Nejnovější

Zázračný bestseller představuje spánkovou revoluci. Akorát že vůbec

Zdroj: Nakladatelství Jan Melvil Publishing

Bestseller Matthewa Walkera Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění, v originále Why we sleep?, se stal od jeho vydání v roce 2017 jednou z nejprodávanějších knížek, která si kladla velké ambice změnit ve čtenářích jejich přístup k odpočinku. Kniha má však jednu vadu: Informace v ní nejsou úplně přesné.

Spánek je bezpochyby důležitá součást našeho života. Pro běžné fungování je důležité být dobře vyspaný. Přesto nezanedbatelná část populace spánek podceňuje a žije ve spánkové deprivaci.

Britský vědec a neurolog Matthew Walker proto v roce 2017 (u nás kniha vyšla v roce 2018, pozn. red.) vydal knihu Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění. Už jen anotace knihy zní poměrně ambiciózně: „Co kdybyste zjistili, že všichni máme ve svých životech elixír mládí, krásy, štíhlého těla, zdraví, chytrosti a dobré nálady? A že není nic snazšího, než jej použít: naučit se pořádně spát!“

Své čtenáře autor varuje před tím, že nedostatek spánku jim může způsobit zdravotní komplikace v podobě vážných nemocí, jako je rakovina, cukrovka, srdeční onemocnění nebo psychické poruchy od schizofrenie až po autismus. Zároveň kritizuje moderní dobu, jež nám kvůli trávení času u obrazovek bere dostatek spánku.

Kniha se stala celosvětovým fenoménem, který trvale bourá žebříčky oblíbených a prodávaných knih. Na serveru Goodreads, kde čtenáři hodnotí přečtené knihy, má téměř 130 tisíc přečtení, z toho více než polovina uživatelů knihu ohodnotila plným počtem pěti hvězdiček. Publikace mimo jiné uhranula i známého amerického podnikatele Billa Gatese.

„Walker mě naučil dost o této základní činnosti, kterou každý člověk na světě potřebuje. Předpokládám, že s vámi udělá tato kniha to stejné,” pochvaluje si Gates knihu, kterou mu doporučila jeho dcera. V recenzích ostatních uživatelů se často vyskytuje názor, že by si knihu Matthewa Walkera měl přečíst každý a čtenáři kompletně změnila přístup ke spánku.

Matthew Walker odhalil sílu spánku. Alexey Guzey zase misinformace v jeho publikaci

Too good to be true? Možná. Zdá se, že miliony čtenářů se staly oběťmi misinformací. Bestseller byl totiž zdiskreditován vědcem Alexeyem Guzey, který se pozastavil nad faktem, že v knize chybí odkazy na původní studie.

Na svém blogu podrobně vyvrátil informace z Walkerovy knihy, které nejsou pravdivé a tvrzení opírá o původní zdroje a dříve provedené dlouhodobé studie. Ukázalo se totiž, že studie, které Walker zmiňuje, ale necituje, mají často chybnou metodiku, vůbec neexistují nebo studují úplně jiné jevy.

YouTuber Peter Yin ve svém videu prochází blog Alexeye Guzeye a vysvětluje svým sledujícím, v čem je bestseller Matthewa Walkera problematický. To, že jsou informace v knize problematické, si i sám ověřil pomocí Google Scholar.

Walker hned v úvodu své knihy uvádí, že nedostatek spánku vám zkrátí život. „To ovšem není pravda, Walker necituje žádné studie. Většina studií, které zkoumají vztah mezi délkou života a spánkem nenachází žádné spojitosti,“ píše Alexey Guzey a každé své tvrzení doplňuje odkazem na původní studii.

Následně vyvrací i tvrzení, že spánek kratší 6 hodin zvyšuje riziko výskytu rakoviny. „Studie z roku 2018 zahrnuje 1 550 524 účastníků, z toho
86 201 pacientů s rakovinou. Vychází z ní ale, že délka spánku nemá na výskyt rakoviny vliv.“ Walker totiž vycházel z případů onkologických pacientů, kteří mají problémy se spánkem jako důsledek onemocnění.

Matthew Walker se rovněž odkazuje na Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) a jejím vyhlášení pandemie spánkové deprivace. K té ale nikdy nedošlo. Na WHO Walker odkazuje i při tvrzení, že organizace doporučuje spát 8 hodin denně. Ani tuto informaci ale WHO nikde nepíše. Postupně tak Guzey odhaluje všechny nepravdy, zmanipulovaná a vymyšlená data, která kniha obsahuje.

Guzeye podpořil mimo jiné i novinář Michael Hobbes, který ve svém podcastu Maintenance Phase s kolegyní Aubrey Gordon rozebírá nesmyslné části Proč spíme, včetně Walkerova Ted talku, kde tvrdí, že nedostatek spánku mužům zmenší varlata.

Další, kdo potvrzuje, že Guzeyova tvrzení proti Walkerovi jsou správná, je statistik z Kolumbijské univerzity Andrew Gelman. Ten ve svém textu mimo jiné upozorňuje na absenci Walkerova vyjádření. Velkým skandálem to, jak málo se mluví o faktu, že uznávaný profesor neurologie vydal knihu plnou vědeckých i faktických chyb. Alexeye Guzeyho naopak chválí za to, jak neprůstřelná fakta používá a jak do detailu odpovídá na námitky jeho čtenářů.

V závěru své eseje Guzey mluví o potenciálním nebezpečí, které kniha může způsobit. Matthew Walker píše, že pro své zdraví potřebujete 8 hodin spánku, přestože Národní asociace spánku mluví o 7 – 9 hodinách. Může se tedy stát, že dvacetiletý zdravý kluk, který spí denně 7 hodin, se po přečtení knihy vyděsí. Bude se snažit spát o hodinu déle, což bude mít negativní účinky. To ostatně potvrzuje i spánkový terapeut Martin Reed.

„Znám spoustu lidí, kteří spali dobře a přitom méně než osm hodin, přečetli si Walkerovu knihu, snažili se více spát, což vedlo k úzkostem, frustraci a nespavosti.“ Zároveň Reed v e-mailu děkuje Guzeyovi za jeho čas, který věnuje vyvracení faktů z knihy.Jako spánkový terapeut vidím denně, jakou škodu Walkerova kniha napáchala,“ doplňuje Reed poznatky vycházející z jeho praxe.

Kristina Němcová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UPOL. Ač je jí dvacet, nikde jí bez občanky nenalejou. Má ráda kočky, Disney pohádky a politickou satiru.
Kontakt: Twitter

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*