Nejnovější

Ministr spravedlnosti smrdí stokou. Pavel Blažek se navzdory kauzám postu nevzdá

Zdroj: www.ods.cz

KOMENTÁŘ. Od ministra se očekává, že bude ctít pravidla a dodržovat zákony. Kandidát na ministra spravedlnosti Pavel Blažek ale není jako ostatní zaprdění ministři. Blažek má totiž odvahu. Odvahu ucházet se o post ministra, když jeho firma nezveřejňuje účetní uzávěrky, a je též zapojen do kauzy Stoka.

Když Petr Fiala v České televizi s jeho prefabrikovaným úsměvem předznamenával, že jeho vláda určitě sto dnů hájení nedostane, měl pravdu. Bohužel nikomu jinému do smíchu není. Výběru jeho ministrů by se nemohl smát ani ten největší cynik. 

Před volbami nám koalice SPOLU totiž slibovala změnu a politiku slušnosti. Silně se vymezoval vůči způsobu vládnutí Andreje Babiše. Nadávala na jeho střet zájmů, pochybné podnikání a ignorování zákonů. 

Leckdo by tedy mohl usoudit, že si koalice při výběrů ministrů dá skutečně záležet, aby všichni splňovali slibované kvality. Bohužel se tak nestalo. Už u druhého aspiranta na ministra se objevili pochybnosti o jejich kredibilitě. Kauza Věslava Michalika byla proti budoucímu ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi slabá káva.  

Transparentnost jen pro jiné  

Od ministra se očekává, že bude ctít pravidla a dodržovat zákony. Pavel Blažek ale není jako ostatní zaprdění ministři. Blažek má totiž odvahu. Odvahu ucházet se o post ministra, když jeho firma nezveřejňuje účetní uzávěrky.

Účetnictví Blažkovy firmy Slido není veřejně dohledatelné obchodním rejstříku. Tím porušuje zákon. Poslední dohledatelná uzávěrka je až z roku 2015.  

Přestože je Blažek jejím akcionářem už od roku 2006, do účetnictví má vhled údajně až do loňského listopadu. Aby svoji nevinnost Blažek ještě více utvrdil a pilátovsky si tak nad počínám své firmy mohl umýt ruce, veškerou zodpovědnost svalil na svou účetní. „Účetní mi sdělila, že závěrky v rejstříku jsou,“ napsal v odpovědi serveru iRozhlas Blažek. Zřejmě jsou ale psány neviditelným inkoustem, neboť je nikdo jiný nevidí. 

Netransparentnost firmy Slide ale nekončí u účetnictví. Donedávna nebyli veřejně k dohledání její skuteční majitelé. To je u českých firem celkem běžné. Nově ale existuje evidence skutečných majitelů, do kterého jsou firmy dle směrnice Evropské unie povinny vlastníka uvést. Blažkova firma na to měla čas do prvního prosince. Slide majitele uveřejnila ale až na vybídnutí Radiožurnálu. Působí to tak, že to firma neměla v plánu do té doby, než kolem toho začali novináři čmuchat.   

Problematické je, že agendu transparentnosti firem má v dikci právě ministerstvo spravedlnosti. Jak efektivně může asi Pavel Blažek vést tuto agendu, když se jí sám neřídí? Jeho osoba by navíc na takovém postu podkopávala důvěryhodnost celé instituce. 

Brněnský Don Pablo 

Kdybyste si vyhledali životopis Pavla Blažka, jistě vás zaujme zdánlivě nepatrný detail. Mezi řádky vlivný politik ODS a bývalý ministr spravedlnosti v Nečasově vládě se totiž skrývá i jeho brněnská přezdívka Don Pablo. Nejedná se ale o žádnou chlapeckou přezdívku z Blažkova dětství, toto jméno si totiž vysloužil z kauzy Stoka.  

V té se měl Blažek údajně zapojit do kupčení s brněnským městským majetkem. Jeden ze zapojených, bývalý radní Pavel Hubálka, označil Blažka za jednoho z vedoucích celé akce. Jako další hlavní aktéry Hubálka označil i jiné vlivné politiky z řad ODS.  

„Hlavní skupinu tvoří Pavel Blažek, Robert Kerndl a Ota Bradáč. Tito se seznámili při studiích na vysoké škole, Kerndl a Bradáč si zde dodělávali doktorské studium a Pavel Blažek zde učil,“ popisuje Hubálek. 

Vše mělo fungovalo tak, že brněnští radní za ODS a ANO privatizovali lukrativní domy v centru Brna. Tyto pak pod příslibem oprav skupovaly i za třetinové ceny firmy právě zaangažovaných politiků. Prostory domů pak pronajímala Blažkova již zmiňovaná firma Slido.  

Blažek pochopitelně odmítá, že by šlo o něco nelegálního. S tím ale nesouhlasí policie, která ho má podle několika zdrojů vyšetřovat právě kvůli korupci. Blažek popírá i to. Jednoduše vše, co se o Blažkovi tvrdí, to Blažek odmítne.  

