým silnicím  naprosto dominují auta na naftový a benzínový pohon, proto je ropa pro Česko neopomenutelná.

Rychle tak nahradit ruský plyn alternativním zdrojem energie není v současné době možné. Do této situace se Česká republika dostala zčásti svojí vinou. Neustálé démonizování evropského Green Dealu má nyní za následek, že jsou obnovitelné zdroje vysmívané a neoblíbené. V praxi Česko v zelené energetice oproti evropskému průměru značně zaostává.

Situaci nezmění ani vypsání tendru na nový blok jaderné elektrárny Dukovany. Česká republika na základě svých chybných rozhodnutí nemá jinou možnost, než začít plyn a ropu rychle nakupovat kde se dá. Jinak hrozí energetický kolaps.

Zdání, které klame

Na první pohled se může zdát, že válečný konflikt na Ukrajině vrátil Česku ztracenou páteř. Čeští politici jsou výjimečně více méně jednotní také v otázce odmítnutí ruských dodávek fosilních paliv. Vláda působí rozhodně a jasně. Díky tomu její činy podporuje veřejnost.

Při bližším pohledu ale je vidět, že současná vláda není pokračovatelem havlovské politiky. I když se tak mermomocí snaží vypadat. Premiér Fiala není zásadový humanista, který nesnese bezpráví. Odpor české vlády vůči ruské agresi nevychází z vyšších nezištných hodnot. Nejedná se o vzdor totalitnímu režimu, protože porušuje lidská práva. Ty premiéra ani vládu ve skutečnosti vůbec netíží.

To už několikrát demonstroval sám Petr Fiala. Například když obhajoval výstavbu plotů proti uprchlíkům na maďarských hranicích. „Rozhodnutí maďarské vlády uzavřít hranice je pochopitelným krokem. Sám jsem se byl včera na maďarské hranici podívat na to, čemu musí čelit, a jak dobře celou situaci zvládají. Rozhodný postup je v tuto chvíli jediným způsobem, jak s migrační vlnou bojovat a zamezit naprosto nezvladatelnému náporu uprchlíků,“ řekl Fiala.

Vláda neodmítá ruský plyn z morálních důvodů. Kdyby tomu tak bylo, nemohla by přistoupit na obchodování se Spojenými Arabskými Emiráty. Obhajobou tohoto činu není ani to, že jinak to prostě nejde.

Tato rétorika pak dokazuje, že Petru Fialovi a jeho vládě spíš než porušování lidských práv vadí, že Rusko zaútočilo na evropský „židovsko-křesťanský“ stát, který leží nedaleko od našich hranic. Fialova cesta do bombardovaného Kyjeva nebyla ukázkou českého humanismu, ale pouze důkazem odporu k samotnému Rusku.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*