Nejnovější

Glosa: Český rozhlas je spasen. Prozatím

Výzva pod hashtagem #nebudemezticha kolovala na sociálních sítích. | Zdroj: (upraveno) HlídacíPes.org

Generálnímu řediteli Českého rozhlasu se nakonec přes protesty zaměstnanců ČRo nepodařilo prosadit Jitku Obzinovou. Její místo tak dočasně od tohoto ledna obsazuje dosavadní šéf Radiožurnálu Ondřej Suchan. Český rozhlas je tak v bezpečí. Prozatím.

Jak se mohlo stát, že do čela zpravodajství málem nastoupila Obzinová, která se před lety pokoušela ovlivňovat zpravodajství na televizi Prima? Třeba si chtěla i v Českém Rozhlase vyzkoušet, jak budou reagovat, když jim bude říkat, co mohou či nemohou ve zpravodajství vysílat. Obzinová však naštěstí do ČRo na pozici šéfredaktorky zpravodajství nenastoupí. Zaměstnancům Rozhlasu se tak vyplatilo místo psaní dopisů Ježíškovi podepsat petici proti jejímu dosazení do vedoucí pozice.

Nezdařilý pokus ředitele Zavorala se může přirovnat s prvním dubnem. Až na to, že žádný není a v polovině prosince měl svým zaměstnancům rozdávat vánoční dárky, ne infarkty. Ale kdoví, třeba si René Zavoral dal předsevzetí, že najde lepšího kandidáta místo Obzinové.

Prozatím je vyhráno. Ale nechvalme dne před večerem. Co když vedení opět vybere někoho, kdo nehraje podle pravidel, morálky a etiky a rád určuje, co se má nebo nemá vysílat. Nad rozhlasem stále visí hrozba.

Je totiž možné, že jeho vedoucí přijdou s menším zlem, které sice redaktoři budou akceptovat lépe než Obzinovou, stále to však může být někdo, kdo není vyloženě známý manipulováním zpravodajství, ale vedení o něm bude vědět, že udělá, co bude potřeba. Takový kašpárek, kterého budou moci „ovládat“. Zda to je brilantně promyšlený plán nebo pouze jeden velký krok vedle ukáže čas.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*