Nejnovější

„Sankce jsou jedinou možností, pokud nechceme rozpoutat třetí světovou válku.“ Rusko zaútočilo na Ukrajinu

Ilustrační obrázek | Zdroj: Pixabay | jorono

Začala válka na evropském kontinentě. Vojska Ruské federace nad ránem ze středy na čtvrtek zaútočila na Ukrajinu. Z výhružek a zastrašování je otevřený konflikt, který ale může eskalovat i mimo Evropu. „Útok na Ukrajinu může posloužit Číně jako zastírací manévr, aby mohla podniknout útok na Tchaj-wan za menší pozornosti světa,“ upozorňuje politolog David Broul.

Po celé Ukrajině nyní zní výbuchy. Rusové se brání tomu, že by použili rakety či letecké útoky. Obrázky z jednotlivých měst ale hovoří o něčem jiném. Putin se pustil do invaze naplno. Podle mnoha zdrojů čelí různým druhům útoků celá Ukrajina. Poblíž Kyjeva vyletěl do vzduchu muniční sklad, a například Dněpropetrovsk zažívá nálety. Válka se nyní týká celé Evropy.

Putin je jako Hitler, jenom nekřičí

Podle politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci se Rusko chová podobně jako nacistické Německo během druhé světové války. Proti ruskému jednání se ohrazuje. „Dnes lze s velkou pravděpodobností hraničící s jistotou říct, že putinovský akt agrese historie odsoudí stejně jako okupaci Československa nacistickým Německem. Spolu s tím ale nadhled historika velmi pravděpodobně odsoudí i váhavé konání západních politiků nejen během osmi let války na Ukrajině, ale už od dob prvních záborů na území suverénních států u hranic s Ruskem, kteréžto akty nesou shodné znaky s konáním Adolfa Hitlera,“ naznačuje politolog.

Broul taky doplnil, že ke svému štěstí se západní země alespoň trochu poučily z předválečné politiky appeasementu (politika založená na usmiřování protivníka, pozn. red.) „Putina zřejmě bylo možné zastavit včasným přijetím Ukrajiny do západních aliančních struktur. Historie ale bude k západním politikům milosrdnější než k jejich předchůdcům. Namísto appeasementu zvolili cestu ekonomických sankcí. I tak se ale Západ dostává do situace, kdy si může už jen říct: udělali jsme aspoň něco. Protože více se udělat nedá, pakliže nechceme rozpoutat třetí, a pravděpodobně poslední, světovou válku,“ myslí si.

Hrozí obnova SSSR?

Putinovy snahy o rozšíření moci zdaleka nemusí skončit pouze u Ukrajiny. Odkaz SSSR je v jeho hlavě zřejmě stále živý. Nejeden si totiž spojuje dnešní události s okupací Československa, kterou Moskva spustila v roce 1968.

Putin využívá k ofenzívě běloruské území. Proti tomu se staví běloruský novinář a politik Franak Viačorka. „Během dnešního urgentního setkání Lukašenko řekl, že prosil Putina, aby ruské jednotky zůstaly v Bělorusku. Putin s tím souhlasil. To je velezrada. Nelegitimní vládce ohrozil naši suverenitu a učinil z Běloruska plnohodnotného účastníka konfliktu,“ shrnul novinář.

Zastírací manévr jako služba Číně

Politolog Broul také upozorňuje na možný zastírací manévr. Čínský režim by totiž mohl podniknout invazi na Tchaj-wan v daleko větším klidu.

„Je třeba si ještě všimnout války na Ukrajině v kontextu se spoluprací Vladimira Putina a Si Ťin-pchinga. Putinova agrese může mít mimo jiné i podobu zastíracího manévru, který dostatečně odvrátí pozornost světa od Tchaj-wanu. Právě zde by mohl Si Ťin-pching v nejbližších dnech či hodinách podniknout obdobnou invazi s cílem podmanit si celý ostrov za mnohem menšího zájmu světa,“ varuje.

Není úplně jasné, zda je Rusko schopné v případě porážky Ukrajiny udržet okupaci. Podle Broula to dokázali již několikrát, a pro Putina není problém zopakovat staré taktiky SSSR.

„Rusko je schopno po značnou dobu udržet okupaci Ukrajiny. Dokázalo to v době Sovětského svazu v zemích Východního bloku. Osud Československa je toho více než zřetelným důkazem. Není důvodu, aby s vhodně zvolenou loutkovou vládou zcela podřízenou Kremlu a s vhodně přiděleným politickým statusem země na Ukrajině dlouhodobě neudržela okupaci,“ míní politolog.

Jakub Jurek (Články)
Věnuje se zejména postsovětskému prostoru a kauzám napříč politikou.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*