Není střet zájmů jako střet zájmů 

Jako by to snad nebylo dost pro jeho odvolání, Blažek nekončí a útočí na hetrik. V době, kdy byl Blažek radní pro městkou část Brno-střed, si jeho žena exekutorka přišla na mnoho městských zakázek. Za osm let si tak jen z nich viděla přes dva miliony.  

Blažek popírá, že by své ženě zakázky přihrával. Tomu potvrzují i jeho kolegové ze zastupitelstva. „Neřešili jsme to, to bych si pamatovala,“ řekla severu Lidovky tehdejší opoziční zastupitelka za Stranu zelených Věra Jelínková.  

I tak u Pavla Blažka můžeme hovořit o střetu zájmů. Zvláště pak, když se stane ministrem spravedlnosti. To, že Blažek pouze popírá a odmítá poskytnou jakékoliv upokojivé vysvětlení, není dobré znamení. Měli jsme tu čtyři roky vládu, která dělala přesně totéž. Vůči ní se ta nově sestavující vymezovala.  

Objasnění požaduje i spolek Milion chvilek, který dlouhodobě bojoval za nezávislost a transparentnost justice. Bývalý předseda spolku Mikuláš Minář sepsal Blažovi i otevřený dopis.  

„(…) pak by však bylo velmi žádoucí, aby to zaznělo jasně, hlasitě a veřejně právě nyní, než bude jmenován jako ministr spravedlnosti. Pavel Blažek by měl dostat šanci, důkladně se obhájit a uvést vše na pravou míru. Pokud tak neučiní, tak mi to prostě smrdí,” uvedl dříve Minář na svém Facebooku

Na každého jiný metr  

Není tomu dávno, co se možnosti ucházet o funkci ministra průmyslu a obchodu vzdal kandidát za Starosty a nezávislé Věslav Michalik. Do ministerského křesla se nedostal jen proto, že by se tím mohl vystavil možnému střetu zájmů. Krom toho nedokázal vysvětlit pochybné finanční transakce s anonymizovanou kyperskou firmou. 

Je důležité zdůraznit, že tím Michalik na rozdíl od Blažka nijak neporušil zákon. I tak se po kratší přetahované s médii místa vzdal. To sice nedevalvuje pochybení Starostů, kteří si svého kandidáta dostatečně neprověřili. V horším případě jim to ani nevadilo. A to i přestože za stejné prohřešky vykreslovali Andreje Babiše jako nevětšího arcidémona české politiky. Nakonec se problémy Michalika vyřešily, tím že byl nahrazen Josefem Síkelou.  

Že by se ale stalo něco podobného i s Pavlem Blažkem, nehrozí. ODS se za Blažka postavila, jeho minulosti bagatelizuje a snaží se ho představit jako slušného člověka. Na webu ODS se dokonce objevila oficiální tisková zpráva. Ta má vyvracet „lži a mýty o Pavlu Blažkovi“.

V ní se mimo jiné objevuje tvrzení, že se Blažek nikdy zúčastnil převodu privatizovaného majetku města Brna v kauze Stoka. To se dá ale snadno vyvrátit. V obchodním rejstříku je totiž dohledatelné, že Blažkova firma tyto nemovitosti mezi zaangažovanými politiky převáděla. 

Na dvojí metr poukázal hned po Michalikově odchodu exposlanec za Piráty Mikuláš Ferjenčík. „Věslav Michalik kvůli střetu zájmů nenastoupí do vlády, jsem rád, je potřeba zvednout laťku. Doufám, že budou média věnovat stejnou pozornost i střetu zájmů Pavla Blažka, kandidáta na ministra spravedlnosti, který má za manželku exekutorku a v kauze Stoka ho vyšetřuje policie,“ napsal na svém Twitteru

Nabízí se tedy otázka, proč se ODS Blažka tak urputně zastává. Proč se raději nevyhnou kontroverzím a nenahradit ho stejně jako Michalika? Odpověď je vskutku prostá. Pavel Blažek je příliš mocný

Muž číslo jedna

Blažek prakticky vytvořil politickou osobnost Petra Fialy. Svým nezpochybnitelným vlivem ve strukturách ODS Fialu protlačil do vedení strany. Fiala mu tak logicky vděčí nejen za radu, aby si znovu nechal narůst vlasy, ale i za možnost stát se premiérem. 

Toto však není jediný důvod pro Petra Fialu držet si Blažka po svém boku. Blažek je totiž do jisté míry nepostradatelný. Jeho nepochybná výhoda se skýtá i v jeho dobrých vztazích s Hradem.  

Blažek se Milošem Zemanem zná už od svého prvního vládního angažmá v roce 2012. I proto si ho Fiala bere na každou schůzku s prezidentem. Blažek prostě ví, jak na něj. Pro Fialu je tedy Blažek skvělým prostředníkem při vyjednávání. 

Po několika letech boje o nezávislou justici, kterou ohrožoval Andrej Babiš, se vlastně moc nezměnilo. Vypadá to, že Pavel Blažek bude i přes všechny kontroverze a kauzy, do kterých je zapletený, jmenován ministrem spravedlnosti. Není totiž politické vůle, která by ho odvolala. Pravděpodobně to nezmění ani štěkání Pirátů. Stará dobrá ODS se totiž nezměnila. Pouze se oblékla do kultivovaného profesorského taláru.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*