Nejnovější

Co chybí začátku roku? Vize a řešení

Zdroj: www.vlada.cz

KOMENTÁŘ: Petr Fiala přednesl na Nový rok svůj první projev ve funkci premiéra. I přes vysoká očekávání však jeho projev nepřináší žádnou vizi pro budoucí směřování České republiky. Fiala v něm úplně ignoruje témata, jako je klimatická krize nebo nedostatek bydlení.

První novoroční projev Petra Fialy bezpochyby vyvolával v lidech vysoká očekávání. Velká část jeho voličů ho totiž stále nekriticky vidí jako spasitele české politiky. Myslí si, že s porážkou Andreje Babiše se vyřešily veškeré státní problémy. O to větší zklamání je, že Fialův projev nevnáší žádnou vizi do společensky rozděleného Česka.

Když se nám to nepodaří, může za to Babiš

V nejmenším se od Petra Fialy dalo očekávat, že rozdíl od Andreje Babiše „nebude lakovat na růžovo“. Doufal jsem, že představí konkrétní kroky, které hodlá jeho vláda následujícím roce podniknout. Bohužel jediné, čeho jsem se dočkal, je, že za vše špatné může předchozí vláda.

Jako by se už dopředu snažil vyhnout kritice, které bude čelit, když selže. Fiala má jistě pravdu, když říká, že „vlády mohou mnoho věcí rychle pokazit, ale náprava trvá o poznání déle.“ Problém je ale v tom, že už nemůže s žalovným prstíčkem neustále ukazovat na Babiše. Nyní nese zodpovědnost za fungování země jeho vláda.

Babiš sice předal Fialovi stát s dezolátním stavem financí. ODS ale také přispěla svou salvou do potápějícího se státního rozpočtu. Byl to právě Petr Fiala, který v Otázkách Václava Moravce vyzval Andreje Babiše ke zrušení superhrubé mzdy. Tu spolu ODS a ANO prosadili v době pandemické krize. Za 60 utopených miliard z rozpočtu pomohli bohatým být ještě bohatší.

Nejasná řešení

Kromě ukazovaní prstem toho nového premiéra moc neukázal. Fiala neustále mluví o skvělých plánech a řešeních, na kterých jeho vláda tvrdě pracovala i o Vánocích. Avšak žádný z těchto plánu, jak spasit Českou republiku, nezmínil.

Zejména tajemný je pak kolem slibovaných 80 miliard, které vláda plánuje ušetřit. Na to se řešení nedočkáme ani v novoročním projevu ani v novoroční Partii na CNN Prima News. V ní ho moderátorka opakovaně vyzývala k vysvětlení, kde plánuje tyto peníze ušetřit. Fiala ale svůj návrh oznámí, až ministr financí Zbyněk Stanjura představí kompletní rozpočet.

SPOLU dříve uvádělo, že škrty se budou týkat zejména nabotnalého státního aparátu. V nejvyšších číslech by se měl snížit počet státních úředníků až o 13 %. Podle oborníků je ale jisté, že ani takto vysoké číslo nemůže dosáhnout avizovaných 80 miliard.

„Už teď je zřejmé, že to reálné není, protože jsou před námi další výdaje. Navíc je otázkou, jak bude ekonomika dynamicky nebo nedynamicky postupovat v roce 2022. Je tu i otázka podpory energií,” okomentoval pro TN.cz plány budoucí vlády šéf odborů Josef Středula.

Škrty se tedy nutně musejí týkat i jiných odvětví. Přitom se nová vláda zapřísahala, že úspory se nedotknou občanů.

Ekonomický růst! Až pak možná klima

V polovině projevu se Petr Fiala konečně dostal ke konkrétnějšímu tématu. Tím je energetická krize a s ní spojená energetická chudoba. Tu označil za jedno z největších nebezpečí, kterým bude Česká republika čelit.

Sice ani zde nebyly jeho plány zrovna zřejmé, ale aspoň nějak nastínil perspektivu České republiky. Budoucnost podle něj tkví v investicích do jádra. Poněkud nečekaně ale také vyzval k podpoře dalších rozumných zelených zdrojů. Bohužel už neuvedl, co si pod těmito zdroji představuje.

To se ale určitě nedá brát jako obrat k zelené politice. Už z jeho dalších slov lze slyšet despekt k ekologicky smýšlejícímu Západu. Ten totiž Fiala uvedl jako stejnou ekonomickou hrozbu, kterou je zemním plynem vydírající Rusko.

Tímto neadekvátním přirovnáním se už úplně vyčerpalo téma ekologie v celém projevu. I přesto, že se jedná o nejpalčivější globální problém, mu Fiala nevěnoval více než dvě zmínky.  Z čehož ještě jednu negativní.

Dříve či později budou muset začít i čeští představitelé brát klimatickou krizi vážně. Tou dobou ale už promarníme výhody, které pro nás může být rozjíždějící se zelená ekonomika. Premiér tuto perspektivu ale nevidí. Namísto toho varuje před katastrofálními důsledky, které by mohlo mít ba i jen dočasné zpomalení ekonomického růstu.

Krom klimatické změny ´Fiala ´úplně ignoroval i další důležitá téma. Za celý projev se nevyjádřil k bytové krizi, která znemožňuje zejména mladým lidem dosáhnout rozumného bydlení. Přitom na rozdíl od klimatu je bytová krize problémem lokálním. Řešení tedy nespadne z nebe jako opovrhovaný Green Deal, ale vláda ho bude muset vymyslet sama.

Česko nemá vizi ani v Evropě, ani doma

K závěru se Fiala pozastavil u nadcházejícího předsednictví v Radě Evropské unie. To nás čeká v druhé polovině roku. Fiala v něm vidí možnost, jak prosazovat zájmy České republiky. Co ale mají být naše zájmy, si Fiala nechal zase pro sebe. Vystačil si s tím, že „budeme více vidět, více slyšet a náš hlas budeme mít větší váhu.“

Velmi důležité je však jasně definovat naše priority pro předsednictví. Ty musí čeští diplomaté srozumitelně představit zbytku Evropy. Silnější, ale nejasný hlas nám v prosazení našich abstraktních zájmů nijak nepomůže.

Premiér Fiala navíc až přehnaně zjednodušil, co nám předsednictví může nabídnout. Pravdou je, že hlavní výhodou předsednictví Rady Evropské unie tkví v tom, že naše zájmy budou více slyšet. Hlas České republiky ale nebude mít větší váhu. Takhle předsednictví nefunguje.

Na úplném konci premiér vyzval občany k vzájemné solidaritě. Měli bychom se snažit o sounáležitost a hledat věci, které nás spojují. To je sice moc krásné, pokud ale nová vláda nedokáže představit jasnou vizi, nemá nás co spojovat. Neurčitý způsob boje s energetickou krizí či abstraktní záchrana státního rozpočtu není dostačující.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*