Nejnovější

Kde je česká opozice? Ve stínu vlády Andreje Babiše

Zdroj: Printscreen, Přímý přenos tiskové konference stínové vlády Andreje Babiše | YouTube hnutí ANO

KOMENTÁŘ: Andrej Babiš v minulých dnech představil projekt Jedeme Dál! Stínová vláda Hnutí ANO. Za cíl si klade upozorňovat na špatná rozhodnutí současné vlády a představovat konstruktivní řešení. Nechtěně tím však dává najevo pohrdání svou současnou rolí opozičního lídra, do jejíhož vykonávání se ve sněmovně zatím moc nehrne.

Stínovou vládou Hnutí ANO mimo jiné přiznává, že se s porážkou vyrovnává jen stěží. Začalo to ještě před samotnými volbami, kdy se Andrej Babiš nechal slyšet, že pokud po volbách neobhájí premiérské křeslo, z politiky odejde. Poté, co poslanci ANO opustili Strakovu akademii však otočil a sliboval konstruktivní opozici a sledování kroků Petra Fialy. Pár měsíců nato se objevuje další Babišova vláda. Tentokrát naštěstí stínová.

Pryč je kritika koalice PIRSTAN v době, kdy pár měsíců před volbami stínovali ministerstva. Hnutí ANO hraje tragikomedii pro své voliče a vytvářejí vládu jedné strany, kde se plácají po zádech, jakou skvělou práci ve volebním období odvedli. Neplněním slibů je Andrej Babiš notoricky známý, neboť ke konstruktivní opozici má jeho egoistický projekt na míle daleko.

Babiš jako watchdog?

ANO je založeno především na politice jednoho muže, který řídí stát jako firmu s notnou dávkou mikromanagementu. Konstruktivní opozici nemůžeme čekat ani od SPD, to však hraje jinou hru. Blokováním návrhů vlády dělá přesně to, co od něj voliči očekávají. Natruc bránit všemu, co je moc „Brusel“. U Hnutí ANO se však mají věci jinak. Čtyři roky sázeli na loajalitu voličů k tehdy premiérovi Babišovi, který je nejdůležitějším článkem celého hnutí. Jeho vláda sázela na popularitu krátkodobými kroky, jako je navyšování platů a jednorázovým přídavkem pro svou největší voličskou základnu bez ohledu na inflaci a obrovský schodek státního rozpočtu.

Práce v opozici ale představuje náročnější a výrazně nevděčnější poslání. Hlídat vládní kroky, představovat návrhy bez jistoty jejich schválení. To je ale běh na dlouhou trať, Andrej Babiš musí dál přesvědčovat voliče, že i na vrcholu recese by voličsky populární kroky dělal. Z opozičních lavic se takové kroky prosazují těžko. S rekordně nízkou účastí na zasedáních o to zřejmě ani nemá zájem. Zvyknout si na opoziční lavice po dvou volebních obdobích ve vládě ale jednoduché není. O to víc, když v nich ANO ještě nikdy nezasedalo. Babiš potřebuje efektivní marketingovou strategii s velkými gesty. Přesně to stínová vláda představuje.

Vládnout bez následků

Více než velký PR projekt je ale stínová vláda spíše jakousi umělou útěchou pro voliče ANO, ale především pro Andreje Babiše a jemu podobným. Hrát si na vládu a nemuset přitom čelit následkům svých činů je pro tento typ politiky ideálním stavem. Současnou vládu čeká vypořádání se s problémy, jako jsou rekordně vysoká inflace, zdražování energií a obrovský schodek rozpočtu, a bude muset dělat nepopulární kroky. Ale i za předpokladu, že se Fialova vláda se všemi překážkami vypořádá (což je téma samo o sobě), bude voličskou základnou ANO vnímána negativně.

Babišova rétorika velmi flexibilně může podle situace měnit z „dělají nepopulární kroky“ na „nezvládají ekonomiku“. Kroky stínové vlády mají tu výhodu, že se dají představovat až potom, co se ukáže, jaký účinek mají kroky té opravdové. Voliče hnutí ANO ale nezajímá, kolik času tráví jeho předseda ve sněmovně, ani následky, jaké by kroky stínové vlády skutečně měly. A to Andrej Babiš dobře ví. Tiskovkami ze stínové vlády si bude popularitu voličů udržovat a sám sebe bude nazývat sice stínovým, ale premiérem, ne lídrem opozice.

Pro Babiše bude vždycky těžké přijmout druhé místo. Hra na premiéra je jen jakousi náplastí, vyčkávací pozicí. A je vedlejší, jestli to vydrží čtyři roky v opozici a bude to zkoušet do premiérského křesla, nebo jestli to zkusí na prezidenta. Stínovou vládou nám dává najevo, že vůdčí pozice se nevzdá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*