Nejnovější

Přehled týdne 28.2. – 6.3.2022: Sovětská zmrzlina, válečná olympiáda a borec Zelenskyj

zdroj: Wikimedia commons, Alexandr Z.

Pondělí: Západ s napětím sledoval, jak moc se dnes rozloží ruská burza. Ale tam to vyřešili prostě tím, že neotevřeli. Nemůžeš prodávat, když nemáš kde, to dá rozum. Zatím je tedy zhroucená a zároveň v pořádku. Schrödingerova burza. – Peklo zamrzlo, Švýcarsko se přidalo k sankcím proti Rusku. Sice zvládli neřešit holokaust, ale co je moc, to je moc. – Souhlasíte se změnami ústavy Běloruské republiky a jejími doplněními? Tak zněla jediná otázka na hlasovacích lístcích. Tamní lid si tak “odsouhlasil”, že prezident bude moct být ve funkci max na dvě období. Ale to platí až od příštího prezidenta a ta Lukašenkova se nulují. Jo a taky už mohou mít na svém území jaderné zbraně. Jaký jiný výsledek čekat od volení v zemi, která má víc než půlku názvu Rusko. (KL)

Úterý: Podle ukrajinských zdrojů dochází Rusku rakety. Údajně jich už vypálilo dvě třetiny. Hmm. Už mají jen ty atomový. – Do Česka dorazilo 130 000 dávek vakcíny Novavax. A já už myslel, že covid není. – Prokurátor haagského tribunálu chce zahájit vyšetřování války na Ukrajině. Chce prověřit ruské zločiny od roku 2014. Je bezpochyby fajn, že se to začíná řešit. Ale neměly zločiny z roku 2014 být v hledáčku třeba už od roku 2014? – Čeští operátoři zablokovali dalších šest dezinformačních webů. Parlamentní listy se ale stále drží. (JŠ)

Středa:  Ruský miliardář Roman Abramovič se vzhledem k událostem na Ukrajině rozhodl prodat fotbalový klub Chelsea. Každý si dovedeme takovou nepříjemnost představit… 19 let vlastníte jeden z nejlepších fotbalových klubů na světě a najednou ho musíte prodat jen proto, že se kamarádíte s novodobým Hitlerem? To vám zkazí odpoledne. – Společnost Prima se rozhodla přejmenovat legendární Ruskou zmrzlinu na Ukrajinskou. Hned jsem si vzpomněla na babičku, která jí říkávala Sovětská. Doufejme, že se k tomuto názvu nebudeme muset za pár let vracet… – „Prezident“ Zeman se rozhodl, že zažaluje všechny, kteří se rozhodli pochybovat o jeho zdravotním stavu, když loni strávil několik týdnů v nemocnici. Vždyť v nemocnici si občas pobudeme všichni. Podle Zemanova advokáta Marka Nespaly panu prezidentovi prostě jen přestalo chutnat. Což úplně chápu. Naposledy, když maminka dělala lečo, taky jsem málem skončila v nemocnici. (MK)

Čtvrtek: Konečně moudré rozhodnutí. Poslanci dnes vydali Babiše k trestnímu stíhání. Kauza Čapí hnízdo jede dál, stejně jako Babišova domněnka o spiknutí. Nevím ale proč se domnívá, že uprostřed války je zrovna on to nejdůležitější k řešení. – Co se války týče, nemusíte se obávat. Čína hezky poprosila, jestli by si Putin ty svoje konflikty nemohl nechat až po zimní olympiádě. Člověk si dá tolik práce, počítá se zlatem, tak ještě aby do toho vstoupila nějaká světová válka. – A jestli chcete morálně podpořit, zítra na Václaváku vystoupí největší hrdina této doby. Ukrajinský prezident Zelenskyj se ujme proslovu o situaci na Ukrajině, samozřejmě ne osobně, ale online přenosem. I tak, pro naději a podporu v pátek kolem šesté můžete sledovat hot komika, prezidenta a vlastence v jednom. (TL)

Pátek:Ruská Státní duma schválila zákon, který umožňuje trest až patnáct let vězení za šíření informací o invazi na Ukrajinu. Někdo holt bojuje proti dezinformacím, Rusko zase proti informacím. – V Radě OSN podpořila ruské kroky jediná země. Jde o klíčovou mocnost… Eritrea? Aha, tak nic. – Sociální sítě Facebook, Twitter a Youtube v Rusku končí. Ne však z vlastní iniciativy, ale jejich působení zakázalo samo Rusko. To má ten zlý západ zato. Bů. – Ve Lvově začala v pátek záchranná akce, která má za cíl umístit do bezpečí umělecká díla z tamních muzeí, nebo sochy z veřejného prostoru. Držíme palce! – Ruská armáda zaútočila na záporožskou jadernou elektrárnu. Dochází slova, kterými se zvěrstva ruské agrese dají popsat. (ŠF)

Víkend: Prostředníkem mezi Zelenským a Putinem je izraelský premiér Bennett. V sobotu se premiér setkal s ruským prezidentem a poté si telefonoval s ukrajinským prezidentem. A aby toho ježdění neměl málo, tak si pak ještě zajel za německým kancléřem Scholzem. – Taky si pamatujete na ta slova, že na civilisty a novináře ruští vojáci střílet nebudou? No tak to se změnilo a v sobotu byli postřeleni britští novináři. – V Rusku se opět zatýká a zatýká. Na protestech bylo v neděli zatčeno 1750 protestujících. – Severní Koreji si stále nikdo nevšímá, a proto odpálila další raketu k Japonskému moři. – Smutnou zprávou je, že během toho, co se snažili o víkendu obyvatelé ukrajinského města Irpině dostat pryč, mnoho jich při tom zahynulo. (TŘ)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*