Nejnovější

Nové dno populismu. Okamura se díky svému „volebnímu průzkumu“ rozešel s realitou

GLOSA. Vztah hnutí SPD k realitě by se dal přirovnat k vyprázdněnému  manželství, které drží dohromady pouze setrvačnost. On ji sice očividně nerespektuje, pořád mezi nimi ale nějaký, jakkoliv omezený kontakt probíhá. Nyní se to však nejspíš změnilo.

Tomio Okamura na svém Facebooku a Twitteru sdílel výsledky průzkumu, který přisuzoval jeho straně překvapivě vysoké preference. Konkrétně zmiňoval číslo 16,5. Nikoliv procent, ale obyčejných, nespecifikovaných 16,5.

Součástí grafu je krátký text věnovaný tomu, jak moc lidé věří SPD a stranám, se kterými má jakž takž kompatibilní názor. Nad tím vším visí logo neexistující agentury LAS, které bylo nade vší pochybnost vytvořeno v malování.

Členové SPD často dokazují, že realitu vidí především jako plastelínu. Jako něco, co lze tvarovat, jak se jim hodí. Stačí mluvit dostatečně sebevědomě a cílová skupina to spolkne i s navijákem.

Samozřejmě je vhodné alespoň občas zmínit něco, co se dá s přivřenýma očima považovat za fakt. Ideálně pokřivený tak, aby sloužil ideologickému účelu. Že se vždy najdou lidé, kteří to prohlédnou? Ti stejně skončí zavalení urážkami, případně rovnou zabanováni.

Teď to ale vypadá, že tenké vlákno, které pojí celou stranu se sdílenou skutečností nás ostatních, bylo přetrženo. Okamura v klidu sdílí očividnou hloupost a jeho příznivci mu, soudě dle facebookových reakcí, věří. Dlouhodobě vyprázdněné manželství mezi SPD a realitou tak, zdá se končí.

Jakkoliv zažil Okamurův facebook mnoho pochybných příspěvků včetně dnes již legendárních photoshopů z posilovny, tohle může být nové dno. Tehdy se alespoň obtěžoval zapnout program, který využívá někdo jiný než znuděná omladina, navíc doplněné o texty, které předstírají nezaujatost jen velmi ztěžka. Tvrzení jako „SPD neustupuje ze svých programových cílů a chová se konzistentně“ by pravděpodobně ve skutečném průzkumu nezazněly. Obzvlášť, když tento „průzkum“ neříká o názorově znepřátelených stranách nic hezkého.

Část komentujících přitom působí, že tomuto grafu věří. Pokud nejde o ironii, zdá se tak, že SPD vezme na svém rozchodu s realitou své voliče s sebou.

V online prostředí je bohužel nemožné říct, co je a co není myšleno ironicky
Ondřej Gogela (Články)
Napůl seriózní publicista, napůl smějící se bestie. Navzdory všem důkazům o opaku stále věří, že jeho názory někoho zajímají.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*